«Thor Nilsen: Παγκόσμιος Προπονητής Κωπηλασίας»

 Mια παρουσιάση βιβλίου του  Όλι Ρόζενμπλαντ στο Row2k

Μεταφραση με το word του microsoft365

«Thor Nilsen: Παγκόσμιος Προπονητής Κωπηλασίας»

28 Ιανουαρίου 2020 Όλι Ρόζενμπλαντ, row2k

2

Μετοχές

Ο Νίλσεν είχε τεράστια επίδραση στην κωπηλασία σε όλο τον κόσμο.

Ο Νορβηγός προπονητής κωπηλασίας Thor Nilsen μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός προπονητής κωπηλασίας που μόλις (ή ποτέ) έχετε ακούσει. Στις ΗΠΑ, αν δεν περνάτε τακτικά χρόνο με τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ Kris Korzeniowski, θα είστε τυχεροί να ακούσετε το όνομά του να πέφτει, εδώ ή εκεί, αλλά αν έχετε περάσει οποιαδήποτε στιγμή κωπηλατώντας στο κορυφαίο επίπεδο, σχεδόν οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, οι πιθανότητες είναι ότι η επιρροή του Nilsen σας έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο.

Πράγματι, όπως δηλώνει ο Αργεντινός κωπηλάτης και προπονητής Osvaldo Borchi στο τελευταίο βιβλίο του Chris Dodd, "Thor Nilsen: Παγκόσμιος Προπονητής κωπηλασίας", "Η κωπηλασία έχει δύο περιόδους, BT και AT. Πριν τον Θορ, δεν υπήρχε τίποτα."

Πριν από τον Νίλσεν, στην πραγματικότητα υπήρχαν πολύ λίγα. Αν και μέρος του Ολυμπιακού κινήματος από την αρχή (και παρόλο που, ειρωνικά, η πρώτη ολυμπιακή κωπηλατική ρεγκάτα το 1896 ακυρώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών), η παγκόσμια κωπηλασία ήταν ένα επαρχιακό άθλημα στο περιθώριο του παγκόσμιου αθλητισμού, που περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε συλλόγους, άνδρες (ήταν, κυρίως πάντα, αποκλειστικά άνδρες) σε σακάκια, ηπειρωτικές και εθνικές παραδόσεις που σπάνια αλληλεπικαλύπτονταν,  και αυτό συναντιόμειται κάθε τέσσερα χρόνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Νίλσεν ενηλικιωνόταν στη Νορβηγία, στο προαναφερθέν περιθώριο. Γεννημένος το 1931, ο Νίλσεν παράτησε το σχολείο στα 14 του και ξεκίνησε μια μαθητεία σε ένα τυπογραφείο, ανακάλυψε την κωπηλασία μέσω του αφεντικού του και σταθερά ανέβηκε στις τάξεις, αγωνιζόμενος για τη Νορβηγία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.

Μετά την ολυμπιακή του θητεία, ο Νίλσεν πήρε μια από τις πιο ασυνήθιστες επαγγελματικές παρακάμψεις για έναν κωπηλάτη και μελλοντικό θρυλικό προπονητή: συμμετείχε σε μια ληστεία τράπεζας και πέρασε ενάμιση χρόνο στη φυλακή. Η καλή συμπεριφορά και η οξυδέρκεια του Νίλσεν για μια ευέλικτη προσέγγιση ακόμη και στα πιο ακανθώδη προβλήματα οδήγησαν στην επανένταξη του Νίλσεν στην κοινωνία και στον κόσμο της κωπηλασίας, με αυτή την πρώτη φάση της ζωής του να κορυφώνεται με την καθοδήγηση των διάσημων αδελφών Χάνσεν της Νορβηγίας στο χρυσό μετάλλιο στα διπλά sculls στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.

Καθώς άρχισε να προπονεί διεθνώς στη Νορβηγία στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Νίλσεν κήρυξε τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων συλλόγων για να πάρει μαζί τους καλύτερους αθλητές, πρακτικά μια αιρετική ιδέα στις δεκαετίες του '50 και του '60. Και καθώς η δεκαετία του 1970 ξεκίνησε και προπονητές από το ανατολικό μπλοκ αυτομόλησαν ή βρήκαν το δρόμο τους προς τις δυτικές χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Korzeniowski), οι προπονητές σε πολλές διαφορετικές χώρες άρχισαν να σκέφτονται τρόπους να αμφισβητήσουν την προπονητική ορθοδοξία και να πάρουν το καλύτερο από αυτές τις πολλές ποικίλες προσεγγίσεις στην κωπία για να τις εφαρμόσουν στα πληρώματά τους.


Η πρώτη επιδρομή του Νίλσεν στον διεθνισμό ήρθε στο κωπηλατικό κέντρο στο Banyoles της Ισπανίας. Το πνευματικό τέκνο ενός Γερμανού και ενός Κουβανού, του Dieter Pieper και του Pedro Abreu, παρέσυραν τη Nilsen για να βοηθήσουν στη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου κέντρου κωπηλασίας στον κόσμο, με κοιτώνες, αίθουσες προπόνησης και μια εστιασμένη προσέγγιση στην προπόνηση. Σύντομα, το κέντρο είχε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών πληρωμάτων της Nilsen, του τρεις φορές Ολυμπιονίκη μονού Pertti Karpinnen της Finnland, καθώς και βρετανών κωπηλατών και προπονητών. Ο Νίλσεν και η ομάδα του τους προπόνησαν όλους.

Το κέντρο ευδοκίμησε και ξεπέρασε τις τοπικές και εθνικές διαταραχές μέχρι το 1980, όταν ο Αμπρέου απήχθη από Βάσκους αυτονομιστές. Αν και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, ένας όρος της απελευθέρωσής του ήταν να μην συμμετέχει πλέον σε αθλητικές ή δημόσιες δραστηριότητες στην Ισπανία. Με έναν από τους θαμώνες του στο περιθώριο και το κέντρο σε κίνδυνο, ο Νίλσεν αναγκάστηκε να προχωρήσει.

Ο Νίλσεν όμως στάθηκε στα πόδια του, προσλήφθηκε το 1981 για να διευθύνει το κέντρο της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στο Πιεντιλούκο. Εκεί, ο Νίλσεν εφάρμοσε ξανά την προσέγγισή του banyoles και προσέλκυσε αθλητές και προπονητές από όλο τον κόσμο στο Piediluco για να προπονείται, να μιλάει και να ζει και να αναπνέει κωπηλασίας για 18 ώρες την ημέρα. Είναι στην περιγραφή της εποχής του Νίλσεν στο Piediluco που το βιβλίο λάμπει. σε μια εποχή που η κωπηλασία φαίνεται να υποχωρεί από πολλές απόψεις (εκτός, φυσικά, από τις ακτές),είναι ενθαρρυντικό να ξαναζούμε μια εποχή που η κωπηλασία φαινόταν να αυξάνεται από άλματα και όρια, μια χρυσή εποχή συνεργασίας προπονητών.

Πολλά γνωστά ονόματα εμφανίζονται στο τμήμα Piediluco και είναι συναρπαστικό να βλέπεις πολλούς μελλοντικούς προπονητές και στελέχη της FISA να θέτουν τις βάσεις για το μέλλον του αθλήματος. Όπως συμβαίνει με όλα τα βιβλία του Chris Dodd, υπάρχουν δεκάδες ανέκδοτα.

"Ήταν μια πολύ πλούσια εποχή. Ο Θορ ήταν η κόλλα που το έκανε να δουλέψει, πάντα έψαχνε για το καλύτερο για όλους. Πίστευαν ότι οι κωπηλάτες θα έπρεπε να κάνουν άλλα πράγματα. Η Trish [Tricia Smith, CAN Olympian και μελλοντικό μέλος της FISA, eds.] θυμάται τον Korzeniowski να κλίνει ρήματα στα μαθήματα αγγλικών για τους Ιταλούς: «Είμαι κόπανος, είναι κόπανος, είναι κόπανος...»



Εκτός από την επιρροή των προπονητών, η περίοδος Piediluco παρήγαγε τις βάσεις για τα εγχειρίδια καθοδήγησης της FISA, τα οποία επεξεργάστηκαν η Nilsen και άλλοι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και εξακολουθούν να κυματίζουν σε όλο τον κόσμο της κωπηλασίας σήμερα.

Μετά το Piediluco, καθώς η παγκόσμια κωπηλασία και η FISA αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της αυξανόμενης κωπηλασίας, προσθέτοντας ελαφριά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και τους άλλους αυξανόμενους πόνους του αθλητισμού στα τέλη του 20ου αιώνα, η Nilsen προχώρησε στην καθοδήγηση του προγράμματος ανάπτυξης της FISA και στην αιχμή του δόρατος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της FISA. Δουλεύοντας μέσα από τους κυματισμούς και τις επιπτώσεις του έργου του Νίλσεν στην Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη, το βιβλίο του Ντοντ έχει ως στόχο να ζωγραφίσει ένα πλήρες πορτρέτο του Νίλσεν και της παγκόσμιας επιρροής του στο άθλημα, και το βιβλίο μπορεί να είναι η πιο παγκόσμια προσπάθεια του Ντοντ μέχρι στιγμής, αν και καθώς η εστίαση του Ντοντ αφήνει τον ίδιο τον Νίλσεν και διευρύνεται για να συμπεριλάβει κυριολεκτικά ολόκληρο τον κόσμο,  μέρος της φρεσκάδας και της αμεσότητας απομακρύνεται από το έργο.

Όχι ότι η παρακολούθηση της παγκόσμιας επιρροής του Νίλσεν δεν είναι σημαντική. Μπορεί απλά να είναι ότι η Nilsen έχει κάνει τόσα πολλά, που η καταγραφή όλων αυτών με νόημα απλά δεν είναι δυνατή.

Συνολικά, ο Ντοντ έχει γράψει (άλλη) πολύτιμη προσθήκη στην τεράστια συλλογή κωπηλασίας βιβλίων του, και σε μια εποχή που η «παραδοσιακή» ολυμπιακή κωπηλασίας του 2000 αντιμετωπίζει αυτό που φαίνεται να είναι μια σχεδόν ανυπέρβλητη σειρά θεμάτων, γνωρίζοντας πώς φτάσαμε εδώ και σε ποιον οφείλουμε τις προηγούμενες λύσεις μας είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ένας άλλος τρόπος για να το θέσω είναι ότι ο Dodd μπορεί απλά να ακολουθεί την αυστηρή νουθεσία του Nilsen προς τους κωπηλάτες: "Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε γιατί ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά με την κωπηλασία και τι ήταν αυτό που μας προσέλκυσε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πώς να το φέρουμε αυτό στον κόσμο."

«Thor Nilsen: Παγκόσμιος Προπονητής Κωπηλασίας»
Amazon, $31.92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου