Τόνος

Τόνος (γραφή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην γλωσσολογία ο τόνος είναι ένα διακριτικό σημείο που συνοδεύει ένα γράμμα και δίνει φωνητικές πληροφορίες για την προφορά του. Υπάρχουν διαφόρων ειδών τόνοι σε διαφορετικές γλώσσες: ο μουσικός τονισμός αφορά στην οξύτητα της φωνής και καθορίζει το ύψος (ψηλό/χαμηλό) της φωνής σε σχέσης με μη τονισμένες συλλαβές (μουσικό τονισμό, για παράδειγμα, εικάζεται πως είχε η Αρχαία Ελληνική). Ο δυναμικός τονισμός αφορά στην ένταση της φωνής και δηλώνει ότι η τονιζόμενη συλλαβή πρέπει να προφερθεί με μεγαλύτερη ένταση από τις μη τονιζόμενες συλλαβές (δυναμικό τονισμό έχει η Νέα Ελληνική).

Στην ελληνική γραφή ο τόνος ( ' ) σημειώνεται πάνω από τα φωνήεντα (έτσι χρησιμοποιούνται τα: ά, έ, ή, ί, ό, ύ, ώ) για να σημειωθεί η έμφαση στην αντίστοιχη συλλαβή. Σε περιπτώσεις που η συλλαβή χαρακτηρίζεται από δίψηφο φωνήεν ο τόνος τοποθετείται στο δεύτερο γράμμα (δηλαδή: αί, αύ, εί, εύ, ηύ, οί, ού, υί). Ο τόνος μπορεί να συνδυαστεί και με διαλυτικά σε περιπτώσεις που το φωνηεντικό σύμπλεγμα πρέπει να διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστά φωνήεντα (πχ: Μαΐου, Ταΰγετος). Στην περίπτωση κεφαλαίων στην αρχή τών λέξεων (είτε επειδή η λέξη είναι όνομα είτε επειδή είναι λέξη στην αρχή πρότασης) ο τόνος τοποθετείται αριστερά από το γράμμα (πχ Άραχθος). Στην κεφαλαιογράμματη όμως γραφή κανονικά δεν χρησιμοποιείται ο τόνος (πχ ΕΛΛΑΔΑ). Όταν η χρήση τού τόνου είναι επιθυμιτή στην κεφαλαιογράμματη γραφή ο τόνος κατά παράδοση δεν μπαίνει αριστερά από το γράμμα αλλά πάνω ή δεξιά από το γράμμα (δηλαδή όχι ΕΛΛΆΔΑ αλλά ΕΛΛΑ'ΔΑ). Στην ελληνική γραφή τονίζονται όλες οι πολυσύλλαβες λέξεις και μερικές μονοσύλλαβες (οι μονοσύλλαβες κυρίως για την αποσαφήνιση τού νόηματός τους, πχ το διαζευκτικό ή διαφέρει έτσι από άρθρο, το πώς ("με ποιον τρόπο") από το πως ("ότι"), το πού από το που κλπ). Κάθε λέξη μπορεί να έχει μέχρι έναν τόνο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της έγκλισης τόνου: όταν μια λέξη τονίζεται στην προπαραλήγουσα και ακολουθεί αδύνατος τύπος της κτητικής αντωνυμίας (μου, σου κλπ.), τότε τονίζεται και η τελευταία συλλαβή της (π.χ. "νόημά του"). Το φαινόμενο αυτό προέρχεται από την αρχαία ελληνική, στην οποία τονίζονταν και οι μονοσύλλαβες λέξεις, οπότε ο τόνος των κτητικών μετά από προπαροξύτονες λέξεις αναβιβαζόταν στη λήγουσα των λέξεων αυτών που προηγούνταν.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ WIKIPEDIA ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΟΦΝΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ Οι ΤΙΤΛΟΙ

25/07/2009
Πεντε τελικοι για τα γαλανολευκα κουπια
Την παρουσια τους σε πέντε τελικούς του Παγκόσμιου πρωταθλήματος για αθλητές κατω των 23 ετών εξασφάλισαν τα ελληνικά πληρώματα στο Ρατσιτσε της Τσεχίας και είναι ετοιμα να τραβήξουν κουπι για νέες επιτυχίες Πιο αναλυτικά η δικωπος άνευ με τους Στέργιο Παπαχρηστο-Γιωργο Τζιαλλα κατάφερε να πέσει πρώτη στον τερματισμό κερδίζοντας πανηγυρικά την πρόκριση.Η Κωνσταντίνα Κουρκουμπα παρα τον μεγαλο συναγωνισμό στο σκιφ γυναικών πήρε την 3η θέση στο ημιτελικο και μπήκε στην κορυφαία εξάδα του Σκιφ οπως και το διπλο σκιφ των Αγοριών με τους Δουφλια-Τζανινη που επίσης προκρίθηκε με την 3η θέση που πήραν .Με την κατάκτηση της 1ης θέσης προκρίθηκαν στον τελικό και τα κορίτσια του διπλού των ελαφρών Γιαζιτζιδου και Καλαμποκα βάζοντας υποθήκη για ακόμη μια φετινή τους επιτυχία ενω το τελευταίο χρονικά πλήρωμα που προκρίθηκε σε τελικο ηταν το αντιστοιχο διπλο των αγοριών με τα αδέλφια Λευτέρη και Γιώργο Κονσολα. Τέλος στον μικρο τελικο του σκιφ ελ βαρών θα αγωνιστεί ο Αφεντουλης που ηταν 5ος στον ημιτελικο. Ολοι οι τελικοί θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή το μεσημερι.


26/07/2009
Δυο χρυσα στο Παγκοσμιο U23
Πιστά στο ραντεβού τους με την επιτυχία έμειναν τα ελληνικά κουπια σε ακόμη σπουδαία διοργάνωση.Δυο χρυσα μετάλλια,δυο τεταρτες θέσεις ,μια έκτη και μια δωδέκατη ηταν ο απολογισμος των Ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο πρωτ. Κωπηλασίας για αθλητές κατω των 23 που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ρατσιτσε της Τσεχίας. Στο ψηλότερο σκαλι του βάθρου ανέβηκαν οι χρυσές μεσογειονικες της Πεσκαρα Τριανταφυλλια Καλαμποκα και Χριστίνα Γιαζιτζιδου που τερμάτισαν πρώτες στον τελικο του διπλού σκιφ ελ βαρών. Παγκόσμιοι πρωταθλητές αναδείχθηκαν και οι Στέργιος Παπαχρηστος Γιώργος Τζιαλλαςστον τελικο της δικωπου ανευ. Μια ανασα απο το βάθρο έφτασαν τόσο το διπλο σκιφ με τους Τζανινη-Δουφλια οσο και το διπλο ελαφρυ με τους αδελφούς Λευτέρη και Γιώργο Κονσολα που τερμάτισαν 4οι στους δυο τελικούς. Στο σκιφ των κοριτσιών η Κωνσταντίνα Κουρκουμπα πάλεψε και πήρε την 6η θέση ενω στον μικρο τελικο του σκιφ ελ βαρών ο Αφεντουλης ηταν 6ος και 12ος στην τελική κατάταξη.
. And here is the rest of it.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου