"The Lay Down Sally"

Ψάχνοντας, ανακάλυψα αυτήν τη σχετικά άγνωστη κωπηλατική ιστορία που έχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 και 250 μέτρα πριν τον τερματισμό της 8+ γυναικών, το Νο 3 του πληρώματος της Αυστραλίας σταμάτησε να κωπηλατεί και ξάπλωσε μέσα στο σκάφος, κερδίζοντας επάξια το παρατσούκλι "The Lay Down Sally"("η Ξαπλωμένη Σάλλυ"). Το πλήρωμα τερμάτισε, όπως είναι φυσικό, στην τελευταία θέση.

Σε μια από τις επόμενες ημέρες μια συναθλήτρια της Sally Robbins, προφανώς εκνευρισμένη, τη χαστούκισε.
Τα γεγονότα αυτά πυροδότησαν συζητήσεις επί συζητήσεων και έφεραν στην επιφάνεια πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές του αθλήματος. Αρχικά οι Αυστραλοί θεώρησαν ότι το πλήρωμα δεν αφιέρωσε αρκετή ώρα με τον ψυχολόγο (!!!). Επίσης, καταδείχθηκε πόσο απαιτητική και δύσκολη είναι η κωπηλασία σε πλήρωμα, ειδικά σε υψηλό επίπεδο, όπου οι αθλητές είναι πολύ περιορισμένοι και πιέζονται σκληρά (τα κακά του πρωταθλητισμού που λέγαμε "κακέ").
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Sally σταματούσε κατά τη διάρκεια κάποιας σημαντικής κούρσας. Προφανώς είναι καλή κωπηλάτρια αλλιώς δεν θα κέρδιζε τη θέση στην οκτάκωπο, αλλά ήταν και απρόβλεπτη, πράγμα σχετικά ασυνήθιστο στην κωπηλασία.
Η αθλήτρια που χαστούκισε τη Sally, η Cate Sense, αποκλείστηκε για δυο χρόνια από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της Αυστραλίας. Τόσο η Sally, όσο κι η Cate έκαναν όνειρα να συνεχίσουν να κωπηλατούν μετά το συμβάν, αλλά σε διαφορετικό αγώνισμα. Έτσι, κατέληξαν και οι δύο να διεκδικούν την πρόκριση για το Πεκίνο στο διπλό σκιφ γυναικών στο Πόζναν της Πολωνίας, αλλά με διαφορετικό ταίρι (φυσικά). H Cate Sense και το ταίρι της Sonia Mills κέρδισαν τελικά τη μία από τις δύο εναπομείνασες θέσεις για τη ρεγκάτα του Πεκίνου. (Άρθρο)

Σε αυτήν την ιστορία "κωπηλατικού δράματος" η τραγική φιγούρα είναι η Σάλλυ: Και δαρμένη και αποκλεισμένη! Πάντως, εάν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, η πρώτη φίρμα είναι η "χαστουκιθείσα" και όχι η "χαστουκίσασα"


1 σχόλιο: