HOW TO... CROSS TRAINING

 

Είτε έχετε κερδίσει πολλά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας είτε μόλις ξεκινάτε το ταξίδι σας κωπηλασίας, η cross training είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για κάθε πρόγραμμα προπόνησης. Για ένα άθλημα που απαιτεί την τελειότητα μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης, είναι απαραίτητο να κρατήσετε κάποια ποικιλία στην εκπαίδευσή σας για να φροντίσετε το μυαλό και το σώμα σας.

Τι είναι λοιπόν η διασταυρούμενη εκπαίδευση και πώς το κάνει κανείς;

Η cross training είναι κάθε είδους μη αθλητική ειδική εκπαίδευση που συμπληρώνει τις φυσιολογικές απαιτήσεις του κύριου αθλήματος σας. Για την κωπηλασία, αυτό μπορεί να είναι μια ποικιλία σωματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της προπονητικής περιόδου, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλητή όλο το χρόνο.

Η cross training είναι επίσης η καλύτερη μέθοδος για να βοηθήσει τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό, στη συνέχεια να εργαστείτε σταδιακά το δρόμο σας πίσω στην κωπηλασία ως τακτική δραστηριότητα. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο μας για το 2019 «Πώς οι Κωπηλάτες μπορούν να παραμείνουν υγιείς».

Γιατί είναι σημαντικό για τους κωπηλάτες;

«Η διασταρουμενη εκπαίδευση μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο για λόγους ψυχικής όσο και σωματικής υγείας», λέει ο Δρ Matthew Waddell, PhD Κινησιολογία και Κωπηλατικός Προπονητής στο Δυτικό Πανεπιστήμιο. "Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα ψυχικό διάλειμμα από την κωπηλασια ή το εργόμετρο λόγω έλλειψης κινήτρων, η cross training μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε μια συναρπαστική νέα πρόκληση που σας βοηθά να αναπτύξετε φυσιολογικές ικανότητες που θα σας βοηθήσουν όταν επιστρέψετε στην προπόνηση κωπηλασίας. Μερικές φορές μπορεί να περιοριστείτε από την προπόνηση με κωπηλασία λόγω τραυματισμού και η διασταυρούμενη προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση μέχρι η διαδικασία αποκατάστασης να σας επιτρέψει να κωπηλατήσετε ξανά."

Πολλοί κωπηλάτες χρησιμοποιούν το τζόκινγκ ή την ποδηλασία (όπως ο Αργυρός Ολυμπιονίκης και τώρα ποδηλάτης παγκόσμιας κλάσης Jason Osborne)ως την κύρια μορφή διασταυρούμενης προπόνησης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσες άλλες δραστηριότητες: κολύμπι, περπάτημα, πεζοπορία, σχοινί άλματος, πατινάζ, σκι x-country κ.λπ.!

Θα πρέπει η διασταυρούμενη εκπαίδευση να γίνεται όλο το χρόνο σε συνδυασμό με ένα σχέδιο κατάρτισης ή/και θα πρέπει να δαπανάται μια ειδική εποχή του έτους μακριά από την κωπηλασία και να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διασταυρούμενη κατάρτιση;

Όσον αφορά τον προγραμματισμό στη διασταυρούμενη εκπαίδευσή σας, ο Δρ Waddell λέει ότι εξαρτάται πραγματικά από τους στόχους σας, το περιβάλλον προπόνησης και το χρονικό διάστημα που μπορείτε να διαθέσετε στην εκπαίδευση. "Εάν είστε πραγματικά περιορισμένοι στις εβδομαδιαίες ώρες εκπαίδευσής σας λόγω άλλων δεσμεύσεων, ίσως είναι καλύτερο για την απόδοσή σας να επικεντρωθεί στην αφιερώνοντας το χρόνο σας αυστηρά στην κωπηλασία. Αντίθετα, εάν αγωνίζεστε να σπάσετε ένα συγκεκριμένο οροπέδιο ωρών προπόνησης μόνο με κωπηλασια/εργόμετρο, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε την προσθήκη σε μια εβδομαδιαία συνεδρία cross training ή δύο. Εάν έχετε περιορισμούς στην εκπαίδευσή σας σε εποχιακή βάση λόγω περιορισμών στις εγκαταστάσεις/ περιβάλλοντος, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε τη συμπλήρωση της εκπαίδευσής σας εκείνη την εποχή. Οι νεότεροι αθλητές μπορεί να επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ένα δεύτερο άθλημα κατά τη διάρκεια της «εκτός εποχής» της κωπηλασίας τους, όπως η κωπηλασία με την ομάδα λυκείου τους την άνοιξη και οι αγώνες με την ομάδα σκι αντοχής τους το χειμώνα. Εάν οργανώνετε την εκπαίδευσή σας σε μηνιαία ή ετήσια βάση γύρω από έναν συγκεκριμένο αγώνα ή σεζόν πρωταθλήματος, οι απαιτήσεις αυτής της περιόδου μπορεί να σημαίνουν ότι μια περίοδος διακοπής ή μετάβασης στη συνέχεια είναι επιθυμητή. Αυτή η μεταβατική περίοδος μπορεί να είναι όταν αντικαθιστάτε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης κωπηλασίας σας για διασταυρούμενη εκπαίδευση."

Τι είδους διασταυρούμενη εκπαίδευση θα ωφελούσε τους κωπηλάτες;

"Η καλύτερη διασταυρουμένη εκπαίδευση είναι πραγματικά σε ό, τι έχετε πρόσβαση . Το κολύμπι, η ποδηλασία, το τρέξιμο και το σκι αντοχής είναι όλες καλές επιλογές για τη βελτίωση της αερόβιας βάσης σας, αλλά όλα απαιτούν συγκεκριμένο εξοπλισμό και περιβάλλοντα προπόνησης. Οι δραστηριότητες με επίκεντρο την ευελιξία ή τη δύναμη, όπως η γιόγκα ή οι ασκήσεις σωματικού βάρους, είναι επίσης χρήσιμες για την ανάπτυξη δύναμης και την πρόληψη τραυματισμών. Οι κωπηλάτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους όταν δοκιμάζει ένα νέο άθλημα. Επειδή μπορείς να κωπηλατείς 15 ώρες την εβδομάδα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορούσες να πηδήξεις στην ίδια ποσότητα τρεξίματος ή κολύμβησης χωρίς τραυματισμό αν το δοκιμάζεις για πρώτη φορά. Προσπαθήστε να αναλάβετε μια δραστηριότητα cross training με την οποία έχετε κάποια εξοικείωση, ώστε να μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια. Το καλύτερο είναι αν μπορείς να βρεις ένα φίλο να προπονείσαι ο οποίος ξέρει το άλλο άθλημα καλύτερα από σένα. Ίσως μπορούν να μοιραστούν καθοδήγηση ή συμβουλές για το τρέξιμο και μπορείτε να τους βοηθήσετε να μάθουν εργομετρο."

Ψάχνετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση στην κωπηλασια; Δείτε τη σελίδα Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα μας.

Ευχαριστώ τον Δρ Matthew Waddell του Δυτικού Πανεπιστημίου για τις γνώσεις του σχετικά με το θέμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου