The 30 Best Rowing Coaches of All Time Ν 3. Mike Spracklen

 3. Mike Spracklen

Κατά καιρούς πολωτικός, ο Mike Spracklen δεν έπαψε ποτέ να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα στο υψηλότερο επίπεδο. Ξεκίνησε τη θρυλική καριέρα του με τη βρετανική κωπηλασία, κατακτώντας για πρώτη φορά το ασημένιο μετάλλιο με το διπλό ανδρών της Βρετανίας το 1976 στους Αγώνες του Μόντρεαλ. Στη συνέχεια έβαλε τέλος σε μια ανομβρία για τη Βρετανία που έφτανε μέχρι τους Αγώνες του 1948, προπονώντας την τετράκωπο των ανδρών σε χρυσό μετάλλιο στο Λος Άντζελες - ένα πλήρωμα στο οποίο δεν ήταν άλλος από τον Steve Redgrave (οι Αγώνες του Λος Άντζελες σηματοδότησαν την πρώτη από τις πέντε συνεχόμενες Ολυμπιάδες που ο Redgrave επέστρεψε με χρυσό μετάλλιο).





Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο επιτυχημένος ήταν ο Spracklen σε επίπεδο ελίτ, αρκεί να δείτε τον πίνακα στη σελίδα του στη Wikipedia. Με λίγα λόγια: ο Spracklen έχει προπονήσει αθλητές στο Ολυμπιακό βάθρο σε κάθε Αγώνες (εκτός από τους Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, τους οποίους οι περισσότεροι από την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας μποϊκοτάρισαν) από το 1976 έως το 2012.


Από μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της ασημένιας και χάλκινης Ολυμπιονίκη Silken Laumann, μετά την Ολυμπιακή Ρεγκάτα στο Λονδίνο το 2012:


"Αυτός ο αγώνας δείχνει γιατί ο Mike Spracklen είναι ο καλύτερος προπονητής κωπηλασίας στον κόσμο.  Κανένας άλλος προπονητής δεν θα μπορούσε να πάρει μια ομάδα νεαρών ανδρών, μόνο δύο που είχαν αγωνιστεί σε ολυμπιακό επίπεδο, και τέσσερα χρόνια αργότερα, να κερδίσουν ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Ο Μάικ ξέρει πώς να πάρει την ακατέργαστη φύση του ταλέντου και να του δώσει μορφή για να αποκαλύψει το μεγαλείο.  Υπάρχουν τόσα πολλά που απαιτούνται για την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου οποιουδήποτε χρώματος- στο αγώνισμα των οκτάκωπων, η προπόνηση είναι υψίστης σημασίας... Ο Μάικ είναι εξαιρετικός στο να δημιουργεί ένα περιβάλλον που προσελκύει πολλά υποσχόμενους αθλητές και διατηρεί την αφοσίωση εκείνων που έχουν ήδη βιώσει το νικηφόρο άγγιγμά του.  Μόλις φτάσουν στη Βικτώρια για να δεσμευτούν για τη νίκη, ο Μάικ ξέρει πώς να βγάλει κάθε σπιθαμή από κάθε αθλητή".


Ενώ η πιο πρόσφατη προπονητική του θητεία στη Ρωσία επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το κρατικό σκάνδαλο ντόπινγκ που προκάλεσε την απώλεια πολλών αθλητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η ομάδα του Σπρέκλεν έδειχνε σημάδια ανατροπής των πραγμάτων και για τη Ρωσία πριν από την απαγόρευση.


Ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει η καριέρα του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Spracklen είναι σίγουρα από τους πιο αποτελεσματικούς προπονητές που υπήρξαν ποτέ στην κωπηλασία.

Από το https://www.rowingrelated.com/2018/04/the-30-best-rowing-coaches-of-all-time-the-top-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου