Finasteride και ντόπινγκ

Θέλουμε πολύ να πιστέψουμε την εκδοχή του σκευάσματος για την τριχόπτωση, διότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο εκτός από μεγάλο αθλητή. Έτσι η αναζήτησή μας, βάσει των -με κάθε επιφύλαξη- πληροφοριών μας, έδειξε τα εξής:
Η δραστική ουσία σχεδόν όλων των αποτελεσματικών σκευασμάτων για την τριχόπτωση περιέχει την ουσία finasteride. Η τριχόπτωση στους άνδρες είναι ορμονο-εξαρτώμενη. Το κύριο ανδρογόνο είναι η τεστοστερόνη, που μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, ουσία που σε συνεργασία με ένα ειδικό ένζυμο λεπταίνει την τρίχα και την αδυνατίζει. Η finasteride μπλοκάρει το ένζυμο και ελαττώνει τη διυδροτεστοστερόνη. Μέχρι εδώ όλα καλά, διότι οι ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των ανδρογόνων, δεν μπορεί να θεωρούνται ντοπάρισμα, καθώς η δράση τους φέρνει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όμως η finasteride και παρόμοιες ουσίες χρησιμοποιούνται από τους "επιστήμονες" του ντόπινγκ ως καλυπτικοί παράγοντες (masking agents), δηλαδή ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να σταματούν την απέκκριση των απαγορευμένων ουσιών ή να κρύβουν την παρουσία τους στα δείγματα ούρων και αίματος.
Αυτός είναι ο λόγος που η WADA τις συμπεριλαμβάνει στις απαγορευμένες ουσίες.

Ελπίζουμε να είναι έτσι η αλήθεια και η λύπη μας για το συμβάν να μετριαστεί από την έλλειψη δόλου και κυρίως να μη στιγματιστεί το άθλημά μας, που υπερηφανευόμαστε ότι είναι από τα τελευταία "καθαρά".
Τέλος, συμπαραστεκόμαστε όλοι στον αθλητή μας στην περιπέτειά του αυτή.

Απόπασμα από τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA:

S5. DIURETICS AND OTHER MASKING AGENTS
Masking agents are prohibited. They include:
Diuretics*, epitestosterone, probenecid, alpha-reductase inhibitors (e.g. finasteride, dutasteride), plasma expanders (e.g. albumin, dextran, hydroxyethyl starch) and other substances with similar biological effect(s).
Ολόκληρη η λίστα με τα απαγορευμένα εδώ.

2 σχόλια:

  1. Και σήμερα πολύ ησυχια απο τα ΜΜΕ για το θέμα μήπως πρόκειτε για κακοήθια;
    Γιατί δεν περιμένω ήθος και χαρακτήρα από τα κοράκια των ΜΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή