Whaleboating


Του Δημήτρη Τσουρτσούλα

Μέχρι τώρα ξέραμε πως εκτός το άθλημα της κωπηλασίας με τα σκάφη που όλοι γνωρίζουμε,υπάρχει και η κωπηλασία ακτής (coastal rowing),καθώς και κωπηλασία τουρισμού ( rowing tour),όλα αναγνωρισμένα αθλήματα από την FISA.

Εδώ και τέσσερα χρόνια στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ,δραστηροποιούνται δύο σύλλογοι –περίπου 150 μέλη- με αντικείμενο την κωπηλασία με βάρκες αντίγραφα των πάλαι… φαλαινοθηρικών! Δεν μπορούμε να μιλάμε όμως για το whaleboating δίχως να αναφέρουμε την ιστορία πίσω από αυτό.

Γύρω στα 1800 το New Bedford στο Massachusetts ήταν η Μέκα της φαλαινοαλιείας.Οι σημερινές βάρκες είναι αντίγραφα εκείνων που κυνηγούσαν τις φάλαινες!

Τα μέλη αυτών των δύο ομίλων,έχουν εθιστεί με αυτές τις βάρκες.Πρώτο επειδή ασκούνται,μετά απολαμβάνουν τις συγκεντρώσεις με φίλους με τα ίδια ενδιαφέροντα και τέλος οι αγώνες που κάνουν- με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Οι πρώτοι αγώνες έγιναν από ναύτες φαλαινοθηρικών στο New Bedford που τους έκαναν για να περάσουν τον καιρό τους όσο ήταν στο λιμάνι.Αυτό το έθιμο το κάνουν οι όμιλοι κάθε Ιούλιο στον ετήσιο Αγώνα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.Από τον Μάρτιο,που αρχίζει η σεζόν και μέχρι τον Νοέμβριο,η παρουσία τέτοιων σκαφών είναι σύνηθες για την περιοχή.Τα μέλη απολαμβάνουν το άθλημά τους περισότερο τους… χειμερινούς μήνες που η κίνηση από τα εμπορικά πλοία στον κόλπο είναι πολύ μικρή.Παρά το κρύο αθλούνται στα ήσυχα νερά του λιμανιού παρέα με τις φώκιες που εμφανίζονται τον

Νοέμβριο και φεύγουν την άνοιξη. Το 2008 το πρώτο γυναικείο πλήρωμα έλαβε μέρος σε αγώνα 20 μιλίων!

Οι βάρκες που χρησιμοποιούν είναι από fiberglass περίπου δέκα μέτρα μήκος και πλάτος 1.80 μ.Τα κουπιά είναι από ανθρακογραφίτη και το μήκος τους είναι από 3.5 – 4.5 μέτρα.Το ξύλινο κουπί-πηδάλιο έχει μήκος 9 μέτρα.Το σκάφος έχει πήρωμα ένα πηδαλιούχο και πέντε κωπηλάτες σε σταθερά καθίσματα, δύο μονά και τρία ζυγά. Η βάρκα ζυγίζει περίπου 340 κιλά.

Είναι εύκολο να αφήνεις την φαντασία σου να ταξιδεύει όταν κωπηλατείς σε μια τέτοια βάρκα και επιτρέπεις την ιστορία να παίζει με τις σκέψεις σου! Να φαντάζεσαι τους θαρραλαίους εκείνους άνδρες να κυνηγούν το κήτος με βάρκες οι οποίες αν και σταθερές,φαίνονται μικροσκοπικές όταν τις συγκρίνεις με μια φάλαινα. Νοιώθεις ταπεινός όταν σκέπτεσαι πως αυτό που σήμερα είναι ψυχαγωγία και άθλημα ήταν κάποτε, για κάποιους, τρόπος ζωής γεμάτος κινδύνους. Καθώς κάποιος κωπηλατεί προσπαθώντας να αρπάζει και να πετά το κουπί του συγχρονισμένα με τους άλλους,να μη του βουλιάξει και να μη φύγει από το κάθισμά του, αυτό που βλέπει με τα μάτια της φαντασίας του είναι αντίπαλος ο Μόμπυ Ντικ και οι φωνές του Άχαμπ ή είναι μόνο μία αντίπαλη βάρκα που προηγείται και ακόμα ένας αγώνας που φτάνει στο τέλος του;















. And here is the rest of it.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικός λάτρης της κωπηλασίας ο Δ.Τ.
    Έχει το πάθος να ψάχνει,να μεταφράζει και να μοιράζεται μαζί μας αυτά τα ωραία άρθρα!
    Τον ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή