Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΟΦΝΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΟΦΝΣ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ;

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.


ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ







Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



Η Βουλή των Ελλήνων αφιερώνει τη συνεδρίαση αυτή στις νέες και τους νέους που εκπροσώπησαν την Πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και θέλω να πω, ευθύς εξαρχής, ότι τιμούμε τους Ολυμπιονίκες μας. Τιμούμε όσους πέτυχαν διακρίσεις. Τιμούμε όσους μετείχαν στους Αγώνες.



Αθλήτριες και αθλητές της Ελλάδας,



Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε τις οικογένειές σας, που σας ενέπνευσαν και ήταν δίπλα σας στη μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστούμε τους προπονητές και τους συλλόγους σας. Ευχαριστούμε όσους στήριξαν και στηρίζουν το μεγάλο προσωπικό σας αγώνα.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



Ο αθλητισμός είναι συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ιστορίας. Συμβολίζει διαχρονικά την αναζήτηση της αρμονίας, της κατανόησης, της συναδέλφωσης. Αντιπροσωπεύει το καθολικό όραμα του ανθρώπου να κατακτά ολοένα και πιο ψηλούς στόχους. Από τα πανάρχαια χρόνια, η θέση και η αξία που κατείχε ο αθλητισμός στις ανθρώπινες κοινωνίες συνταίριαζε με τον Πολιτισμό και την ιστορική τους εξέλιξη. Από τα πανάρχαια χρόνια, υπήρξε σύμβολο της πίστης στον αγώνα για το καλύτερο, το ανώτερο, το τελειότερο. Σύμβολο της επιμονής στην κατάκτηση συγκεκριμένων, υψηλών και δύσκολων στόχων. Σύμβολο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια και την αυτοπειθαρχία.



Με την πάροδο του χρόνου, ο αθλητισμός, όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, άλλαξε ως έννοια και ως πράξη. Μαζί με τις εξελίξεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη μορφή του, διαφοροποιήθηκαν και οι διαστάσεις του. Ο μαζικός αθλητισμός περιορίστηκε και ο πρωταθλητισμός βρέθηκε -πολλές φορές, τις τελευταίες δεκαετίες- στο στόχαστρο έντονης κριτικής. Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους. Ο πρωταθλητισμός έγινε πιο απαιτητικός. Ο πήχης των επιδόσεων ανέβηκε. Οι αθλητικές διοργανώσεις συνδέθηκαν, ακόμα πιο στενά, με το υπερθέαμα. Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξήθηκε σημαντικά. Οι προσδοκίες από τον πρωταθλητή μεγάλωσαν. Τον κράτησαν σταθερά προσηλωμένο στην αντίληψη ότι είναι ανάγκη να ξεπερνά διαρκώς τις δυνάμεις του. Και αυτό είναι, πράγματι, σπουδαίο. Η αφοσίωση σ’ αυτό που κάνουμε -με στόχο να υπερβαίνουμε τον εαυτό μας και να πετυχαίνουμε το μέγιστο δυνατό- είναι πράγματι αδιαμφισβήτητα ανθρώπινη αρετή. Η υπέρβαση, που επιτυγχάνεται με κόπο και συστηματικό αγώνα, είναι μεγάλο επίτευγμα.



Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει καμιά απολύτως σύγχυση ανάμεσα στον υγιή και το μεταλλαγμένο πρωταθλητισμό. Δεν μπορεί να στέκεται δίπλα στην αρετή, που εκφράζει ο πρώτος, το έγκλημα που αντιπροσωπεύει ο δεύτερος. Είναι βέβαια απόλυτα θεμιτή η χρήση της τεχνολογίας στις υποδομές άθλησης. Δεν είναι όμως καθόλου θεμιτό?

- να μετατρέπεται ο αθλητής σε τεχνητό υπέρ-αθλητή,

- να παρεμβαίνει στη φύση του,

- να νοθεύει τις ανθρώπινες δυνάμεις,

- να πετυχαίνει «απατηλές» επιδόσεις.



Όλα αυτά μετατρέπονται σε έγκλημα, όταν συντελούνται με τη χρήση επικίνδυνων απαγορευμένων ουσιών. Γιατί, σε τελική ανάλυση, οι ουσίες αυτές βλάπτουν τον αθλητή. «Σκοτώνουν» μαζί του και τον αθλητισμό. Αναφέρομαι, προφανώς, στο «ντόπινγκ». Ένα νοσηρό φαινόμενο, που?

- διαβρώνει τα ολυμπιακά ιδανικά και υπονομεύει τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού.

- Στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό, την ευγενή άμιλλα, το μεγαλείο της αριστείας.

- Υποκινεί την επικίνδυνη μόδα του υπερφυσικού πρωταθλητή, που εγκαταλείπει τα αθλητικά ιδεώδη για το υλικό κέρδος, σε βάρος της ίδιας της ζωής του.

- Συμβάλλει στη δημιουργία μιας παράνομης αγοράς, γύρω από το χώρο του αθλητισμού.



Αναμφίβολα, πρόκειται για φαινόμενο που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στο χρόνο. Φαινόμενο που δεν εφευρέθηκε ούτε χτες, ούτε ξαφνικά. Φαινόμενο που, αντί να εξασθενεί με τον καιρό, αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Τελικά, είναι το πιο σοβαρό πλήγμα στο σύγχρονο παγκόσμιο πρωταθλητισμό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται στενότερη παγκόσμια συνεργασία, σε επίπεδο κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Απαιτείται πολύπλευρη δράση σε εθνικό πλαίσιο, με τη σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.



Μπροστά σ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση, τα κόμματα, τα αθλητικά σωματεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ολόκληρη η αθλητική οικογένεια, οφείλουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας στο μέγιστο βαθμό. Πολύ περισσότερο όταν η Χώρα μας είναι η κοιτίδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



Τιμώντας σήμερα τους αθλητές που εκπροσώπησαν την Πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, η πρώτη δέσμευση που ανανεώνουμε είναι αυτή: Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στήριξη στον ευγενή αθλητισμό. Καλούμε, ταυτόχρονα, τις νέες και τους νέους που τιμούμε σήμερα, να μεταδώσουν στα νιάτα της Χώρας το δικό τους παράδειγμα. Να προβάλλουν παντού τον υγιή πρωταθλητισμό που εκπροσωπούν, απέναντι στο μεταλλαγμένο πρωταθλητισμό, που επιφυλάσσει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του αθλητή.



Να γίνουν εκφραστές αντίστασης στα «νόθα» αποτελέσματα και τη βλαβερή ισοπέδωση των πάντων. Θέλουμε οι νέες και οι νέοι μας να νιώθουν αγάπη για τον αθλητισμό και όχι δέος μπροστά σε πλασματικά ρεκόρ. Θέλουμε ο αθλητισμός να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας για τα παιδιά μας.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μεγάλη συμβολική αξία, είναι ότι η διοργάνωσή τους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αθλητικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός, που έχει τη βάση του σε αξίες και ιδανικά, αναλλοίωτα στο χρόνο. Η ευγενής άμιλλα, η αρμονία, το μέτρο, η συστράτευση σωματικής και πνευματικής δύναμης, είναι τα ιδεώδη που αναδεικνύει σταθερά ο Ολυμπισμός. Μεταφέρει έτσι το πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού για την κατάκτηση του στόχου. Μεταφέρει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Μεταφέρει το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους. Και το μήνυμα αυτό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Η αξία του, σε μια δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.



Αθλητές και αθλήτριες της Πατρίδας μας,



Σε μια εποχή που διψά για αξίες, που διψά για αρχές, οι κοινωνίες χρειάζονται νέα πρότυπα. Είναι θετικό, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, να έρχονται τα πρότυπα αυτά μέσα από τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Πρότυπα είστε εσείς, που αγωνίζεστε με το όραμα να σηκώσετε ψηλά την Ελληνική σημαία. Είστε εσείς, που αφιερώνετε δυνάμεις και κόπους για την κατάκτηση του ονείρου. Είστε εσείς που αθλείστε με τιμή για την καταξίωση.



Όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη κατάκτηση για την καθεμιά και τον καθένα από σας. Και η κατάκτηση αυτή σας φέρνει τώρα μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη: Την ευθύνη να μεταλαμπαδεύετε το ευγενές αθλητικό πνεύμα. Να επικοινωνείτε τα μεγάλα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Να οδηγείτε τα παιδιά στην άθληση και τον Πολιτισμό. Εκπροσωπείτε αληθινές προσπάθειες, τις οποίες και αναγνωρίζουμε και τιμούμε. Σας ευχαριστούμε θερμά. Μας κάνατε, όλες και όλους, υπερήφανους με τις νίκες σας, με τη συμμετοχή σας, με το παράδειγμά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου