ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 3

6.Είναι καλός ακροατής
Μία πλευρά της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι και το να είσαι καλός ακροατής. Ένας καλός προπονητής οφείλει να ακούει τους αθλητές του με συμπάθεια και πρέπει να δέχεται με ευχαρίστηση τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις προτάσεις των αθλητών του. Ένας αποτελεσματικός κόουτς θα αναζητήσει ενημέρωση και πληροφορίες από τους ίδιους τους αθλητές του. Τέλος ο καλός προπονητής είναι ευέλικτος και χρησιμοποιεί την ανατροφοδότηση που δέχεται από τους αθλητές του ακόμα και για να τροποποιήσει την προπόνηση ,εάν είναι απαραίτητο.

7.Ορίζει τους κανόνες πειθαρχίας
Οι αθλητές πρέπει να εμμείνουν σε ένα λογικό σύνολο κανόνων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και εάν αυτοί αγνοούνται ο κόουτς είναι αρμόδιος για την πειθαρχία. Ο καλός προπονητής δηλώνει σαφώς έναν κώδικα δεοντολογίας και εμμένει σε αυτόν. Όταν εμφανίζονται παραβιάσεις, πρέπει να ακολουθήσει η πειθαρχία. Τα στοιχεία σχετικά με την πειθαρχία υποστηρίζουν ότι για να αλλάξει αποτελεσματικά η συμπεριφορά, πρέπει η πειθαρχική ποινή να είναι να είναι ήπια, άμεση και συνεπής.


8.Λειτουργεί ως πρότυπο
Ο αποτελεσματικός προπονητής καθοδηγεί ως παράδειγμα. Ένας καλός κόουτς εμμένει στους ίδιους κανόνες που ζητά να ακολουθήσουν και οι αθλητές του. Ένας προπονητής που θέλει το σεβασμό πρέπει επίσης να δείξει σεβασμό. Ένας προπονητής που αναμένει από τους αθλητές να παραμείνουν θετικοί, πρέπει να επιδείξει θετική τοποθέτηση. Ένας προπονητής που θέλει να τον ακούνε οι αθλητές, πρέπει και αυτός να τους ακούει.

9.Επιδεικνύει δέσμευση.
Οι καλύτεροι προπονητές είναι στο επάγγελμα επειδή το αγαπούν. Εκτός από την ύπαρξη μιας έντονης δέσμευσης στον αθλητισμό και την επιτυχία, οι καλύτεροι κόουτς επιδεικνύουν μία καθαρή δέσμευση να ενδιαφέρονται για το καλύτερο συμφέρον διαφορετικών αθλητών

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο καλός προπονητής γιατί απαιτείται ένα σύνολο ταλέντων και δεξιοτήτων. Εάν είστε προπονητής ή αν ψάχνετε έναν, αυτές οι ιδιότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τα δυνατά στοιχεία και τις αδυναμίες τυπικών προγραμμάτων κοουτσαρίσματος (καθοδήγησης), Είναι απίθανο ένα άτομο να υπερέχει σε όλες τις περιοχές, αλλά ένας καλός προπονητής, θα έχει πολλές από αυτές τις ιδιότητες

από: Elizabeth Quinn

1 σχόλιο: