The 30 Best Rowing Coaches of All Time 5. Tom Terhaar

5. Tom Terhaar

Ο Tom Terhaar κάνει ένα πράγμα: κερδίζει. Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ του Terhaar είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ταλαντούχα και ανταγωνιστική στο άθλημα της κωπηλασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πήραν την 11η συνεχόμενη νίκη τους στην οκτάκωπο γυναικών στο Ρίο και το τρίτο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Σε αυτό το σημείο, γενιές κωπηλατών έχουν περάσει από το σύστημα του Terhaar, και έχει κερδίσει χρυσό σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ αλλάζει συνεχώς τη σύνθεση, φέρνοντας νέα ταλέντα και επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν μαζί με την ηγεσία των βετεράνων. Από ένα άρθρο για τον Terhaar από την Juliet Macur των New York Times (2015):


"Μέχρι να εμφανιστεί αυτό το γυναικείο πλήρωμα, καμία άλλη εθνική ομάδα κωπηλασίας δεν είχε κερδίσει 10 μεγάλους τίτλους στη σειρά σε οποιοδήποτε αγώνισμα, πόσο μάλλον στην οκτάκωπο, το κορυφαίο αγώνισμα του αθλήματος. Η ομάδα με το επόμενο καλύτερο ρεκόρ ήταν η ανατολικογερμανική τετράκωπος των δεκαετιών του 1970 και του '80, με εννέα διαδοχικές νίκες σε μια εποχή ανεξέλεγκτης κατάχρησης στεροειδών σε αυτό το έθνος του ανατολικού μπλοκ".



Πέρα από τα σχόλια για τα στεροειδή, το χρυσό στο Ρίο απλώς επέκτεινε αυτό το σερί, το οποίο μπορεί να μην εξισωθεί ποτέ, πόσο μάλλον να σπάσει. Παρόλα αυτά, ο Terhaar το κρατάει σε προοπτική - από το ίδιο κομμάτι που αναφέρθηκε παραπάνω:


"Ω, όχι, δεν φταίω εγώ, φταίει η δεξαμενή ταλέντων", είπε ο Terhaar καθώς καθόμασταν στο μηχανοκίνητο σκάφος του προπονητή του και βλέπαμε τους κωπηλάτες του να γλιστρούν. 'Το άθλημα εκρήγνυται. Είναι απλά απίστευτο πόσο μεγάλο είναι τώρα και πόσους σπουδαίους αθλητές παίρνουμε"".


Ο τίτλος ΙΧ και το NCAA σήμαιναν ότι η γυναικεία κωπηλασία δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλής, και αυτό σίγουρα δεν βλάπτει. Αλλά, όπως λέει και αυτό το άρθρο από το New York Magazine:


"...είναι αναμφισβήτητα ο αρχιτέκτονας ενός συστήματος που ανταγωνίζεται τους New England Patriots του Bill Belichick ή τους San Antonio Spurs του Gregg Popovich για συνέπεια και αποτελέσματα, παρά την τακτική εναλλαγή του προσωπικού".


Ο Terhaar ήρθε και μεταμόρφωσε την προπόνηση στο υψηλότερο επίπεδο, και έκτοτε έχει δημιουργήσει μια τόσο ισχυρή κουλτούρα γύρω από τη γυναικεία κωπηλασία των ΗΠΑ που οι αθλήτριες συχνά αναφέρονται στην ομάδα και το σύστημα ως "μηχανή". Αυτή η μηχανή εξακολουθεί να κινείται και παρά τα όσα μπορεί να λένε κάποιοι απ' έξω για την επίδοση των γυναικών των ΗΠΑ στη Σαρασότα πέρυσι, το βάθος και το ανταγωνιστικό επίπεδο φαίνονται πολύ καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές συμμετοχές στους τελικούς και πολλά νιάτα στην ομάδα.

Από το https://www.rowingrelated.com/2018/04/the-30-best-rowing-coaches-of-all-time-the-top-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου