9/4/2010: Μαύρη ημέρα για την Κωπηλασία. "Ας μην απογοητεύσουμε τους εαυτούς μας..."


 Επανάληψη παλαιότερης ανάρτησης.


Κάθε σχόλιο που γράφεται σε κάποια ανάρτηση έρχεται αυτόματα σαν mail στη διεύθυνση αλληλογραφίας του ιστολογίου. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε με πολύ προσοχή την επιστολή ενός αναγνώστη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και που για λόγους χώρου ήρθε με τη μορφή ξεχωριστών σχολίων στην παλαιότερή μας ανάρτηση "Σε δύο μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας"
Είναι πάγια τακτική μας, κάθε φορά που στα σχόλια περιέχονται απόψεις ενδιαφέρουσες, να τις αναδημοσιεύουμε σε μια καινούρια ανάρτηση. Η επιστολή του «ανώνυμου» έρχεται σε σχετικά ώριμο χρονικά σημείο, τώρα που έχει ξεπεραστεί ελαφρώς το, αρχικά μεγάλο, σοκ από τον τραγικό χαμό του Διονύση (για τους δικούς του ανθρώπους πολύ δυσκολότερα, ίσως ποτέ), αλλά και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεχαστεί το περιστατικό, όπως δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει στην "μπανανία"-χώρα που ζούμε. Γιατί, εάν είχαμε πάντα στο μυαλό μας τα κορίτσια στα Ιωάννινα το '84 ή τον αξέχαστο φίλο Μιχάλη στην Καστοριά, ίσως ο Διονύσης να ήταν ακόμη ανάμεσά μας.
Με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω κάποιοι θα συμφωνήσουν κι άλλοι όχι. Ως ιστολόγιο δε συμφωνούμε με όλα τα γραφόμενα, αλλά στην επιστολή αναφέρονται στοιχεία που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημόσια συζήτηση με εμπεριστατωμένες απόψεις και η συντήρηση της μνήμης κομβικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ελληνική Κωπηλασία, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλουν στην πρόοδο του αθλήματος. Κυρίως, όμως, στην αποφυγή τραγικών περιστατικών με μοναδικά θύματα νέα παιδιά που έχασαν την πολύτιμη ζωή τους, επειδή αγάπησαν την άθληση και την Κωπηλασία...
Γι’ αυτό λοιπόν σας προτρέπουμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλους εσάς που θα διαβάσετε την ανάρτηση και πιστεύετε ότι μπορεί η άποψή σας να συμβάλλει στην ασφάλεια των αθλητών -που μπορεί να είστε εσείς, οι φίλοι σας ή τα παιδιά σας- να καταθέσετε την άποψή αυτή σας στα σχόλια.
Ο «ανώνυμος» καταλήγει στην επιστολή του «ας μην απογοητεύσουμε το Διονύση». Εμείς θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί έτσι εύκολα η τραγική απώλεια του Διονύση, να μην "κουκουλωθεί" το συμβάν και να αποδοθούν ευθύνες, γιατί αλλιώς θα απογοητεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό…
___________________________________________________________________________________

Ανώνυμος είπε...
Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους γονείς αυτού του θαυμάσιου αθλητή της Εθνικής μας Ομάδας. Όσοι έχουν κάνει αφοσιωμένο αθλητισμό στη κωπηλασία (φυλάω τη λέξη πρωταθλητισμό για όσους αμείβονται συστηματικά με συμβόλαια) γνωρίζουν ότι απαιτεί εξαιρετικό χαρακτήρα και δύναμη ψυχής αυτή η προσπάθεια, καθώς και ένα σωματότυπο που στα αρχαία χρόνια θα τιμούσε τη πόλη του και την Ελλάδα (γιατί ήταν ικανοί να δημιουργήσουν τέτοιο αθλητή).
Έμαθα το θλιβερό γεγονός την Παρασκευή το βράδυ σε ένα γαμήλιο χορό στον οποίο βρισκόμουν και συνειδητοποίησα το γεγονός της αντίθεσης ζωή-θάνατος. Προσπάθησα να το ξεπεράσω αλλά δεν τα κατάφερα. Το ίδιο βράδυ ξύπνησα στις 3 τα ξημερώματα από ένα άγχος αποπνικτικό, σαν να ήμουν εγώ ο Διονύσης που πνιγόταν στα υγρά του. Η αιτία ήταν ότι ένιωσα ένοχος, πολύ ένοχος…
Για χρόνια απείχα από τα κωπηλατικά πεπραγμένα αλλά ήξερα καλά την αλήθεια, δηλ. ότι αυτοί που διοικούν την ΕΚΟΦΝΣ ήταν και είναι ανίκανοι να κρατήσουν το τιμόνι και να οδηγήσουν το άθλημα σε ασφαλές λιμάνι. Είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υψηλού πρωταθλητισμού και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτός στην ηγεσία της ΕΚΟΦΝΣ.
Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι αυτοί δημιούργησαν αυτό το πρωταθλητισμό και τις διακρίσεις που βλέπουμε αλλά η αλήθεια είναι ότι την ανακάλυψη των ταλέντων, την τεχνική, τα βάρη τα έκαναν στους ομίλους τους, όπου γίγαντες σαν το Μάχο, το Δημουλή, το Μανάτο κάθε μικρού ελληνικού ομίλου κωπηλασίας (οι προηγούμενες γενιές βαλκανιονικών και παγκοσμιονικών δηλ.) περνούσαν το μεράκι και το πόθο της διάκρισης στους νεότερους και δημιουργούσαν καλύτερες υποδομές, ψυχικές και υλικές.
Σήμερα γράφω για να καταγγείλω τις ευθύνες όλων που με το φόβο που έχει απλωθεί στη κωπηλασία όλα αυτά τα χρόνια, σιωπηλά αποδεχόμαστε την απαξίωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (όταν το οργάνωνε ο Στάμος στα Γιάννενα είχε 6-8 ναυαγοσωστικά, γιατρό και ασθενοφόρο από τις 6 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ). Τη σιωπηλή αποδοχή του φόβου που λέει ότι εάν είσαι προπονητής και πεις κάποιες αλήθειες δεν θα καλύψουν την απόσπαση σου από το σχολείο ή δεν θα σε καλέσουν στην εθνική για κάποιο μικρό έξτρα εισόδημα. Εάν είσαι μεγάλος πρωταθλητής και διεκδικήσεις τη παρουσία γιατρού στις προπονήσεις (ήταν μέσα στη λίστα των αιτημάτων και δυστυχώς δικαιώθηκαν) τότε θα τιμωρηθείς με τρείς μήνες αποκλεισμό!!!
Αλλά όταν σιωπάς με τη πρώτη δυσκολία, όσο επώδυνη να είναι αυτή, τότε τι μεγάλος πρωταθλητής είσαι !!!
Θα ήθελα όμως τώρα να γίνω πολύ συγκεκριμένος, σχετικά με την απόδοση ευθυνών που κατά την γνώμη μου υπάρχουν, απευθυνόμενος στο προπονητή του Διονύση και τους συναθλητές του, οι οποίοι θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους άτυχους γονείς αυτές τις δύσκολες ώρες στη μακριά πορεία προς τη Δικαιοσύνη η οποία πορεία θα χρειαστεί πολύ κουράγιο ενάντια στο κακό και στο άδικο.
Κατ’ αρχάς η ευθύνη του ΝΑΟΚ ως ομίλου που κατεβαίνει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι να εξασφαλίσει την υπογραφή του δελτίου από ένα γιατρό αφού αυτό απαιτεί ο Νόμος. Αν είχε δικαίωμα επιλογής γιατρού, θα είχε κάποια ευθύνη. Στην ελεύθερη αγορά, όμως, ο κάθε αθλητής μπορεί να επιλέξει το γιατρό του. Ακόμα και στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν υπάρχει ξεκάθαρα συγκεκριμένος προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος. Αυτό γίνεται γιατί δεν μπορεί να ψάχνεις τυφλά ένα νόσημα από τα δεκάδες που κάνουν ανακοπή καρδιάς, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα. Αλλά (λέει ο Ευρωπαίος και ο Αμερικάνος) μπορείς να κάνεις το βασικό ιατρικό έλεγχο μια φορά το χρόνο και τη δύσκολη ώρα της κρίσης να στηριχθείς στο ΑΨΟΓΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ που υπάρχει σε αυτές τις χώρες. Επομένως δεν αποδεικνύεται καμμία ευθύνη για τον ΝΑΟΚ, τον συνοδό έφορα και τον προπονητή του άτυχου αθλητή!
Ανώνυμος είπε...
Πάμε τώρα στις πραγματικές ευθύνες της διοργάνωσης. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η ΕΚΟΦΝΣ είναι ενεργό μέλος της FISA και ακολουθεί τους κανόνες της. Επίσης οι διαιτητές μας κάνουν σεμινάρια και δίνουν εξετάσεις κανονισμών από διεθνείς διαιτητές της FISA και γενικά υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε εφάμιλλοι του επιπέδου διεθνούς πρωταθλητισμού. Επίσης ο κος Postiglione είναι μέλος της Αγωνιστικής Επιτροπής της FISA, που εκδίδει και τους διεθνείς κανονισμούς αγώνων, και υπερηφανεύεται ότι τα εφαρμόζει όλα αυτά στην Ελλάδα και εκπαιδεύει τους πάντες. Επειδή λοιπόν οι κανονισμοί είναι προσβάσιμοι μόνο στο internet στην ιστοσελίδα της FISA, παραθέτω τα αποσπάσματα:
1. FISA Events Regulations, page 16/41, κάθε οργανωτική επιτροπή έχει άμεση υποχρέωση να καθορίσει Υπεύθυνο Ασφάλειας Αγώνων (Safety Officer) και Ιατρικό Υπεύθυνο (Medical Officer) για τη διάρκεια των Αγώνων.
2. Rules of Racing Part II, Organisation of Regattas 2006, page 9/39, μιλάει για πρώτη φορά για διεθνείς αγώνες αλλά και για αγώνες ομίλων (αναφέρεται η λέξη clubs δηλ. οι κανονισμοί αφορούν και αγώνες κατώτερους από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπως διασυλλογικούς) για κάθε κράτος-μέλος της FISA. Αναφέρεται ότι η Οργανωτική επιτροπή(Πρόεδρος και Δ.Σ. ΕΚΟΦΝΣ, Αλυτάρχης Αγώνων) των εκάστοτε αγώνων δεν έχει ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο των συμμετασχόντων και την καλή τους υγεία ΑΛΛΑ έχει πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια και τις ιατρικές υπηρεσίες προς όλους τους παρευρισκόμενους στην εγκατάσταση από το άνοιγμα της εγκατάστασης μέχρι το κλείσιμο αυτής (opening to closing hours)
3. 2006 Rowers and Coaches Handbook (including minimum Guidelines for the Safe Practice of Rowing)στο κεφάλαιο Hyperthermia αναφέρονται διεξοδικά τα απαραίτητα για την οργάνωση του ιατρείου της εγκατάστασης και για τις δυνατότητες που πρέπει να έχει πχ. Αναφέρεται σε ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων δηλ. ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Διονύσης…..
Ανώνυμος είπε...
πχ. Αναφέρεται σε ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων δηλ. ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Διονύσης…..
Άρα, λοιπόν, έπρεπε η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας να ορίσει υπεύθυνο Ασφάλειας -Διάσωσης που θα οργανώσει και εξοπλίσει τα σωστικά μέσα και θα δικαιολογήσει γιατί δεν υπήρχε σωστικό μέσο, μέσα στο νερό, εκείνη την ώρα.
Επίσης έπρεπε να ορίσει έναν Γιατρό Αγώνων ο οποίος να είναι υπεύθυνος για τις ιατρικές υπηρεσίες και τα μέσα διάσωσης πχ. Ασθενοφόρο, καλό και εξοπλισμένο ιατρείο κλπ. Ο γιατρός της ΕΚΟΦΝΣ δεν είναι απαραίτητα και γιατρός των αγώνων εάν δεν έχει οριστεί έτσι με ξεκάθαρη εντολή και κοινοποίηση. Εφ’ όσον το ΕΚΑΒ απάντησε ότι δεν μπορεί να διαθέσει ασθενοφόρο όλες τις ώρες, θα έπρεπε να είχε θέσει το πρόβλημα στην Οργανωτική και αυτή να το συζητήσει και να πάρει μία απόφαση από τις τρείς:
1.Να αναλάβει την ευθύνη ο γιατρός των αγώνων για την ταχύτερη μεταφορά του τυχόν ασθενή στο ιατρείο όπου θα δίνονταν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ΕΚΑΒ (αυτή η λύση απαιτεί μεγάλη δεξιότητα από το γιατρό και ρίσκο, αλλά και, απινιδωτή στο ιατρείο).
2.Να γίνει μίσθωση ασθενοφόρου από ιδιώτη (κοστίζει 80-100 ευρώ η κάθε μεταφορά) ή ιδιωτικές ασφαλιστικές και ιδρύματα, π.χ. Ιατρικό Αθηνών και η La Vie, παρέχουν δωρεάν ασθενοφόρο με την προϋπόθεση να μεταφέρουν τον ασθενή μετά στο Ιατρικό Αθηνών και να κάνουν και διαφήμιση (βλέπε, ικανές Δημόσιες Σχέσεις ΕΚΟΦΝΣ).
3.Να απαιτήσει από το Διευθυντή της Εγκατάστασης του Σχινιά (βλέπε Ολυμπιακά Ακίνητα) τον απαραίτητο εξοπλισμό του ιατρείου.
Επειδή όμως τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν προσλάβει ως υπεύθυνο της εγκατάστασης ένα άσχετο με τη κωπηλασία, αυτός κάνει ότι του λέει ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, κος Γιάννης Καρράς, χωρίς να ζητάει ποτέ σχέδιο Οργανωτικής Αγώνων για να το κρίνει εάν είναι πλήρες ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ την πολύτιμη αυτή εγκατάσταση στην ΕΚΟΦΝΣ για τους αγώνες. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι στα Γιάννενα έχουν πνιγεί πολλοί κωπηλάτες πριν αρχίσει ο κος Στάμος να έχει σωστικά όλες τις ώρες και αυτή ήταν η πραγματική αιτία που αμαυρώθηκε στη συνείδηση των ελλήνων κωπηλατών η λίμνη. Έτσι μακροπρόθεσμα κανένας δεν ήθελε να πάει εκεί ή να φτιάξει μια νέα εγκατάσταση για τους Ολυμπιακούς όπως την ονειρευόταν ο κος Στάμος (και η FISA ήξερε καλά για τους πνιγμούς των Γάλλων και δεν ήθελε να ακούσει για Ολυμπιακούς στα Γιάννενα)…. Έτσι λοιπόν αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και τους ίδιους ανθρώπους θα έχουμε και άλλα θλιβερά γεγονότα στο Σχινιά και στο τέλος δεν θα πατάει από φόβο πραγματικά κανένας, πόσο μάλλον να έρθει στο Σχινιά για προπόνηση ξένη ομάδα όπως ελπίζει η ΓΓΑ.
Άρα λοιπόν υπάρχει ευθύνη και από πλευράς Ολυμπιακών Ακινήτων για ελλιπή αξιολόγηση των συνθηκών τέλεσης των Αγώνων Πρωταθλήματος και πιθανές ελλείψεις στο ιατρείο.
Φυσικά μετά το ατυχές γεγονός ήλθε ο πανικός!
Ο φόβος των λοιπών αθλητών ότι κάτι σοβαρό και επικίνδυνο συνέβη και η αδυναμία τους να αντιδράσουν και να αγωνιστούν, φυσικά!
Ο τρόμος όμως των παραγόντων και των προπονητών των Ομίλων ήταν και συνειδητοποιημένος και μεγάλος, γιατί εν γνώσει τους είχαν παρακολουθήσει την εκφύλιση όλα αυτά τα χρόνια και εν γνώσει τους έφερναν τα παιδιά να αγωνιστούν σε ένα πρωτάθλημα ‘’καφενείο’’ με πλήρη ανοργανωσιά. Συνειδητοποιούσαν ότι είχαν ευθύνη, τουλάχιστον ηθική, προς τους γονείς των παιδιών αλλά και προς τους αθλητές τους ίδιους, που τους εμπιστεύθηκαν τα όνειρα τους και το σώμα τους να το ‘’παιδέψουν’’ για να γίνουν καλύτεροι.
Ανώνυμος είπε...
Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω πώς αισθάνθηκε εκείνη την ώρα κάθε προπονητής της Εθνικής Ομάδας που για ένα εξτρά μισθό θα έβαζε τα παιδιά του να «τραβήξουν» κουπί σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα με ρίσκο την ίδια τους την ζωή….
Και ακολουθεί η πικρή δικαίωση πού αισθάνονταν οι πρωταθλητές της Εθνικής μας που με τον αγώνα τους για ιατρική κάλυψη τιμωρήθηκαν σκληρά και μετά τους έκαναν χάρη να τους επιτρέψουν πάλι να αγωνιστούν…
Πώς όμως άραγε αισθάνθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ, ιδιαίτερα αυτά τα οποία είναι νέοι και έχουν υπάρξει πρωταθλητές?
Πώς κοιμήθηκε το βράδυ ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, ο Πρόεδρος των Διαιτητών, ο Έφορος Εθνικών Ομάδων ?
Μετά λοιπόν τα παραπάνω καλώ:
1) Το ΝΑΟ Κερκύρας να ασκήσει αγωγή κατά της ΕΚΟΦΝΣ ως μέλος της για παράβαση καθήκοντος καθώς έθεσε σε θανάσιμο κίνδυνο τα μέλη του και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Για αυτό το σκοπό θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσουν το γεγονός αυτό στον Πρόεδρο της FISA Denis Oswald, που είναι δικηγόρος και σύμβουλος της ΔΟΕ σε νομικά θέματα, και έχει γράψει τους κανονισμούς της FISA για την υπεύθυνη γνώμη του σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Θα πρέπει να ζητήσει επίσης επίσημα να λάβει θέση η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο κος Καπράλος (Πρόεδρος ΕΟΕ) αφού υπήρξε πρωταθλητής και πολύ έμπειρος στην οργάνωση του αθλητισμού. Τα παραπάνω δεν μπορεί να τα ζητήσει ο γονέας ως μεμονωμένο πρόσωπο και μη μέλος της ΕΟΕ και FISA.
2)Τους γονείς του Διονύση να ασκήσουν αγωγή κατά παντός υπευθύνου αλλά να ζητήσουν και την αυτεπάγγελτη ενεργοποίηση του Εισαγγελέα για το κακό που έγινε. Για το σκοπό αυτό να παρακαλέσουν δημόσια την συμπατριώτισσα τους υφυπουργό κα Γκερέκου να εποπτεύσει η ίδια την νομική διαδικασία του Εισαγγελέα και όχι κάποια ΕΔΕ. Να ζητήσουν τη διαδικασία να κοινοποιηθεί σε όλους τους τοπικούς φορείς που μπορούν να την εποπτεύουν όπως και ο τοπικός Εισαγγελέας.
Η αγωγή για τον άδικο χαμό ενός Παγκοσμιονίκη είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ και τα χρήματα αυτά που θα εκδικαστούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό της οικογένειας του Διονύση αλλά και για το καλό των συναθλητών του. Θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα Ίδρυμα με το όνομα του και στη μνήμη του για την ιατρική παρακολούθηση των αθλητών της Κέρκυρας, για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του ΝΑΟΚ και ότι άλλο χρήσιμο σκεφτούν να κάνουν που θα αντιπροσώπευε το καμάρι τους!!!
3)Τους πρωταθλητές της Εθνικής και τους προπονητές τους, αλλά και όλους τους συμμετάσχοντες στο πρώην Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να προτρέψουν ασκώντας πίεση στους εφόρους των Ομίλων να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό της Γενικής Συνέλευσης όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το όλο θέμα και θα αποδοθούν ευθύνες, τουλάχιστον στρατηγικής, με ότι συνέπειες αυτό έχει για το μέλλον. Πιστεύω ότι το κόστος της μη συμμετοχής σε κάποιες διαδικασίες για τους πρωταθλητές μας θα είναι πολύ μικρό μπροστά στο καλό που θα προκύψει από την κινητοποίηση.
Ανώνυμος είπε...
Αυτή η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους προπονητές και τους αθλητές ώστε ο κάθε έφορος ομίλου να είναι υπεύθυνος απέναντι τους για αυτά που λέει κα υποστηρίζει. Το βούλευμα αυτής της γενικής συνέλευσης και όσα θα συζητηθούν θα είναι χρήσιμα για τη περαιτέρω νομική διαδικασία και θα προλάβουν μία απαλλακτική απόφαση της ΕΔΕ.
Φυσικά δεν συζητείται ότι κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει το αυτονόητο, να έχει παραιτηθεί το ΔΣ της ΕΚΟΦΝΣ για να διευκολύνει την έρευνα της ΕΔΕ και την απόδοση ευθυνών….

4.Τέλος παρακαλώ κάθε παλαιό κωπηλάτη με τις γνώσεις του (αθλητική εμπειρία, προπονητική εμπειρία, ιατρικές γνώσεις, νομικές γνώμες και ότι άλλο χρήσιμο) να συμβάλλουν στη διαδικασία αυτή της προόδου και της κάθαρσης. Κυρίως όμως άτομα με «βαριά» ονόματα στο χώρο να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να ενεργοποιηθούν για το καλό όλων μας.
Θέλω να ελπίζω ότι δεν είμαστε τόσο πολύ μακριά από τα όνειρα μας και δεν έχουμε χάσει τη γενναιότητα μας με την οποία μαχόμασταν τον αγώνα το καλό, τον αγώνα το κωπηλατικό, χωρίς χρήματα και συχνά χωρίς δόξα, μόνο για μία ιδέα και ένα μπράβο. Το μπράβο των γενναίων που αξίζει στο Διονύση! Γιατί στα 31 του δεν κάθισε στη πολυθρόνα αμέτοχος αλλά συμμετείχε στο κανονικό πρωτάθλημα. Αυτό τον αγώνα ζητάει τώρα από όλους εμάς να κάνουμε στη μνήμη του! Ας μην τον απογοητεύσουμε!!!

10 σχόλια:

  1. Μετά από την ανάγνωση όλου του κειμένου από τον γράφοντα τα παραπάνω ως ανώνημος, αν και τράβηξα κουπί 24 χρόνια, απέχω αρκετά γιατί ζω στο εξωτερικό. Θα ήιελα να πω πως καλά τα γράφει κατά 90%.
    Σας διαφεύγει όμως αγπητέ μου κάτι σημαντικό. Η κωπηλασία στην Ελλάδα ακολουθεί τον ίδιο ακριβώς δρόμο όπως και οτιδήποτε σ' αυτήν τη χώρα. Δηλαδή ΧΑΟΣ, ΜΗΔΕΝ.
    Δυστηχώς για μένα και τον παραπάνω γράφοντα δεν περισεύει κανείς από την Ελληνική κωπηλασία. Αν κάποιος κατηγορηθεί ή κυνηγηθεί δικαστικά το μόνο που θα πετύχουμε είναι να είμαστε ένας λιγότερος που αγπά αυτό το άθλημα έστω και με τον δικό του τρόπο.
    Χρόνια τώρα χάνοντε αθλητές και λυπάμε που το λέω μέχρι τον επόμενο αθλητή που θα χαθεί, τίποτε δεν θα αλλάξει. Και αυτό γιατί έχουμε γίνει οι τελευταίοι πολίτες της Ευρώπης σε ήθος και ότι συμπεριλαμβάνει αυτό μαζί του. Κανένας δεν πληρώνει για τίποτε. Η αλλοίωση μέσα στον έλληνα τα τελευταία 20 χρόνια είναι τέτοια που δύσκολα θα ανατραπεί.Το μόνο που ξέρουμε είναι να ζητάμε και να νιαζόμαστε για τον πισινό μας.
    Ελπίζω να είμαστε εμείς, η Ελληνική κωπηλασία, που θα κάνει μια μικρή αρχή αλλά δεν το νομίζω.
    Εγώ πάντος θα είμαι μαζί με αυτό το άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. FISA Rules of Racing - Part II
    (Organisation of Regattas, Anti-Doping Rules, Concluding Provisions)
    Άρθρο 37 παράγραφος 5 και 6.

    5. Safety Adviser - The Organising Committee shall appoint a
    person as the regatta Safety Adviser with specific responsibilities
    for ensuring that all the appropriate safety measures,
    including traffic rules, have been considered and then implemented
    for the safe running of the regatta. Nevertheless, the
    legal responsibility for safety matters rests with the Organising
    Committee as a whole, and nothing in the Rules of Racing
    orRacing Bye-Laws shall be taken as imposing legal liability on
    the Safety Adviser personally.
    6. Medical Officer - The Organising Committee shall appoint a
    person as the regatta Medical Officer with specific responsibility
    for ensuring that appropriate medical support and facilities
    are readily accessible to the regatta. First aid facilities and a
    rescue service on the water must always be available.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ειδικότητα του Safety Adviser στην ελληνική νομολογία περι υγιεινής και ασφάλειας αποδίδετε ως "τεχνικός ασφαλείας"
    Σύμφωνα με την Νομοθεσία ( Π.Δ. 17/1996 ) ο εργοδότης από την στιγμή που απασχολεί έστω και έναν εργαζόμενο υποχρεούται στην πρόσληψη Τεχνικού Ασφαλείας
    Ο Τεχνικός Ασφάλειας (Τ.Α) παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές γραπτά ή προφορικά σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αναρωτηθεί κάποιος που κολλάει το εργατικό ατύχημα με το κωπηλατικό ατύχημα.
    1. Και τα δύο είναι ατυχήματα.
    2.Τα ανεπτυγμένα κωπηλατικά κράτη (Καναδάς ΗΠΑ Βρετανία) χρησιμοποιούν
    την μεθοδολογία πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στην πρόληψη αθλητικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω μια απορία .
    Η αστυνόμευση του Σχινιά (ως λίμνη και αιγιαλός λίμνης ) που υπάγεται στο λιμενικό ή στην αστυνομία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποιο εργατικο ατυχημα 200 μερεσ δοθλειασ προπονησησ μονο στα κοινοβια . εχοθν καποια ασφαλιστικα καλυψει ' εκμεταλευετε η πολι τεια την αγαπη τα ωραματα τον ιδρωτα τοσων παιδιων εκμεταλευονται τισ τυχων επυτηχιεσ και τουσ αφηνουν ομηρουσ .ειμαστε πολλοι αλλα δεν μιλαμε οπωσ αλλωστε ολλοι η ελλαδα μασ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχας δεν θα ηθελα να καν να περιγραψω τη θλιψη απο το χαμο του Νιονιου. Τα συλλυπητηρια λιγη αξια έχουν, ειδικα μεσα απο ενα διαδικτυακο τοπο.

    Δεν θα διαφωνησω ότι το αρχικο post περιεχει σε μεγαλο ποσοστο καποιες πολυ σωστες παρατηρησεις, αλλα θα διαφωνησω με το υφος και το σκοπο.Το να αναζητησουμε να βρουμε ενα αποδιοπομπαιο τραγο δε θα αλλαξει τιποτα.

    Καμμια αποζημιωση δεν καλυπτει το κενο.

    Να προσπαθησουμε ομως ολοι μαζι να μην ξανασυμβει κατι παρομοιο και να προβλεψουμε δυσαρεστες καταστασεις ειναι πιστευω το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε.

    Το πως θα το κανουμε ειναι θεμα μεγαλης συζητησης.
    Ενας, ο βασικοτερος ισως λογος ειναι αυτο που αναφερθηκε στο δευτερο ποστ, οτι η κωπηλασια αποτελει μια μικρογραφια της Ελλαδας, με την ιδια ακριβως πορεια. Σκεφτειτε απλα ποιοι αποτελουν το χωρο της κωπηλασιας. Περα απο λιγους πλεον ρομαντικους, που και αυτοι ομως παρακολουθουν απο αποσταση, ο κυριως ογκος ειναι:

    1)Αθλητες μικρης ηλικιας,που θα σταματησουν το πολυ στα 20 τους χρονια. Με αναλογη μικρη προσφορα στο χωρο.
    2)Προπονητες που στην πλειονοτητα τους, γιατι σαφως υπαρχουν και εξαιρεσεις, ειναι περαν καθε χαρακτηρισμου. Μονο το ξεκατινιασμα που πεφτει χρονο για τις θεσεις στα αθλητικα σχολεια αναλογιστειτε για να καταλαβετε τι εννοω
    3)Μελη ΔΣ των ομιλων που συνηθως ειναι αργοσχολοι συνταξιουχοι ή γονεις που συνηθως ειτε ειναι ασχετοι με τον αθλητισμο ειτε ειναι κολλημενοι σε ιδεες του παρελθοντος.

    Με αλλα λογια σε συνδιασμο και με τη νοοτροπια βλεπω ακριβως το ιδιο ΧΑΟΣ που βλεπει και ο συναδελφος στο δευτερο ποστ και με πιανει μια απελπισια.


    Αντουαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προσοχη και στη μνημη του παιδιου . μη αδικησουμε τους αθλητες μας. εστω και ετσι ας διεκδηκησουμε για το μελλον τισ κωπηλασιας, ραντεβου στη καστορια αυτο θα ηθελε το παλικαρι..... ενωθητε ειμαστε πολλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λόγω του ότι έχω ζήσει και τα τρία τραγικά γεγονότα της ελληνικής κωπηλασίας, που στην πραγματικότητα είναι τέσσερα αν συμπεριλάβουμε και τον χαμό του Γάλου κωπηλάτη είμαι της άποψης ότι κάποιος-οι πρέπει επιτέλους να πληρώσει-ουν και κάποιοι ήδη έπρεπε να είναι στα σπίτια τους.
    Πολλοί από τον χώρο (προπονητές- γονείς και παράγοντες) βλέπουν τους αθλητές μόνο σαν καρέλα ή σαν μόρια για τα ΤΑΔ ή σαν σκαλοπάτι για την δική τους ανάδειξη και ματαιοδοξία.
    Σκεφτείτε μόνο, όσοι από σας έχουν ασχοληθεί σοβαρά και μακροχρόνια πόσες φορές κινδυνεύατε από ξαφνικά μπουρίνια, βουλιάγματα ενώ δεν υπήρχε ναυαγοσωστικό ή ο προπονητής έπινε το καφεδάκι του στον όμιλο.
    Σε πόσους ομίλους υπάρχει οργανωμένο φαρμακείο, πόσοι από τους προπονητές-ΚΦΑ εξηγούν στους αθλητές τους, τους κινδύνους της προπόνησης με μεγάλες επιβαρύνσεις όπως αυτή του Dr G.P.
    Πόσοι από τους προπονητές –ΚΦΑ υποχρεώνουν τους αθλητές τους σε ετήσια εξέταση με υπέρηχο, καρδιογράφημα και πόσοι γνωρίζουν για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου και την αντιμετώπιση του.
    Για να αλλάξει έστω λίγο η κατάσταση πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες-προπονητές- γονείς να καταλάβουν ότι ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ.
    Α.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TO θεμα ειναι οτι μετα απο ενα χαμο ενως αθλητου τοτε ολοι αρχιζουμε τις αμπελοφυλοσοφιες ολλα αυτα που αναφερατε σωστα και συμφονω μαζι σας ποιος απο εσας ολα αυτα τα χρονια της κωπηλατικης του καριερας που με ζυλο και αγαπη και χωρις επαγγελματικο κυνητρο μπηκε στην διαδικασια να κανει την προσωπικη του αυτο κριτικη και να δει οιδιος ποσο φτανει τον οργανιζμο του στα κοκκινα και δεν εξεταστικε ποτε .Εγω λοιπον λεω πρωτος οτι απο το 1983 που ασχολουμε με την κωπηλασια μονο 2 φορες εχω εξεταστει απαραδεκτο.Ας επιμηνουμε εμει οι παλεοι στους συλογους να παρουν δραστικα μετρα στους συλογου για το καλο των παιδιων μασ και μετα η ομοσπονδια και οποιο αλλοι ευθυνονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή