The 30 Best Rowing Coaches of All Time N 1. Jurgen Grobler

 1. Jurgen Grobler

Ο Γιούργκεν Γκρόμπλερ, ο επικεφαλής προπονητής της αναμφισβήτητα καλύτερης ομάδας του κόσμου, έχει προπονήσει βάρκες σε Ολυμπιακά μετάλλια σε όλους τους Αγώνες από το 1972 (με εξαίρεση τους Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, τους οποίους η Ανατολική Γερμανία μποϊκοτάρισε). Αν και ξεκίνησε με την ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας (γεγονός που μπορεί να περιπλέξει σε κάποιο βαθμό αυτή την κληρονομιά), ακόμη και αν το αφήσουμε αυτό στην άκρη, αυτό που έχει κάνει με την εθνική ομάδα της Βρετανίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικό - τα πληρώματα της Μεγάλης Βρετανίας του Γκρόμπλερ έχουν κερδίσει χρυσά μετάλλια σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, πριν από τους Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.




Προχωρώντας προς το Ρίο, η οκτάκωπος των ανδρών του έφτασε αήττητη εδώ και τρία χρόνια και πήρε το χρυσό, όπως και η τετράκωπος των ανδρών της Μ. Βρετανίας, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχόμενο Ολυμπιακό τίτλο για τη Βρετανία και τον Γκρόμπλερ σε αυτή την τετράκωπο των ανδρών (από το Σίδνεϊ) - αποτελέσματα που εδραιώνουν ακόμη περισσότερο αυτό που είναι, κατά τη γνώμη μας, η πιο εντυπωσιακή προπονητική κληρονομιά στην κωπηλασία. Από την εφημερίδα The Guardian:


"Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που κατακτά πέντε συνεχόμενους Ολυμπιακούς τίτλους στην τετράκωπο των ανδρών, σπάζοντας το ρεκόρ που κατόρθωσε η Ανατολική Γερμανία μεταξύ 1968 και 1980 και η ίδια η Βρετανία μεταξύ 1908 και 1932".


Και, παρά τα σχεδόν μυστικιστικά επίπεδα επιτυχίας του σε ολυμπιακό επίπεδο, ο Γκρόμπλερ (όπως και πολλοί από τους συναθλητές του) τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία μαγεία, καμία συντόμευση, καμία "μυστική σάλτσα". Από ένα πρόσφατο αφιέρωμα στον Grobler από τον Alan Oldham για το Rowing News:


"Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή εξέλιξης για μένα ως προπονητή", θυμάται [ο Grobler]. 'Πολλοί προπονητές πιστεύουν ότι μπορείς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να 'νικήσεις το σύστημα', με την έννοια ότι αν βρεις έναν τρόπο να κάνεις τα παιδιά να κωπηλατούν καλύτερα, τότε δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο γυμνασμένοι. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τα υψηλότερα επίπεδα τεχνικής και τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής δύναμης που φέρνουν αποτελέσματα"".


Ενώ έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από όσα οι περισσότεροι προπονητές θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν, ο Grobler είναι πολύ συγκεντρωμένος στη στιγμή, στην επόμενη πρόκληση και στους σημερινούς αθλητές του για να μείνει στο παρελθόν, καλώς ή κακώς. Από την Telegraph:


"Δεν έχω τελειώσει ακόμα", λέει, καθώς κάθεται στο γραφείο του και κοιτάζει τα ήρεμα νερά της Εθνικής Λίμνης Κωπηλασίας στο Κάβερσαμ. 'Ελπίζω ότι το Lifetime Achievement δεν σημαίνει ότι αυτή η ζωή έχει τελειώσει. Σκοπεύω να συνεχίσω. Όσο μπορώ να βοηθήσω, θα παραμείνω. Αγαπώ τη δουλειά μου"".


Σίγουρα χαιρόμαστε που το ακούμε αυτό.

Από το https://www.rowingrelated.com/2018/04/the-30-best-rowing-coaches-of-all-time-the-top-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου