ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Θολό μέλλον
Στο διαχωρισμό των αθλημάτων σε ...παιδιά και αποπαίδια από τα νέα κυβερνητικά μέτρα αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών
Ο διαχωρισμός των αθλημάτων που επιχειρεί το σχέδιο της κυβέρνησης κάνει ζοφερή την πραγματικότητα για τα ίδια τα αθλήματα και τα σωματεία

Eurokinissi
Οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και εργαζομένων αναφέρθηκαν σε στρεβλώσεις, πρακτικές και πολιτικές που δημιουργούν την «γκρίζα» πραγματικότητα και ζοφερό μέλλον. Ενδεικτικά:Γ. Καρράς (κωπηλασία): «Τα σωματεία ζουν από τα χρήματα των μελών τους. Αν η πολιτεία δεν τα βοηθήσει θα σβήσουν. Είμαστε στον αέρα και υπό διωγμό. Στο Πασαλιμάνι δόθηκε η μαρίνα σε ιδιώτη και αυτός κυνηγάει ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία. Τα μέλη της Εθνικής ομάδας δεσμεύονται (προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια) 230 - 240 μέρες το χρόνο. Πώς θα δουλέψουν; Αν δε στηριχθούν θα παρατήσουν τον αθλητισμό».
Σωτ. Δέδες (Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία): «Καλλιεργούμε 19 παραολυμπιακά αθλήματα. Μεταλλιούχοι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου παραδίδουν το δελτίο τους για να παραμείνουν στη δουλειά τους. Υπάρχουν 77 σωματεία σ' όλη την Ελλάδα. Δεν έχουν πάρει χρήματα για 3 χρόνια, φυτοζωούν».
Αγγ. Κυριακίδης (βόλεϊ): «Θα συμφωνήσω με την εισηγητική τοποθέτηση για την ευθύνη της πολιτείας και την έλλειψη ελέγχων. Από την έλλειψη χρημάτων κυρίως την πληρώνουν τα σωματεία. Επί δύο χρόνια δεν έχουν πάρει επιχορήγηση. Διαλύονται. Χωρίς υπερβολή το ανδρικό βόλεϊ σύντομα δε θα υπάρχει. Πλέον δεν ρωτάμε τα σωματεία σε ποια κατηγορία θα συμμετέχουν αλλά αν θα "κατέβουν". Βρισκόμαστε σε εξαθλίωση».
Π. Γαλακτόπουλος (πάλη): «Οταν αναλάβαμε, ως υπηρεσιακή διοίκηση, είδα πράματα και θάματα. Μετά το 1988, με εισαγόμενους και άλλες "μαϊμουδιές", κατάντησαν να μην υπάρχει πάλη. Εχει ευθύνη και η πολιτεία που δεν έλεγχε. Πρέπει να δοθεί βάση στο σχολικό αθλητισμό».
Κ. Σάμιος (Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων): «Διαθέτουμε 35 σωματεία με περίπου 2.500 ερασιτέχνες αθλητές. Ζητάμε ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει. Ζητάμε στήριξη των διοργανώσεών μας. Δε διατίθεται ούτε γιατρός ή ασθενοφόρο, πληρώνουμε από την τσέπη μας. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι ξεκομμένος από την υπόλοιπη κοινωνία που βράζει. Εμείς συμμετέχουμε και καλούμε και τα άλλα στελέχη του αθλητισμού να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές διεκδικήσεις».
Μ. Κολυμπάδης (πινγκ πονγκ): «Από το 1980 ως σήμερα δόθηκαν τεράστια ποσά στον αθλητισμό. Δεν έχει γίνει απολογισμός. Υπό το βάρος της κρίσης βαφτίστηκε η περικοπή νέος αθλητικός σχεδιασμός. Εκπρόσωποι της "Μεσογειακοί Αγώνες ΑΕ" ήρθαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μας είπαν ότι αυτή η ιστορία θα κοστίσει 450 εκατ. ευρώ. Οταν ο κόσμος δεν έχει να φάει. Οσο για τα έργα δεν έχει γίνει τίποτε και θα τα πληρώσουμε διπλά και τριπλά. Για τους αγώνες των Special Olympics 2011 το κονδύλι είναι προκλητικό. Τα εκατομμύρια για τέτοιες διοργανώσεις δε λείπουν από τον ελληνικό αθλητισμό αλλά από τον ελληνικό λαό. Υπάρχει ομοσπονδία με 32 σωματεία, 10 εργαζόμενους και επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι εξωφρενικό. Δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση».
Β. Ανδρώνης (σκάκι): «Σε μας φέτος η επιχορήγηση μειώθηκε περίπου 28%. Από το 2004 ως σήμερα έχει περικοπεί περίπου 48%. Είμαστε ένα βήμα πριν κλείσουμε. Με το ζόρι φέτος κάνουμε διοργανώσεις. Σε δραστηριότητες που γίνονται στα σχολεία συμμετέχουν περίπου 11.500 παιδιά και μας δόθηκαν - μετά από παρακάλια σε γνωστούς γνωστών - 8.000 ευρώ. Τα δικαιολογητικά που ζητάνε από την ΓΓΑ αποσκοπούν να μην παίρνουν τα σωματεία επιχορήγηση. Εμείς από το 2001 έχουμε πάρει μόνο 3 φορές. Μας επιστρέφουν τα δικαιολογητικά, ζητούν διάφορα και μετά μας λένε ότι πέρασαν οι ημερομηνίες».
Δ. Καμζέλας (πρόεδρος εργαζομένων στον Πανελλήνιο): «Ο Πανελλήνιος με τα περίπου 3.000 χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες και τους περίπου 2.500 αθλητές σε όλα τα αθλήματα σε 3 μέρες κλείνει. Οι (περίπου 30) εργαζόμενοι είμαστε 2 - 2,5 μήνες απλήρωτοι. Υπάρχει περίπτωση, μετά την εκκαθάριση, η περιουσία του συλλόγου να περάσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Και από εκεί 38 στρέμματα - φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιώτη».
Ν. Βυθούλκας (ΠΣΥΑΣ): «Τα αθλήματα έχουν κανονισμούς. Εμείς, ως εργαζόμενοι στα σωματεία και τις ομοσπονδίες, δεν έχουμε. Ζούμε σε εργασιακό μεσαίωνα. Χρωστάνε μήνες και σαν να μη φτάνει αυτό δεχόμαστε απειλές και εκφοβισμό».

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει ομοσπονδία με 32 σωματεία, 10 εργαζόμενους και επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η διαφορα με την ΕΚΟΦΝΣ ειναι +1 εκατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή