«Έφυγε» ο Φαίδων Ματθαίου


Tag «κωπηλασία»


ΣΑΒΒΑΤΟ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

«Έφυγε» ο Φαίδων Ματθαίου

Το ελληνικό  μπάσκετ είναι φτωχότερο! Ο Φαίδων Ματθαίου «έφυγε» από την ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 87 ετών.

αναρτήσεις του kopilasia.blogspot.com  με τον Φαίδωνα Ματθαίου

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Φαίδων Ματθαίου

Θα ήθελα πάρα πολύ να ήξερα ή να έβρισκα περισσότερα για έναν από τους λίγους εναπομείναντες "Τιτάνες" του ελληνικού αθλητισμού, αλλά δυστυχώς ανακάλυψα μόνο τα παρακάτω ελάχιστα. Πάσα προσφορά δεκτή...

Ο Φαίδων Ματθαίου είναι Έλληνας πρώην διεθνής αθλητής και προπονητής καλαθοσφαίρισης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουλίου 1924 και καταγόταν από οικογένεια με αθλητικές καταβολές. Ασχολήθηκε με πολλά σπορ και ήταν πρωταγωνιστής σε όλα: με την πετοσφαίριση, πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αναβάτης σε αγώνες μοτοσυκλετών και ήταν μέλος των εθνικών ομάδων Μπάσκετ και κωπηλασίας. Ξεκίνησε σε όλα τα αθλήματα στον Άρη Θεσσαλονίκης . Μάλιστα συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες σε δυο διαφορετικά αθλήματα, το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στην καλαθοσφαίριση. Έχει γράψει την αυτοβιογραφία, 60 χρόνια στο Ελληνικό μπάσκετ. Θεωρείται ο πατριάρχης του Ελληνικού Μπάσκετ.
Στους Ολυμπιακούς του 1948 στο Λονδίνο συμμετείχε στον 3ο Επαναληπτικό στο Σκίφ Ανδρών
Η καριέρα του στην καλαθοσφαίριση
Στην καλαθοσφαίριση έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης και προπονητής πάνω από 60 χρόνια κατακτώντας πολλούς τίτλους. Ξεκίνησε από την Άρη το 1945 και το 1949 πήγε στον Παναθηναϊκό. Το 1955 έπειτα από διαφωνία με τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟ αποχωρεί και εντάσσεται στο Πανιώνιο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ και επέστρεψε στον Πανιώνιο και αργότερα μεταγράφηκε στην Ίνις Βαρέζε. Τελείωσε την καριέρα του στον Άρη. Αγωνιζόταν στην θέση του πλέι μέικερ και φορούσε πάντα το νούμερο 1.
To 1955 αγωνίστηκε με τον Άρη στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο κατακτώντας την 2η θέση και ο Ματθαίου ανακηρύχθηκε 1ος σκόρερ με 129 πόντους και πολυτιμότερος παίκτης. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ευρωπαϊκά κύπελλα και τα διεθνή τουρνουά είχαν μεγάλη δημοσιότητα. Το όνομα του Ματθαίου έγινε γνωστό σε όλη την Ιταλία , ενώ εκτός από τον Ιταλικό τύπο ρεπορτάζ για τον Ματθαίου είχαν και ισπανικές αλλά και γαλλικές εφημερίδες.

Εθνική Ελλάδας

Αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος συνολικά σε 44 αγώνες και σημείωσε 539 πόντους (μ.ο. 12), έπαιξε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της εθνικής το 1949 στο Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου , και στον αγώνα Ελλάδα - Ολλανδία 46-28 στις 15 Μαΐου 1949 στο Κάιρο. Ήταν επίσης στον πρώτο αγώνα της εθνικής Ελλάδος γυναικών , προπονητής της εθνικής.

Προπονητής

Ως προπονητής έκανε επίσης μεγάλη καριέρα , και πέρασε από τον πάγκο της Εθνικής αντρών, Εθνικής γυναικών, Περιστερίου, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού , Άρη (γυναίκες) κι άλλων, Θεωρείται ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Άρη. Αλησμόνητος είναι ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών κατά τον οποίο ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και προέτρεψε τους αθλητές του να κουρευτούν γουλί και να κερδίσουν τον τελικό του 1984 που όλοι πίστευαν ότι θα κερδίσει άνετα ο Άρης.

Τίτλοι

Ως παίκτης
  • Χάλκινο μετάλλιο Ευρωμπάσκετ: 1949
  • Χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς του : 1955
  • πρωταθλήματα Ελλάδας: 1950,1951,1954 (ΠΑΟ)
  • πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης : 1948, 1949 (Άρης)
  • πρωταθλήματα Κέντρου : 1950, (ΠΑΟ)
Ως Προπονητής:
  • κύπελλα Ελλάδας: 1984 (ΠΑΟΚ)
  • πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης γυναικών : 1947,1948,1949 (Άρης)
  • Πηγή: www.wikipedia.com

ΦΑΙΔΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς πολυαθλητές, με καριέρα στο μπάσκετ, στο πόλο (τερματοφύλακας), στο δέκαθλο και στην κωπηλασία. Μεταπολεμικά υπήρξε ο δημιουργός και η ψυχή τμημάτων μπάσκετ ανδρών και γυναικών, έως το 1949 οπότε και κατέβηκε στην Αθήνα.
Πηγή: www.makthes.gr

H πίτα και οι βραβέυσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου