Τζιάνι Ποστιλιόνε: “Μας υπολογίζουν πλέον όλοι”

27/09/2011
Τζιάνι Ποστιλιόνε: “Μας υπολογίζουν πλέον όλοι”
Για τις επιτυχίες της αγωνιστικής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε από τις Εθνικές ομάδες κωπηλασίας αλλά και για το 2012 που έρχεται με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου μίλησε στο kopilasia.gr ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Πως θα χαρακτήριζατε την παρουσία της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπλέντ;
"Eξαιρετικά. Όλοι οι γνώστες του αθλήματος ανά τον κόσμο συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό αυτό . Το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών γυναικών (Γιαζιτζίδου – Τσιάβου) Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες και η Τετράκωπος των Ανδρών (Παπαχρήστος, Τσίλης, Τζιάλλας, Χρήστου) ασημένιο μετάλλιο στο ΠΠ ενώ βρέθηκαν πολύ κοντά στη Μεγάλη Βρετανία και μπροστά από την Αυστραλία χώρες με μεγάλη παράδοση σε αυτό το σκάφος.
Το γενικό αποτέλεσμα της Ελλάδας είναι πολύ καλό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ειδικά όταν όλες οι μεγάλες ομάδες (Μεγ.Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία) αυξάνουν το σύνολο των πληρωμάτων που προκρίθηκαν για την Ολυμπιάδα. Φέτος 32 χώρες έχουν προκρίνει πληρώματα για τους Ολυμπιακούς, το 2007 οι χώρες ήταν 35, αυτό σημαίνει ότι 3 μικρές χώρες έχουν χαθεί, σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα, που δίχως αμφιβολία είναι μια μικρή χώρα, έχει αυξήσει τον συνολικό αριθμό των προκριθέντων πληρωμάτων (από 1 το 2003, 2 το 2007 σε 4 το 2011), αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν έχουμε το ρυθμό των καλύτερων χωρών. Η ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπλεντ αποτελούνταν από 12 αθλητές, 10 από αυτούς προκρίθηκαν για τους Ολυμπιακούς. Η ιστοσελίδα της FISA (worldrowing.com) κάθε εβδομάδα γράφει άρθρα για την Ελληνική κωπηλασία, αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιτυχιών των αθλητών μας".

Περιμένατε αυτά τα αποτελέσματα;
"Γνωρίζω ότι η ομάδα μας δουλεύει καλά με σωστή κωπηλατική τεχνική, προπονητικό πρόγραμμα, διοίκηση και την οικονομική υποστήριξη της ΕΚΟΦΝΣ. Οι αθλητές και τα σωματεία γνωρίζουν ότι όλο το σύστημα είναι επικεντρωμένο στα καλύτερα αποτελέσματα, στο εξωτερικό αποδεχόμενοι τις φτωχές συνθήκες που έχουν κατά τη διάρκεια των προπονητικών κοινοβίων στην Ελλάδα.
Στα προπονητικά κοινόβια χρησιμοποιούμε πίνακες ταχύτητας συγκρίνοντας όλα τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων. Αυτό το σύστημα μας δίνει την κατάταξη των πληρωμάτων μας κατά τη διάρκεια της κάθε προπόνησης. Η κατάταξή πριν από την αναχώρησή μας για το Μπλεντ ήταν 1ο το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Γυναικών, 2ο το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών των Ανδρών, 3η η τετράκωπος των Ανδρών, και 4η η Δίκωπος των Ανδρών.
Τα αποτελέσματα της ομάδας μας στα Παγκόσμια Κύπελλα ήταν θετικά για το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Γυναικών , για την Τετράκωπο άνευ των Ανδρών καθώς και για τη Δίκωπο άνευ των Ανδρών επιβεβαιώνοντας ότι αυτά τα πληρώματα έχουν καλές πιθανότητες για να μπουν στον Τελικό Α στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπλεντ, η μόνη αμφιβολία ήταν για το Διπλό το Ελαφρύ των Ανδρών Κατά τη διάρκεια των προπονητικών κοινοβίων συζήτησα με τους εθνικούς προπονητές για θέματα τεχνικής σχολιάζοντας ότι το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Ανδρών στην προπόνηση ήταν πάντα πολύ γρήγορο, αλλά κατά τη διάρκεια των αγώνων βρέθηκαν εκτός τελικού. Φέτος, ο Μαγδανής και ο Κόνσολας έχουν πετύχει σπουδαία βελτίωση , αφού προκρίθηκαν καθαρά για τους Ολυμπιακούς και κατέκτησαν τη 2η θέση στον Τελικό Β πολύ κοντά στο Γαλλικό πλήρωμα, που έχει κατακτήσει μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το πλήρωμά μας είναι γρήγορο, αλλά όχι αρκετά έμπειρο για πολύ ανταγωνιστικές κούρσες, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς για τόσο νέους κωπηλάτες θα είναι μία καλή βάση για το μέλλον τους".

Τι εισπράξατε από τις ξένες ομάδες για τους Έλληνες αθλητές; Πως αντιμετωπίζουν πλέον τα ελληνικά πληρώματα;
"Κάποια χρόνια πριν, οι αντίπαλοί μας ήθελαν να έχουν την Ελλάδα στις κούρσες τους για να έχουν έναν εύκολο αγώνα. Η Ελλάδα ήταν ένας «αδύναμος αντίπαλος». Τώρα, τα Ελληνικά πληρώματα μάχονται πολύ συχνά για το χρυσό μετάλλιο και αποτελούν ισχυρό αντίπαλο ακόμα και για τις μεγάλες χώρες να τα περάσουν. Οι αθλητές μας δεν φοβούνται πια να αγωνισθούν ενάντια μεγάλων αθλητών από σημαντικές χώρες, απλά πάνε και προσπαθούν να κερδίσουν. Η Δίκωπος των Ιταλών είχε μία τέτοια εμπειρία από την ομάδα μας φέτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι Ιταλοί κέρδισαν το πλήρωμά μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπλεντ και ήταν σίγουροι ότι θα επαναλάμβαναν αυτό το αποτέλεσμα στο Πλόβντιβ. Στον Τελικό το Ελληνικό πλήρωμα έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και δεν έδωσε την ευκαιρία στο Ιταλικό πλήρωμα να περάσει μπροστά μέχρι το τέλος της κούρσας, κι έτσι τα αδέλφια Γκουντούλα κατέκτησαν το χρυσό στο Ευρωπαικό μόλις 15 ημέρες μετά από το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αυτό είναι το κάτι που έχουν οι αθλητές μας: ένα «πνεύμα που ποτέ δεν εξημερώνεται"

Θεωρείτε ότι οι αγώνες στο Μπλέντ ήταν μια προβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς αγώνες;
Ο αθλητισμός δεν είναι ένα θέατρο όπου μπορείς να επαναλάβεις τη ζωή των άλλων τόσες πολλές φορές μέχρι να έρθει η καλή. Ο αθλητισμός είναι μία μοναδική παράσταση όπου δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία, κάθε λάθος θα στοιχίσει πάρα πολύ και δεν θα έχεις τη δυνατότητα να την επαναλάβεις σε κάποιο άλλο θέατρο. Πόσο μάλλον για κάτι τόσο πολύτιμο όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε 4 χρόνια μπορούν να συμβούν αρκετά πράγματα και ίσως ο ίδιος αθλητής να μην είναι το ίδιο πρόσωπο. Φέτος, η Ελληνική κωπηλασία έκανε μία καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προκρίνοντας 4 καλά πληρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Γνωρίζουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά είναι πολύ μακρύς και δύσκολος, πρέπει να δουλέψουμε καλά και με λιγότερα λάθη εάν γίνεται. Βλέπω την όλη διαδικασία για τους Ολυμπιακούς περισσότερος ως γλύπτης που σκαλίζει ένα άγαλμα, βλέπουμε ότι μπορεί να είναι καλό, αλλά μόνο το τελευταίο λάξευμα θα ομορφύνει το έργο μας".

Η συνέχεια στο Ευρωπαικό ήταν αναμενόμενη;
"Γνωρίζω ποια ξένα πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τα πληρώματά μας το Διπλό Σκιφ ΕΒ των Γυναικών και η Τετράκωπος άνευ των Ανδρών ήταν τα φαβορί. Ξέρω επίσης ότι το Διπλό Σκιφ ΕΒ Ανδρών μπορεί να κάνει μία καλή κούρσα κατά των Ιταλών όντας στα μετάλλια. Η κούρσα με το άγνωστο αποτέλεσμα ήταν η Δίκωπος άνευ Ανδρών, όπου οι αδελφοί Γκουντούλα 4οι στο Μπλεντ συνάντησαν τους Ιταλούς που ήρθαν 3οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το πλήρωμά μας έκανε καλή προπόνηση μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και βελτιώθηκαν μέχρι το Ευρωπαϊκό. Στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού είδα ότι το πλήρωμα των Ιταλών δυσκολεύτηκε και δεν ήταν τόσο καλοί όσο ήταν στο Μπλεντ. Το πνεύμα των αδελφών Γκουντούλα ήταν πολύ θετικό να αγωνισθεί για να κερδίσει μέχρι το τέλος της κούρσας, που δεν ήταν απαραίτητο διότι οι Ιταλοί σταμάτησαν στα τελευταία 100μ. Αυτή η κούρσα έδωσε το χρυσό στην Ελλάδα δίνοντας επίσης την πρωτιά στην κατάταξη ανά χώρα, αφήνοντας την Ιταλία στη δεύτερη θέση".

Τον Δεκέμβριο κλείνετε 7 χρόνια συνεργασίας με την Ομοσπονδία. Θεωρείς ότι αυτή η χρονιά ήταν η πιο πετυχημένη για σένα;
"Μέχρι τώρα, νομίζω ναι, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επόμενη χρονιά για να δώσω την τελευταία απάντηση, πριν από αυτό πρέπει να βάλουμε τις τελικές... κουπιές στο γλυπτό μας".

Οι επιτυχίες δεν έλειψαν ούτε στις μικρότερες κατηγορίες. Καλυφθηκαν οι δικές σας με τις φετινές εμφανίσεις;
"Φέτος είχαμε καλά αποτελέσματα την κατηγορία κάτω των 23 ετών (1 Χρυσό, 1 Ασημένιο, 1 Χάλκινο) & στους Έφηβους (1 Ασημένιο, 2 Χάλκινα). Έχουμε ένα καλό σύστημα, όπου όλοι οι αθλητές με δυνατότητες έχουν την ευκαιρία να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά όλα εξαρτώνται από την προπόνηση που κάνουν στα σωματεία τους.
Η Εθνική Ομάδα μπορεί να κάνει με τους αθλητές μόνο το ραφινάρισμα, αλλά η βασική δουλειά γίνεται στα σωματεία και είμαι πολύ περήφανος που βλέπω ότι στην Ελλάδα έχουμε ορισμένα καλά σωματεία που υποστηρίζουν πάρα πολύ τη εθνική ομάδα στις νεότερες κατηγορίες.
Δεν είναι εύκολο να βρεις νέα ταλέντα όταν δεν έχουμε και τόσους πολλούς αρχάριους. Θα ήθελα να δω περισσότερους νέους κωπηλάτες να συμμετέχουν στις ρεγκάτες αξιολόγησης. Ελπίζω του χρόνου να έχουμε νέο αίμα στην εθνική ομάδα των ανδρών και των εφήβων…

Η βάση των αθλητών που έφεραν αυτές τις επιτυχίες θα μπορέσει να διαδεχθεί επάξια αυτούς που πρωταγωνιστούν τώρα στις μεγάλες κατηγορίες;
"H κατάκτηση μεταλλίων στις κατηγορίες των εφήβων και των Κάτω των 23 είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν την κατηγορία ανδρών. Έχω δει πολλούς ικανοποιημένους από τα αποτελέσματά τους αθλητές σε χαμηλότερες κατηγορίες που όμως διακόπτουν τη δραστηριότητά τους γιατί το επίπεδο των ανδρών είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς. Είναι σαν να είναι ένας καλός μαθητής στο γυμνάσιο, κάτι που είναι θετικό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι εξίσου καλός μαθητής στο Πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να είναι καλοί Ολυμπιακοί κωπηλάτες, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι εύκολο για την πλειοψηφία αυτών".

Ποιο είναι το πλάνο για τη χρονιά που έρχεται . Τι σας απασχολεί περισσότερο;
"Nα είμαστε πιο επιτυχημένοι φέτος, ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι φέτος. Οι αντίπαλοι μας γνωρίζουν ότι θα είμαστε εκεί για να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Έχουμε όμως πολλά προβλήματα για να πραγματοποιήσουμε αυτό το πρότζεκτ:
Δεν ξέρω εάν οι τρεις προπονητές Αθανασιάδης, Παλαιοπάνος και Βλασταρίδης θα έχουν την άδεια του Υπουργείου Παιδείας για να είναι με την εθνική ομάδα στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς.
Δεν ξέρω εάν οι Τσιάβου και Χρήστου που είναι στη Πυροσβεστική θα έχουν άδεια για να προπονούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δεν ξέρω εάν θα έχουμε τον προϋπολογισμό να οργανώσουμε προπονητικό κοινόβιο καλής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την προετοιμασία μας για την Ολυμπιάδα. Θα λάβουμε μέρος σε 1 διεθνή ρεγκάτα και 2 Παγκόσμια Κύπελλα. Θα προσπαθήσουμε για την πρόκριση κάποιων ακόμη αθλητών για το Λονδίνο του 2012. Ο βασικός στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου στοχεύοντας τους Ολυμπιακούς στο Rio de Janeiro με κάποιους πολύ νέους και ταλαντούχους αθλητές όπως είναι η Νικολαϊδου Κατερίνα, η Καλαμπόκα Τριανταφυλλιά, η Διαμάντη Ελένη και ο Αγγελόπουλος Διονύσης. Περιμένω πολλά από αυτούς".

Τελικά η Ελλάδα μπορεί να κατακτήσει μετάλλια στο Λονδίνο;
"Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κυνηγήσουν τα μετάλλια, γιατί όχι η Ελλάδα?"

 από kopilasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου