Μια συνέντευξη του προπονητή της χρονιάς...

Gianni Postiglione: «Η επιτυχία των Ολυμπιακών οφείλεται στην αξία των αθλητών». Εκτύπωση

από το sportactive.gr

Γράφει ο/η Λένα Παπαιωάννου
27.10.08

Image Το sportactive.gr συνάντησε τον εθνικό προπονητή κωπηλασίας σε μια αποκλειστική συνέντευξη όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις προσδοκίες του για το μέλλον.

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για τις επιτυχίες των Ελλήνων κωπηλατών στο Πεκίνο. Σε τι θεωρείται οφείλονται τα τόσο θετικά αποτελέσματα;

G.P.: Πιστεύω η επιτυχία οφείλεται στην αξία των αθλητών και σίγουρα, στην συνεχόμενη και σκληρή προπόνηση. Ο Βασίλης Πολύμερος επανέλαβε την επιτυχία του 2004 με ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Για εμάς έκπληξη ήταν ο Δημήτρης Μούγιος, ο οποίος, από το πουθενά ουσιαστικά, πέτυχε κάτι τόσο σπουδαίο. Αυτό οφείλεται στην ποιότητα του ως αθλητής, στην πολλή προσπάθεια αλλά κυρίως στη θέλησή του. Επειδή ο στόχος ήταν τόσο υψηλός, είχε αρκετά προβλήματα που όμως τα ξεπέρασε. Οι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτό που κατάφερε ίσως να μην είναι και πολύ μεγάλο, όμως, πραγματικά είναι.

Πιστεύω το πλήρωμα αυτό είχε εξαρχής καλή χημεία.

G.P.: Όχι, εγώ πιστεύω ότι οφείλεται στην ισχυρή θέληση του Βασίλη και στην μεγάλη πίστη του Δημήτρη στον Βασίλη. Προσπαθούσε να τον ακολουθήσει στην προπόνηση, στην τεχνική, γιατί ο στόχος ήταν μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για εκείνον. Και φυσικά, η προσπάθεια του Δημήτρη ήταν διπλή επειδή δεν είχε καν τη βασική προπόνηση τα προηγούμενα χρόνια.

Θεωρείτε πως η εμπειρία του Βασίλη Πολύμερου έπαιξε σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα;

G.P.: Η εμπειρία στην κωπηλασία είναι σημαντική, όμως έχει να κάνει πώς προπονείσαι, πώς είσαι ικανός να κατανείμεις την προσπάθεια σου στον αγώνα, πόσο δυνατά έχεις προπονηθεί. Μετράνε ωστόσο και τα χρόνια της προπόνησης του Βασίλη, όμως ο Δημήτρης δεν είχε καθόλου από αυτήν, συνεπώς ήταν πολύ δυσκολότερο για αυτόν να κάνει το ίδιο.

Τελικά τα κατάφεραν όμως! Τι έχετε να πείτε για το αποτέλεσμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, το οποίο κατέλαβε την 6η θέση με τις Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου;

G.P.:Όσον αφορά τα κορίτσια, πιστεύω πως με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν να τα έχουν καταφέρει ακόμα καλύτερα. Όμως, το διπλό σκιφ γυναικών ελαφρών βαρών είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα. Όπως εκδόθηκε πρόσφατα από έναν Βρετανό ερευνητή, τα δυσκολότερα αγωνίσματα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η οχτάκωπος γυναικών, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και το διπλό σκιφ γυναικών ελαφρών βαρών. Εμείς συμμετείχαμε στα δύο από αυτά και μάλιστα τρέξαμε στον τελικό με τους καλύτερους! Φανταστείτε πως το πλήρωμα των Αυστραλών που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο, φέτος ήταν εκτός τελικού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποια ήταν η δυναμική των αντιπάλων και πόσο περήφανοι πρέπει να ήμαστε για τα αποτελέσματα και, ειδικότερα των κοριτσιών. Πιστεύω η Χρύσα σταματάει την καριέρα της με μεγάλη επιτυχία.

Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος θα συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό;

G.P.: Δεν τους έχω ρωτήσει, περιμένω πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να έχουν μια ισορροπία στα συναισθήματα, στις προσδοκίες και στις φιλοδοξίες τους. Άλλωστε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για 4 χρόνια μετά.

Δηλαδή, θα είστε εθνικός προπονητής στην Ελλάδα για άλλα τέσσερα χρόνια;

G.P.: Ναι, πιστεύω πως θα συνεχίσω να είμαι.

Βέβαια, η μεγαλύτερη έκπληξη φέτος ήταν ο Γιάννης Χρήστου. Πώς σχολιάζετε την έκπληξη αυτού του αθλητή στο μονό σκιφ ανδρών.

G.P.: Για εμένα θα αποτελούσε σίγουρα έκπληξη το διπλό σκιφ ανδρών γιατί μαζί με τον Γιάννη Τσάμη ήταν μια δυνατή και γρήγορη βάρκα, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα του Γιάννη Χρήστου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ο Γιάννης Τσάμης δικαιώθηκε ως προς τα αποτελέσματα του ελέγχου αντιντόπινγκ στα οποία βρέθηκε θετικός την περασμένη χρονιά και πως ο επόμενος του στόχος είναι το Λονδίνο 2012. Τον περιμένετε στην εθνική ομάδα;

G.P.: Δεν περιμένουμε κανέναν. Το λεωφορείο της εθνικής προχωράει. Οι άνθρωποι που δεν είναι μέσα σε αυτό, όμως θέλουν να έρθουν, πρέπει να φτάσουν στην ίδια ταχύτητα και να «πηδήξουν» μέσα. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Μοιάζει με την ινδική προπόνηση, ξέρετε, που ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων τρέχει ταυτόχρονα και ο ένας μπαίνει και ο άλλος βγαίνει από το σύνολο. Έτσι είναι και η εθνική, μόνο που η επιλογή είναι αυστηρή.

ImageΟ τρόπος επιλογής θα παραμείνει ίδιος και τη νέα χρονιά;

G.P.: Ναι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχουμε εργομετρική αξιολόγηση της οποίας τα αποτελέσματα θα συγκρίνουμε με αυτά της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια θα γίνουν δοκιμασίες αξιολόγησης στις βάρκες, για να φανεί κατά πόσο τα αποτελέσματα του εργομέτρου μπορούν να γίνουν πράξη στον αγώνα.

Ομολογουμένως ο τρόπος αξιολόγησης των αθλητών είναι αυστηρός. Αυτή τη χρονιά θα είστε πιο ευέλικτος σε αυτή τη διαδικασία;

G.P.: Την προηγούμενη χρονιά είχαμε παιδιά που δούλεψαν πολύ καλά. Ο αριθμός που μπαίνει είναι συγκεκριμένος, π.χ. στα μονά σκιφ εφήβων, εάν κάποιος δεν είναι μέσα στους 8 πρώτους, δεν μπορεί να επιλεγεί. Στα εργομετρικά τεστ ίσως επιλέγουμε περισσότερους, όμως, στις προκρίσεις στη βάρκα ο καθένας δείχνει την αξία του.

Θεωρείτε σημαντικότερη την επίδοση στη βάρκα ή στο εργόμετρο; Τί είναι αυτό που προσέχετε περισσότερο; Την τεχνική ή την δύναμη;

G.P.: Όλα έχουν σημασία, κυρίως η σταθερότητα στην προπόνηση, απόδοση του αθλητή και κυρίως η ανοχή στην σκληρή προπόνηση. Ξέρετε, το πρόβλημα στην κωπηλασία είναι πέρα από τα 2000 μέτρα. Στις μεγάλες διοργανώσεις ο αθλητής πρέπει να μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα και να έχει ταχεία επαναφορά, διότι, η διεξαγωγή αγώνων υψηλού επιπέδου περιλαμβάνει πολλές κούρσες ίσης σημασίας σε πολύ μικρό χρόνο. Όταν κάποιος δεν είναι καλά προπονημένος, αποδίδει καλά στον πρώτο αγώνα και στην συνέχεια λιγότερο και λιγότερο και λιγότερο. Για να είσαι στην κορυφή, πρέπει να ακολουθήσεις τέτοια προπόνηση ώστε να μπορείς να είσαι συνεχώς σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε, αυτή είναι η δυσκολία της κωπηλασίας.

Θα θέλατε να πείτε δύο λόγια στους νέους αθλητές που ονειρεύονται να μπουν στην εθνική ομάδα;

G.P.: Είναι σημαντική η προπόνηση, ο τρόπος που γίνεται και κυρίως η σταθερότητα. Αν κάποιος προπονείται μία εβδομάδα σκληρά και μετά ξεκουράζεται την επόμενη, δεν θα είναι σταθερός. Η εθνική ομάδα είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε αθλητή. Βασικά κριτήρια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η θέληση, η σταθερότητα στην απόδοση, ο αριθμός, η ποιότητα, ο όγκος των προπονήσεων και, βέβαια, η προσωπική προσπάθεια. Όποιος ακολουθήσει αυτές τις μεθόδους, θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί επί ίσοις όροις για μια θέση στην εθνική ομάδα. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη γραμμή εκκίνησης όλοι είναι ίσοι, όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα φαίνεται η δουλειά του καθένα, και στον τερματισμό, το κατά πόσο αυτή η δουλειά ήταν αποτελεσματική. Διότι, η αποτελεσματικότητα της προπόνησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης προσπάθειας ενός αθλητή.

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε τα λόγια σας να είναι διαφωτιστικά για τους νέους αθλητές.

G.P.: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Επιμέλεια: Λένα Παπαιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου