Σοκ στις τάξεις της πάλης

Γράφτηκε από τον  Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013
Σοκ στις τάξεις της πάλης palema.gr
Το είδαμε κι αυτό! Το αγώνισμα της πάλης έξω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη στον κάλαθο των αχρήστων! Απίστευτη και άνευ προηγουμένου απόφαση από τη διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή (σ.σ. ΔΟΕ).
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ η πάλη εξαιρείται από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020. Για να φτάσει σ' αυτήν την απόφαση η επιτροπή εξέτασε 39 κριτήρια κάποια εκ των οποίων είναι αυτά: η τηλεθέαση, οι πωλήσεις εισιτηρίων, η δημοφιλία αλλά και τα κρούσματα ντόπινγκ. Εδώ γελάει και το ποικιλόχρωμον ερείφιον, όπως λέει και ο Κατακουζηνός στο «Κωνσταντίνου και Ελένης»! Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς δήλωσε για την απόφαση αυτή: «Αυτή είναι μια διαδικασία ανανέωσης και ανακαίνισης του προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά την άποψη του διοικητικού συμβουλίου, αυτό ήταν το καλύτερο πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Δεν είναι μια υπόθεση για το τι συμβαίνει με την πάλη». Μάλιστα, αποκάλυψε πως η απόφαση λήφθηκε με μυστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια αρκετών γύρων, με τα μέλη της να ψηφίζουν κάθε φορά με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ να μην ψηφίζει.
Λοιπόν, ας ηρεμήσουμε και ας τα πιάσουμε αναλυτικά τα πράγματα. Η ΔΟΕ είχε αποφασίσει την εισαγωγή του γκολφ και του ράγκμπυ στους Ολυμπιακούς αγώνες από την Ολυμπιάδα του 2020. Για να συμβεί, όμως, αυτό έπρεπε κάποια αθλήματα να βγουν από το πρόγραμμα, αφού υπάρχει το όριο των 26 αγωνισμάτων. Έτσι, κλήθηκε να συνεδριάσει και να αποφασίσει ποιο εκ των αθλημάτων είναι ο «αδύναμος κρίκος». Λαμβάνοντας υπ' όψιν 39 κριτήρια αποφάσισε πως η πάλη δεν είναι το κατάλληλο άθλημα για τους Ο.Α.. Πρώτη ανοησία...
Κάποια αθλήματα που παραμένουν στους Ο.Α. είναι η τοξοβολία, η σκοποβολή, το μοντέρνο πένταθλο, η επιτραπέζια αντιπτέριση, το κανόε καγιάκ, το χόκεϊ σε χόρτο, το υποβαθμισμένης μορφής ποδόσφαιρο κ.ά.. Δίχως διάθεση υποβάθμισης των προαναφερθέντων αθλημάτων, θα πω αυτό: δηλαδή, είναι πιο δημοφιλή αυτά τα αθλήματα από την πάλη; Έχουν περισσότερη τηλεθέαση; Οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι μεγαλύτερες; Τα κρούσματα ντόπινγκ είναι λιγότερα; Δεύτερη ανοησία...
Απ' όσο γνωρίζω, δεν έχει βρεθεί αθλητής της πάλης ντοπαρισμένος σε Ο.Α.. Είναι η φύση του αθλήματος τέτοια που δεν ωφελεί στους αθλητές να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Διαφέρει η πάλη από αθλήματα όπως ο στίβος, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η άρση βαρών. Σ' αυτά τα αγωνίσματα οι αθλητές έχουν αντίπαλο τον εαυτό τους, τον χρόνο και στην περίπτωση της άρσης βαρών το αντικείμενο. Τουτέστιν, έχουν να αντιμετωπίσουν «νεκρούς αντιπάλους». Ο αθλητής των 100 μέτρων γνωρίζει πως με χρόνο 9.60 κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αθλητής των 100 μέτρων κολύμβησης στο στυλ του πρόσθιου γνωρίζει ότι με χρόνο λιγότερο του 58.50 θα πάρει το χρυσό. Ο αθλητής της άρσης βαρών στην κατηγορία των 62 κιλών ξέρει πως αν σηκώσει στο σύνολο πάνω από 325 κιλά θα πάρει το χρυσό μετάλλιο. Τι πρέπει να κάνει ο παλαιστής για να πάρει μετάλλιο; Υπάρχει απάντηση; Όχι σαφής.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα προηγούμενα αγωνίσματα ο παλαιστής έχει να αντιμετωπίσει «ζωντανό» αντίπαλο. Θα παρουσιαστούν, δηλαδή, συνθήκες απρόβλεπτες, άγνωστες, ξένες προς τον αθλητή. Εξωγενείς παράγοντες μπαίνουν στο δρόμο προς τη δόξα. Καταλαβαίνουμε πως το επιχείρημα της ΔΟΕ περί ντόπινγκ είναι κοροϊδία στα μούτρα μας. Με αυτήν την λογική, αγωνίσματα σαν τον στίβο έπρεπε να πάψουν να υφίστανται. Τρίτη ανοησία...
Το πρόβλημα προφανώς και δεν είναι εκεί. Οι ομοσπονδίες και τα ρουσφέτια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είναι κομμάτι της ΔΟΕ και των «αθάνατων». Τα κριτήρια της περιθωριοποίησης της πάλης δεν είναι κρυμμένα στις λέξεις, αλλά κάτω από το τραπέζι των συναλλαγών, μάλλον. Οι οικονομικά ισχυρές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο θα επιβάλλουν το αγώνισμα που εκπροσωπούν στην ΔΟΕ και κατ' επέκταση στους Ο.Α.. Τέταρτη ανοησία...
Μάλωσα πρόσφατα με τον καθηγητή και συντοπίτη μου Βασίλη Καϊμακάμη στο μάθημα της Ολυμπιακής παιδείας, τον οποίο βέβαια εκτιμώ βαθύτατα και είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και πάρα πολύ καλός καθηγητής, για το θέμα της κατάργησης των αρχαίων Ο.Α. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο. Ο κύριος Καϊμακάμης υποστήριξε πως ο μέγας (μέγας είναι μόνο για τους χριστιανούς) Θεοδόσιος κατήργησε τους αγώνες λόγω του παρατεταμένου εκφυλισμού στον οποίο είχαν περιέλθει. Σαφώς και οι αγώνες είχαν περάσει πλήρη παρακμή, ωστόσο αυτό που αντέτεινα εγώ ήταν πως ο Θεοδόσιος κατήργησε τους Ο.Α. στο πλαίσιο της γενικότερης ανθελληνικής του στάσης. Η κίνηση αυτή του Θεοδόσιου ήταν ένα μέρος της εκστρατείας που είχε ξεκινήσει κατά του ελληνισμού. Η εκστρατεία περιελάμβανε κατεδαφίσεις αρχαίων ελληνικών ναών, καταστροφή αγαλμάτων και μνημείων προς τιμήν οποιουδήποτε θεού από το ελληνικό δωδεκάθεο, σφαγή αθώων μη χριστιανών κ.ά..
Συγνώμη αν σας κουράζω με τις ιστορικές μου παρορμήσεις, αλλά μήπως ο ίδιος εκφυλισμός των Ο.Α. δεν συμβαίνει και τώρα; Νομίζω ότι ο σημερινός μαρασμός των αγώνων είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Δεν θα προτείνω φυσικά την κατάργηση των αγώνων, ωστόσο είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ανάγκη αλλαγής της δομής των αγώνων. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την επιτροπή της ΔΟΕ είναι δυστυχώς ανίκανοι και επικίνδυνοι, απ' ότι φαίνεται. Τα σταυρωμένα μας χέρια είναι χαράς ευαγγέλιον για αυτούς και για τις πρακτικές τους. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι μας αυτό που ξέρουμε καλύτερα· να παλέψουμε για να μην επικυρωθεί αυτή η απόφαση!
Υ.Γ. Η απόφαση δεν είναι τελική, ωστόσο θα επικυρωθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο κατά τη σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου