ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 2

3.Είναι παρακινητής- Θέτει κίνητρα.
Ο αποτελεσματικός προπονητής είναι παρακινητής με θετικές τοποθετήσεις και ενθουσιασμό απέναντι στο άθλημα και τους αθλητές Η δυνατότητα να παρακινήσει και να εμπνεύσει είναι μέρος της φόρμουλας-συνταγής για την επιτυχία. Κάποιοι προπονητές μπορούν πιο εύκολα από άλλους να κάνουν τους αθλητές τους να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην επιτυχία. Ο κόουτς που μπορεί να παρακινήσει είναι σε θέση να παραγάγει την επιθυμία για υπεροχή στους αθλητές του. Κίνητρο-παρακίνηση μπορεί να είναι και μιά ευχάριστη, φρέσκια και προκλητική προπόνηση. Κατά την παρακίνηση ενός αθλητή, ο καλός κόουτς τονίζει την προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι απόδοσης και όχι οι στόχοι έκβασης. Ο προπονητής πρέπει να σιγουρευτεί ότι οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι μπορούν εντελώς να ελέγξουν την προσπάθειά τους και την προπόνησή τους, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν τι κάνει ο αντίπαλός ή την έκβαση κάθε αγώνα.

4.Γνωρίζει τους αθλητές
Ο αποτελεσματικός κόουτς οφείλει να γνωρίζει τις ατομικές διαφορές των αθλητών που είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στην τελειότητα της προπόνησης. Οι φωνές, οι κραυγές, οι βρισιές και άλλες συναισθηματικές επιδείξεις μπορούν να λειτουργήσουν σε μερικούς αθλητές αλλά θα μπορούσαν να έχουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα σε άλλους. Η εξατομίκευση της επικοινωνίας και το κίνητρο στους συγκεκριμένους αθλητές είναι βασικά στοιχεία στην επιτυχία της ομάδας. Δίνοντας προσοχή στις συγκινήσεις του αθλητή, η σωστή διαχείρηση των συναισθηματικών δυνάμεων και αδυναμιών του, είναι ευθύνη ενός καλού προπονητή.

5.Είναι επικοινωνιακός και αποτελεσματικός πληροφοριοδότης
Ο αποτελεσματικός προπονητής είναι ο κόουτς που επικοινωνεί καλά και εκπέμπει την αξιοπιστία, την ικανότητα, το σεβασμό και την προσήλωση του σε αρχές. Ένας κόουτς πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσει τις ιδέες, τις απόψεις και τις επιλογές του με σαφήνεια. Καθαρή επικοινωνία σημαίνει ορισμός καθορισμένων στόχων, δίνοντας άμεση ανατροφοδότηση και ενίσχυση των βασικών μηνυμάτων. Η αναγνώριση της επιτυχίας είναι επίσης ουσιαστική για την καλή επικοινωνία.

Συνεχίζεται.....

1 σχόλιο: