The 30 Best Rowing Coaches of All Time, Ν 7. Thor Nilsen

 7. Thor Nilsen

Ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς προπονητές στο άθλημά μας, τα αποτυπώματα του Nilsen βρίσκονται παντού στην κορυφαία κωπηλασία. Ολυμπιονίκης ως αθλητής, ο Nilsen έμαθε από και συνεργάστηκε με μια λίστα με τους σημαντικότερους προπονητές του κόσμου, όπως ο Harry Mahon (που αναφέρθηκε στο μέρος 2 αυτής της σειράς) και ο Karl Adam. Από την ανάρτηση της FISA σχετικά με την αποχώρησή του από το ρόλο του Διευθυντή Ανάπτυξης:


"Τα μετάλλια που κέρδισαν οι αθλητές που προπόνησε ο Nilsen ανέρχονται σε περίπου 40 χρυσά μετάλλια σε επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλήματος και οκτώ χρυσά ολυμπιακά μετάλλια". 


Ο Nilsen ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε επίπεδο συλλόγων στη Νορβηγία, αλλά διετέλεσε επίσης τεχνικός διευθυντής για την ισπανική και την ιταλική ομοσπονδία κωπηλασίας, δουλεύοντας με ονόματα όπως ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Agostino Abbagnale και βοηθώντας στη δημιουργία μιας κυρίαρχης δεκαετίας στη δεκαετία του 1980 για την ιταλική ομάδα ελαφρών βαρών ανδρών. Συνολικά, ο Nilsen διετέλεσε προπονητής σε τέσσερις διαφορετικές χώρες πριν αναλάβει το ρόλο του διευθυντή ανάπτυξης στη FISA. Και πάλι, απόσπασμα από τη FISA:


"Ο Nilsen έχει λάβει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της FISA για τις διακεκριμένες υπηρεσίες στην κωπηλασία το 2003. Στη συνέχεια, το 2009 έλαβε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το ανώτατο βραβείο, το Ολυμπιακό παράσημο. Η υποβολή του βραβείου ανέφερε: "Ο Νίλσεν είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο ηθικό ανάστημα. Η γενναιοδωρία του είναι απεριόριστη"".


Μάλλον αξιοσημείωτο για έναν ανταγωνιστικό άνθρωπο, ήταν ίσως η γενναιοδωρία του Νίλσεν που οφείλουμε για το σημερινό καθεστώς που απολαμβάνει η κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, περισσότερο από οποιοδήποτε έργο με ένα συγκεκριμένο πλήρωμα ή ακόμη και ομοσπονδία. Η "σύγχρονη ορθόδοξη" τεχνική ("ισχυρή αρχική κίνηση των ποδιών, ενοποιητική πίσω αιώρηση, καθυστερημένο σπάσιμο των βραχιόνων, πλάτη και βραχίονες τελειώνουν μαζί για να παράγουν ισχυρή, σταθερή επιτάχυνση σε όλη τη διαδρομή μέχρι την αποστολή στον τερματισμό", από τη σελίδα 8 του pdf "Η εποχή της πόλωσης" που συνδέεται παραπάνω) που ο Nilsen και άλλοι χρησιμοποίησαν με μεγάλη επιτυχία, έφτασε επίσης σε όλο τον κόσμο σε μικρά και νεοσύστατα προγράμματα, βοηθώντας αυτές τις ομοσπονδίες -όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία- να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.




Η ανάπτυξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σίγουρα συνεχής, αλλά όπως καταλαβαίνει ο Nilsen και η FISA, είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής θέσης στο Ολυμπιακό κίνημα, και οι προσπάθειές του δεν είχαν μικρό ρόλο σε αυτό.


Από το https://www.rowingrelated.com/2018/04/the-30-best-rowing-coaches-of-all-time-the-top-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου