Α Ξ Ι Ο Ι !!!



21/08/2008
Αποθεωτική υποδοχή στους Ολυμπιονίκες μας κατά την άφιξη από το Πεκίνο

Τους «αργυρούς» Ολυμπιονίκες μας στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο, τις 6ες Χρύσα Μπισκιτζή, Αλεξάνδρα Τσιάβου στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών και τον 10ο στη γενική κατάταξη του σκιφ, Γιάννη Χρήστου υποδέχτηκαν σήμερα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Πολιτεία, η ΕΚΟΦΝΣ, συναθλητές, συγγενείς και φίλοι των αθλητών. Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και οι επιδοκιμασίες εναλλάσσονταν με δάκρια χαράς, την ώρα που η αποστολή της ελληνικής κωπηλασίας ξεπρόβαλλε από τις συρόμενες πόρτες στην αίθουσα αφίξεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι κάμερες και οι φακοί των φωτογράφων στράφηκαν στους δύο σκιφίστες που τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουν φέρει την μεγαλύτερη επιτυχία στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. «Μας κάνατε υπερήφανους» ήταν η φράση που ακουγόταν ξανά και ξανά. «Είμαστε ευτυχισμένες μητέρες,» δήλωσαν μ' ένα στόμα, η μητέρα του Βασίλη Πολύμερου και η μητέρα της Χρύσας Μπισκιτζή που ως συμπεθέρες υποδέχτηκαν μαζί το ζευγάρι της ελληνικής κωπηλασίας. Παρών, δεν θα μπορούσε να λείπει άλλωστε, ήταν και ο έφορος των Εθνικών Ομάδων, Γιάννης Μωυσίδης.
«Ήρωες» αποκάλεσε τα πέντε μέλη της ελληνικής κωπηλατικής αποστολής, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που μίλησε για ένα «καθαρό μετάλλιο» και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για τις ιδανικές συνθήκες που πρόσφερε στο αγωνιστικό τμήμα, χωρίς τις οποίες καμία επιτυχία δεν θα είχε έρθει. Ως το επιστέγασμα σκληρής δουλειάς, χαρακτήρισε την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς που θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια την Πολιτεία για την οικονομική βοήθεια και στήριξη των αθλητών στην Ολυμπιακή προετοιμασία, μιλώντας για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ από το κράτος. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, ο οποίος παρά τη δύσκολη ώρα άφιξης των Ολυμπιονικών (6:50 το πρωί) τους τίμησε με την παρουσία του δήλωσε: «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστεί η Πολιτεία και όταν συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, όλοι θα είναι δίπλα σας και ιδιαίτερα η Πολιτεία. Συγχαρητήρια και στον κόουτς που έχει κάνει τόσο καλή δουλειά και του εύχομαι να συνεχίζει να κάνει τόσο καλή δουλειά με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε. Και στον πρόεδρο συγχαρητήρια και σε όλους.»
Ο Σταύρος Δουβής είχε ξεκινήσει λέγοντας: «Σας καλωσορίζω στην πατρίδα πίσω. Δώσατε έναν αγώνα και κάνατε πολύ κόσμο υπερήφανο. Κι επειδή σας ξέρω λίγο, έτυχε να είμαι κοντά σας σε κάποιες άλλες στιγμές, ξέρω πόσο πολύ έχετε δουλέψει για να φτάσετε εδώ που φτάσατε κι αυτό είναι που έχετε ν’ αφήσετε στους νεότερους: Ότι οι επιτυχίες γίνονται με αγώνες και μόνο. Σε μια εποχή που τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία άλλη τροπή, υπάρχουν πολλά προβλήματα, θέλω να παραμείνετε φάρος για τη νεολαία γιατί αυτό είναι το σπουδαιότερο επίτευγμά σας. Η πάλη, η νίκη. Το μετάλλιο είναι κάτι πολύ μεγάλο, αλλά αυτό που θα αφήσετε σ’ αυτούς που έρχονται πίσω από εσάς είναι ακόμη μεγαλύτερο.»
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στην αίθουσα Τύπου του διεθνούς αερολιμένα ο Βασίλης Πολύμερος, κάτοχος και του χάλκινου μεταλλίου στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ξέσπασε σε κλάματα, όταν ευχαριστούσε τους γονείς του και τη σύζυγό του Χρύσα Μπισκιτζή για τη στήριξη που του έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. «Για μένα αυτό το μετάλλιο είναι το επιστέγασμα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά. Ξεκινήσαμε μια νέα βάρκα από την αρχή. Ο προηγούμενος συναθλητής μου, Νίκος Σκιαθίτης, σταμάτησε τον πρωταθλητισμό. Εγώ ήθελα να συνεχίσω. Έπρεπε μαζί με τους προπονητές μου να βρούμε ένα νέο παιδί που να ταιριάζουμε μέσα στη βάρκα. Αυτό έγινε το 2006 κι αγωνιζόμενοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τότε πήραμε την 9η θέση. Επενδύσαμε σ’ αυτό το πλήρωμα αρκετά νωρίς. Έπρεπε να καταλάβει κι ο Δημήτρης ποιος είναι ο ανταγωνισμός, πόσο έπρεπε να δουλέψουμε για να πάρουμε την πρόκριση καταρχήν. Αυτή η πρόκριση ήρθε και όχι μόνο ήρθε η πρόκριση, αλλά και το ασημένιο μετάλλιο πέρυσι. Φέτος δουλέψαμε ακόμη περισσότερο κι όλη αυτή η δουλειά μας βγήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι βοήθησαν ώστε να είναι αυτή η αποστολή πριν το αποτέλεσμα επιτυχημένη. Όταν έχεις όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα εφόδια από πριν και είσαι καλά προετοιμασμένος, θα έρθουν και τα ανάλογα αποτελέσματα, όπως και ήρθαν. θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου, τη Χρύσα την Μπισκιτζή που είμαστε όλα αυτά τα χρόνια μαζί. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και το μισό από αυτό το μετάλλιο είναι δικό της. Γιατί αν δεν υπήρχε να με στηρίζει, δεν θα ήμουν κι εγώ εδώ. Θα ήθελα να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μας γιατί αυτοί ήταν πραγματικά που με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου δεν μου είπαν ποτέ όχι. Δεκαοχτώ χρόνια που αγωνίζομαι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι παρόντες εκεί. Στα 32 μου χρόνια έρχονται ακόμη να με δουν και πραγματικά τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.»
Όταν ο Βασίλης Πολύμερος ρωτήθηκε αν θα διεκδικήσει την πρόκριση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 απάντησε: «Για το 2012 είναι πολύ μακριά για να το συζητάμε. Δικό μου όνειρο είναι να πάρω μέρος και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς, ωστόσο μεσολαβούν τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι αντέχω ακόμη κι αν συνεχιστεί η καλή δουλειά, τόσο από τη δική μας την πλευρά, των προπονητών και της Ομοσπονδίας, πιστεύω ότι θα είμαι στο Λονδίνο.»
Στο τέλος, απάντησε σε ερώτηση σχετική με τα θέματα ντόπινγκ που προέκυψαν σε άλλο άθλημα της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής στο Πεκίνο: «Σήμερα είναι στιγμή χαράς. Νομίζω πως πρέπει να χαιρόμαστε και να μην πισογυρίζουμε σε ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν. Ασχολούμαι 18 χρόνια με το άθλημα της κωπηλασίας κι ο Δημήτρης 13-14 χρόνια. Παλεύουμε από την Ατλάντα να πάρουμε ένα μετάλλιο. Αυτό ήρθε στην Αθήνα και ήρθε και τώρα. Μπορείτε να έρθετε στον Σχοινιά, να δείτε τι ιδρώτας και τι κλάμα χύνεται στον Σχοινιά και μετά θα δείτε ποιος είναι καθαρός και ποιος είναι βρώμικος αθλητισμός.»
Ο Δημήτρης Μούγιος δήλωσε: «Αισθανόμαστε πολύ καλά. Είμαστε πολλοί ανεβασμένοι. Έχουμε μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ελληνική Ολυμπιακή αποστολή. Ευελπιστούμε ότι η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή θα πάρει και άλλα μετάλλια στις ημέρες που απομένουν. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους γονείς μου και τους φίλους μου. Να είστε σίγουρα πως χαιρόμαστε που σας κάνουμε υπερήφανους και χαρούμενους για όλα αυτά που πετυχαίνουμε.» Ο Δημήτρης Μούγιος που στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες επέστρεψε με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος σχολίασε για τα θέματα ντόπινγκ που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα: «Είναι κρίμα και μας αδικεί πιστεύω να είμαστε αργυροί Ολυμπιονίκες και να ασχολούμαστε με θέματα άλλα, διαφορετικά, εκτός του αγωνιστικού. Πραγματικά μας στενοχώρησε το γεγονός ότι μαζί με μας στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες ήταν και αυτή η δυστυχής είδηση της Χαλκιά,» δήλωσε ο Δημήτρης Μούγιος.
Ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ, ο Ιταλός Τζιάνι Ποστιλιόνε δήλωσε: «Αισθάνομαι ευγνώμων προς αυτούς τους δύο ήρωες, όπως και προς τα δύο κορίτσια και τον Γιάννη Χρήστου για τις μεγάλες αυτές επιτυχίες. Θέλω να πω ξεκάθαρα πως αυτό είναι ένα καθαρό μετάλλιο. Δεν είναι το αποτέλεσμα έξι λεπτών αγώνα, αλλά σκληρής δουλειάς τεσσάρων χρόνων και στην περίπτωση του Βασίλη και της Χρύσας ακόμη περισσότερων χρόνων και μεγαλύτερης θυσίας. Πίσω από αυτό το γκρουπ των πέντε κωπηλατών έρχονται νεότερα παιδιά που τους έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες στο πρωτάθλημα κάτω των 23ων και σε μη Ολυμπιακά αγωνίσματα. Ολόκληρη η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της κωπηλασίας, γιατί αυτό το γκρουπ των αθλητών έχουν την ίδια φιλοσοφία και θέλουν να συνεχίσουν με την ίδια φιλοσοφία τη σκληρή δουλειά μέχρι και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.»
Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή. Η στιγμή της υποδοχής των παιδιών που μας έκαναν υπερήφανους. Των παιδιών που έδειξαν ότι το άθλημα της κωπηλασίας είναι ψηλά και μπορεί να είναι αν όχι μέσα στα πρώτα ίσως και το πρώτο άθλημα στη χώρα μας. Ήταν μια Ολυμπιάδα, το επιστέγασμα μιας τετραετίας. Με πάρα πολύ δουλειά από όλα τα παιδιά, από τους προπονητές και τους αθλητές και έφερε το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά έχουν μέλλον, μπορούν ν’ ανέβουν ακόμη πιο ψηλά. Το μυστικό είναι ένα και απλό. Σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν θαύματα. Ο αθλητισμός έχει έναν και μόνο στόχο. Να δημιουργεί τους ανθρώπινους χαρακτήρες και από εκεί και πέρα αυτοί που μπορούν να είναι πρωταθλητές, ας φτάνουν στο βάθρο. Θέλουμε τον αθλητή να φέρνει την επίδοση μέσα από την προσπάθεια. Αυτός ήταν ο στόχος μας και θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που μας έκαναν υπερήφανους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έφτασαν επάξια εκεί που έφτασαν. Ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα. Μέσα στον αθλητισμό είναι και τα λίγα εκατοστά του Γιάννη Χρήστου που του στέρησαν την παρουσία του στον τελικό. Και για τις κοπέλες... μία θέση παραπάνω μπορούσαν να την κερδίσουν. Όμως ο αθλητισμός τα έχει αυτά. Έκαναν όλοι ό,τι μπορούσαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές και όχι μόνο αυτούς που απάρτιζαν την Εθνική ομάδα στο Πεκίνο για την επίμονη και μακρά προσπάθειά τους. Χωρίς αυτή δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους. Πάνω από 170 ημέρες υπήρχε κάθε χρόνο κοινοβιακή προετοιμασία και σήμερα είναι η ημέρα της ανταμοιβής τους. Θέλω να ευχαριστήσω το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που είναι ο χορηγός της Ομοσπονδίας μας και τον ελληνικό αερολιμένα που μας παραχώρησε σήμερα την αίθουσα αυτή,» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς.
Η Χρύσα Μπισκιτζή είπε από την πλευρά της: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Με το που βγήκαμε στην πόρτα του αεροδρομίου και είδαμε όλα αυτά τα γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα, χαρήκαμε πάρα πολύ. Θέλω να πιστεύω ότι με την προσπάθεια που κάναμε και τις επιτυχίες που φέραμε θα βοηθήσουμε ν’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η κωπηλασία και τα νέα παιδιά να συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο. Έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη, αγωνιστήκαμε όσο μπορούσαμε και το αποτέλεσμα νομίζω ήταν πολύ ικανοποιητικό.»
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου επεσήμανε: «Είμαστε πολύ συγκινημένες. Πάρα πολύ ευχαριστημένες και από την έκβαση των αγώνων και από τα αποτελέσματά μας. Η έκτη θέση ήταν πραγματικά κερδισμένη. Την παλέψαμε με νύχια και με δόντια. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των Αγώνων και λόγω της παρουσίας Ελλήνων φιλάθλων στο Πεκίνο, τόσο φίλων της κωπηλασίας, όσο και συγγενών. Είμαι πολύ υπερήφανη που έχω τέτοιους γονείς και φτάνουν μέχρι την άκρη του κόσμου για να με στηρίξουν.»
Ο Γιάννης Χρήστου που καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων με την υπερπροσπάθειά του αν και είχε χρειαστεί ν' αλλάξει αγώνισμα περίπου έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα από τα όνειρά μου έχει πραγματοποιηθεί. Υγεία να έχουμε και στο μέλλον υποσχόμαστε όλοι μεγαλύτερες επιτυχίες. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον Σχοινιά τον Σεπτέμβριο να είστε κοντά μας, γιατί θα έχουμε κι εκεί καλά αποτελέσματα.»
Αφανείς ήρωες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τους τέσσερις Ομοσπονδιακούς προπονητές (Τόλη Παλιοπάνο, Γιώργο Κουρκούμπα, Σάκη Αθανασιάδη και Χρόνη Βλασταρίδη), εκ των οποίων οι δύο πρώτοι ήταν στο πλευρό των πέντε αθλητών μας στο Πεκίνο.
Ο Τόλης Παλιοπάνος δήλωσε: «Είναι σημαντικό πράγμα για την ελληνική κωπηλασία οι επιτυχίες των παιδιών που πρέπει να τονιστεί πως δεν ήρθαν τυχαία. Αν παρακολουθήσετε την πορεία αυτών των παιδιών όλα αυτά τα χρόνια, θα δείτε ότι στο παγκόσμιο στερέωμα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Από αργυρά μετάλλια, πολλές συμμετοχές σε τελικούς και προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δεν είναι μόνο αυτοί οι αθλητές. Τα πέντε αυτά παιδιά απλώς είναι ένα ερέθισμα για πάρα πολλά άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω. Αν κάνουμε μία αναδρομή στην ελληνική κωπηλασία, αυτοί οι αθλητές είναι στην πρώτη γραμμή στις διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, μας το έδειξε όταν μας υποδέχτηκε στο Πεκίνο, αλλά κι όλες οι υπόλοιπες χώρες, οι ξένοι παράγοντες και οι ξένοι προπονητές ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία αυτών των παιδιών. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ κι ελπίζω στο μέλλον να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.»
Τέλος, ο Γιώργος Κουρκούμπας δήλωσε: «Πραγματικά αυτή η επιτυχία ήρθε γιατί υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα σε αθλητές, προπονητές και Ομοσπονδία. Κι αυτό φέρνει και τα αποτελέσματα. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, ήταν δύσκολα και τα τέσσερα χρόνια. Σήμερα, πάντως μας ξεκουράζουν τα αποτελέσματα αυτά και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου