ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ FISA, 15-17 Φεβρουαρίου 2013

Μετάφραση και ερμηνεία από  kopilasia.gr  απ΄όπου και αντιγράψαμε.


Την Παρασκευή και το Σάββατο 87 εκπροσωποι από 51 χώρες μέλη της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να μελετήσουν 49 προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό και 89 προτεινόμενες αλλαγές στους Κανονισμούς Αγώνων καθώς και 10 Παραρτήματα στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς. Οι εκπρόσωποι αντιπροσώπευσαν 135 συνολικά ψήφους. Προκειμένου να γίνει μία αλλαγή στο Καταστατικό ή στους Κανονισμούς χρειάζεται πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 90 ψήφους επί 135 εγκύρων.
Αλλαγές στο Καταστατικό
Αποδεδειγμένη δέσμευση στην κωπηλασία – ένας νέος όρος εγκρίθηκε σύμφωνα με τον οποίο οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου ή Ταμία θα πρέπει να έχουν αγωνισθεί σε επίπεδο Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών ή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ή να έχουν συμμετάσχει στα συνέδρια της FISA 4 φορές το λιγότερο προτού τους επιτραπεί να θέσουν υποψηφιότητα. Εγκρίθηκε με 100 ψήφους
Ηλικιακός Κανονισμός των 65 ετών – Η πρόταση της Ουγγρικής Ομοσπονδίας να αυξήσει την υποχρεωτική αποχώρηση των μελών των επιτροπών από τα 65 στα 70 χρόνια δεν εξασφάλισε την αναγκαία πλειοψηφία. Η ίδια ομοσπονδία είχε επίσης προτείνει το ίδιο και για την υποχρεωτική αποχώρηση των διεθνών διαιτητών αλλά απέσυραν την πρόταση τους μετά από αυτή την ψηφοφορία.
Παρα- Κωπηλασία- Tο Συμβούλιο πέρασε την αλλαγή του ονόματος της Επιτροπής Κωπηλασίας ΑΜΕΑ ΣΕ «Παρα-Κωπηλασία» για να επικοινωνείται καλύτερα προς τον έξω κόσμο η συγκεκριμένη κατηγορία.
Δικαιοδοσία Εκτελεστικής Επιτροπής – η ομοσπονδία της Αυστραλίας απέσυρε την προταση της που θα έδινε στην εκτελεστική επιτροπή μεγαλύτερη εξουσία στην τροποποιηση του Καστατικού ή κανονισμού αγώνα μεταξύ δύο Εκτάκτων Συνεδρίων. Το συμβούλιο της FISA αντιτάχθηκε σε αυτή λόγω της πιθανής επικινδυνότητας για την ισχύουσα δημοκρατία στη FISA.
Aυτονομία των Ομοσπονδιών Μελών – Tο Συνέδριο ενεκρινε μια νέα διατύπωση του Αρθρου 4 που αφορά στην Αυτονομία των ομοσπονδιών μελών. Η νέα διατύπωση διευκρινίζει καθαρότερα ότι τα μέλη της FISA θα είναι αυτόνομα και δημοκρατικά οργανωμένα και εξουσιοδοτεί την FISA να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα όταν αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι αρχές παραβιάζονται.
Κώδικας Ηθικής – Tο Συνέδριο ομόφωνα ψήφισε την δημιουργία Ηθικού Κώδικα της FISA βασισμένου στις γενικώς αναγνωρισμένες ηθικές αρχές που περιλαμβάνονται και στον αντίστοιχο Κώδικα της ΔΟΕ.
Ακεραιότητα στον Αγώνα – Tο Συνέδριο ομόφωνα επίσης περασε ένα νέο άρθρο που αφορά στις όποιες προσπάθειες κάποιου να χειραγωγήσουν αγώνα του αθλήματος. Ένα νέο παράρτημα διευκρινίζει όλες τις καταστάσεις στις οποίες αυτό μπορεί να συμβεί.
Αλλαγές στους Κανονισμούς
Τεχνικοί Εκπρόσωποι – Ένας νέος Κανονισμός έγινε αποδεκτός, ο οποίος διευκρινίζει καλύτερο το ρόλο του Τεχνικού Εκπροσώπου στους Διεθνείς Αγώνες.
,
Κοπεγχάγη, Δανία
Ext 2013/lt [2]
Καταλληλότητα- Nέα διατύπωση στο Καν.16 ως προφύλαξη σε ξαφνικές αλλαγές στην
υπηκοότητα. Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι ένας αθλητές θα πρέπει να απουσιάζει από τους
αγώνες για μία διετία, όταν αποφασίζει να αλλάξει την υπηκοότητα του/της. Ο Κανονισμός
αυτός τιθεται σε άμεση ισχύ αλλά σημαίνει ότι οι αθλητές θα χρησιμοποιήσουν αυτό το χρόνο
για να επιβεβαιώσουν την αγωνιστική τους υπηκοότητα και ακολούθως μετά από ένα χρόνο,
εάν επιθυμούν να αγωνισθούν για άλλη χώρα, θα πρέπει να παραμείνουν εκτός αγώνων για
δύο αγωνιστικές περιόδους. Η αλλαγή πέρασε με 129 ψήφους.
Προαγωνιστικός Έλεγχος Υγείας – Προκειμένου να μειώσουμε την πιθανότητα ενός
Ξαφνικού Καρδιοαγγειακού Θανάτου στο Άθλημα, το Συνέδριο ενέκρινε εάν υποχρεωτικό
Προαγωνιστικό Έλεγχο Υγείας για όλους τους κωπηλάτες που αγωνίζονται σε υψηλό διεθνές
επίπεδο. Αυτός ο κανονισμός μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014 και απαιτεί
από τις ομοσπονδίες μέλη να δηλώνουν μόνο τους αθλητές που έχουν κάνει αυτό τον Ελεγχο.
Ο Έλεγχος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ και θα διευκρινιστούν στους
υποκανονισμούς.
Μέσος όρος Ελ. βαρών- Tο Συνέδριο απέρριψε την πρόταση του Συμβουλίου να καταργήσει
την χρήση του μέσου όρου βαρους στα Ελαφρά Βάρη ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα
στο οποίο ο κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για το δικό του βάρος και να μην χρειάζεται να
περνά από ξαφνικές απώλειες βάρους εξαιτίας του συναθλητή του, ακριβώς πριν τον αγώνα.
Πολλοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την άποψη ότι το ισχύον σύστημα του μέσου όρου επιτρέπει
μια ευρύτερη συμμετοχή σε αυτή την κατηγορία η οποία ίσως χαθεί όταν δεν θα υπάρχει αν
ισχύσει ένα ατομικό όριο βάρους. Οι ψήφοι ήταν 62 υπέρ έναντι 72 κατά.
Παλαίμαχοι – Tο Συνέδριο δημιούργησε μια νέα ηλικιακή κατηγορία στην κωπηλασία
παλαιμάχων για αυτούς άνω των 85 ετών. Όλο και περισσότεροι άνω των 90 συμμετέχουν
στις ρεγκάτες παλαιμάχων και για αυτό ήταν αναγκαία για αυτούς η δημιουργία αυτής της
κατηγορίας.
Τετράκωπος Γυναικών – Tο Συνέδριο ψήφισε ισχυρά υπέρ της επιστροφής της
Τετρακώπου Γυναικών στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με 125 ψήφους. Η
τετράκωπος γυναικών αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα του Παγκοσμίου το 2011 όταν λιγότερα
από 7 πληρώματα δηλώθηκαν για μια περίοδο τριών συνεχών χρόνων. Σε ανάλογη
ψηφοφορία, η πρόταση για την διαγραφή από το πρόγραμμα της δικώπου με πηδ/χο
ανδρών, απορρίφθηκε από το Συνέδριο. Η Καναδική πρόταση για την συμπλήρωση του σκιφ
ε.β. γυναικών στο Ολυμπιακό πρόγραμμα απεσύρθη.
Επιπλέον Παρα-Ολυμπιακό σκάφος – Tο Συνέδριο ενέκρινε την πρόταση του Συμβουλίου
για την προσθήκη νέου σκάφους, Πόδια, Κορμός και Χέρια Μικρό Διπλό Σκιφ (LTAMix2x),
στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Αυτό θα επιτρέψει στις ομοσπονδίες μέλη
την συμμετοχή σε ένα άλλο σκάφος για την κατηγορία με την μεγαλύτερη πηγή ταλέντων
Παρα-Ολυμπιακή Απόσταση – Tο Συνέδριο απέρριψε την πρόταση του συμβουλίου για
σταθεροποίηση της Παραολυμπιακής Αγωνιστικής απόστασης στα 2000 μέτρα έναντι της
παρούσης των 1000μ. Η ψηφοφορία ήταν 85 υπερ και 44 κατά σύμφωνα με την οποία δεν
επετεύχθη πλειοψηφία 67% που ήταν αναγκαία. Αυτό θα έκανε την Παρακωπηλασία πλήρως
αφομοιωμένη με την κωπηλασία και θα τερμάτιζε τις ανάγκες για επιπλέον κόστη υποδομών
και κενά στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Όσοι μίλησαν κατά της πρότασης αναφέρθησαν στις
ανησυχίες τους ότι αυτή η απόσταση θα αποθάρρυνε τους αθλητές από το να μπουν στο
άθλημα, ειδικά στα σκιφ για εκείνους με τις πιο σοβαρές αναπηρίες.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ FISA, 15-17 Φεβρουαρίου 2013,
Κοπεγχάγη, Δανία
Ext 2013/lt [3]
Ισορροπημένοι Ημιτελικοί – Η πρόταση της Αυστραλίας που θα επέτρεπε στην Εκτ. Επιτροπή της FISA να επιλέξουν την σύνθεση πιο ισορροπημένων ημιτελικών ανάμεσα στις 2 πιθανές επιλογές, εγκρίθηκε. Αυτή η πρόταση προκλήθηκε μετά από δύο σημαντικούς ημιτελικούς στο πρόσφατο παρελθόν όπου η «τυχαία» επιλογή δημιούργησε την εικόνα οι χρυσοί και ασημένιοι μεταλλιονίκες να αγωνίζονται και οι δύο και στου ημιτελικούς και στους τελικούς.
Κατάργηση του Κανονισμού Ζημιάς στα πρώτα 100 μέτρα – Tο Συνέδριο ενέκρινε την πρόταση των ομοσπονδιών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την κατάργηση του κανονισμού Ζημιάς στα πρώτα 100 μέτρα. Αυτή η πρόταση προκλήθηκε από ένα αμφιλεγόμενο σταμάτημα ενός διπλού σκιφ ε.β. ανδρών στο Λονδίνο όπου το πλήρωμα σταμάτησε να κωπηλατεί ισχυριζόμενο ζημιά σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό. Η κούρσα σταμάτησε και όλα τα πληρώματα έπρεπε να επιστρέψουν για νέα εκκίνηση. Πολλοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την άποψη ότι ο σημερινός εξοπλισμός είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών έναντι του παρελθόντος όπου τα σκάφη ήταν φτιαγμένα από ξύλο και οι σκαρμοί από συγκολλημένα μέταλλα.
«Νεκρή Κούρσα» Dead Heats – Υιοθετήθηκε μια νέα διατύπωση για την μείωση της ανάγκης να επαναληφθεί μία κούρσα. Αν η διαφορά μεταξύ δύο πληρωμάτων στον τερματισμό δεν μπορεί να καθορισθεί, η αγωνόδικος θα δει όλους τους προηγούμενους γύρους του αγώνα και θα προκρίνει το πλήρωμα με τα καλύτερα προηγούμενα αποτελέσματα, ανάλογο με το "count back" που χρησιμοποιείται σε άλλα αθλήματα. Η ανάγκη να ξανατρέξεις μία κούρσα δημιουργεί επιπλέον κόπωση στους κωπηλάτες και τους δημιουργεί μειονέκτημα έναντι των άλλων πληρωμάτων στον επόμενο γύρο.
Ιατρικές προβλέψεις – μια σειρά από νέους Υποκανονισμούς προστέθηκαν σχετικά με τις ιατρικές προβλέψεις. Συμπεριέλαβαν τον Προαγωνιστικό Έλεγχο Υγείας, την ανάγκη κάθε ομοσπονδία μέλος να έχει ένα ιατρικό στέλεχος για εμπιστευτική ιατρική επικοινωνία, η απαγόρευση της ενδοφλέβιας ενυδάτωσης για τους ελαφροβαρίστες μεταξύ ζύγισης και αγώνα, η πολιτική μη χρήσης βελόνας που υιοθετήθηκε το 2011 και ένα άρθρο για τον επαναπροσδιορισμό του γένους και του υπερανδρογονισμού
Άλλα θέματα
Το Συμβούλιο παρουσίασε την διατύπωση 10 παραρτημάτων για το Βιβλίο Κανονισμών σχετικά με τον Κώδικα Ηθικής, Χειραγώγηση Αγώνων, τις απαιτήσει για διεθνείς αγωνιστικούς στίβους, Κανονισμούς Διαφήμισης, Σύστημα Πρόκρισης για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελλα, Αντιντόπινγκ, Κανονισμοί Αγώνα, Κανονισμοί Παραολυμπιακής και Παράκτιας Κωπηλασίας καθώς και τις προϋποθέσει για να γίνει κανείς Διεθνής διαιτητής.
Η πρόταση της Βρετανικής ομοσπονδίας να μπουν όλοι οι τελικοί του παγκοσμίου εφήβων την τελευταία ημέρα υποστηρίχθηκε από μεγάλη πλειοψηφία και θα ισχύσει από το 2014
Το Συμβούλιο της FISA απέδωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας του 2014 στην Θεσσαλονίκη-Ελλάδα για τον Οκτώβριο 2014. Εκπρόσωποι της Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν το Συμφωνητικό Αγώνα στην διάρκεια του Συνεδρίου.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ FISA, 15-17 Φεβρουαρίου 2013,
Κοπεγχάγη, Δανία
Ext 2013/lt [4]
Tο Συμβούλιο της FISA όρισε την Frida Svensson από την Σουηδία ως μέλος της επιτροπής Αθλητών. Η θέση παρέμενε κενή μετά την παραίτηση από την επιτροπή της εξάκις Ολυμπιονίκη Elisabeta Lipa στο τέλος του 2012. Η Svensson ήταν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο σκιφ γυναικών το 2010, χάλκινη το 2006 και είχε μακρά καριέρα διεθνών επιτυχιών.
Ο Denis Oswald, πρόεδρο της FISA από το 1989, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επανεκλογή του φέτος στο Τακτικό Συνέδριο της FISA αλλά μόνο για μία μεταβατική περίοδο έξι έως οκτώ μηνών. Tο Συμβούλιο συμφώνησε να κάνει ταυτόχρονα, στο ίδιο συνέδριο, την εκλογή του διαδόχου του, ώστε να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο στην μεταφορά γνώσης και να κάνει τις συστάσεις του στο διεθνή αθλητικό κόσμο μετά από θητεία 24 ετών. Για τον λόγο αυτό οι ομοσπονδίες μέλη καλούνται να υποδείξουν πιθανούς υποψήφιους και να τους δηλώσουν στη FISA έως τις 2 Ιουνίου 2013. Ακολούθως θα γίνει η ψηφοφορία στο Συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου 2013 στο Chungju, της Κορέας στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Στο τέλος, ο Denis Oswald σχολίασε ότι η ευρεία αποδοχή από το Συνέδριο της πλειψηφίας των προτεινόμενων αλλαγών στο καταστατικό και τους κανονισμούς τονίζει και ενδυναμώνει την δέσμευση της FISA ότι οι θεμελιώδεις αξίες της κωπηλασίας θα συνεχίσουν να ζουν και να επιδεικνύονται σε κάθε τομέα της δουλειάς και της δραστηριότητας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου