‎ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΆ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ κΡΙΝΟΥΝ ΤΟ TOP 10 ΤΗΣ ΚΩΠΗΛΑΣΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021‎

 Μετά από διακοπή ενός έτους, η λίστα των 10 καλύτερων κωπηλατών του World Rowing επέστρεψε για το 2021. Με επικεφαλής κωπηλάτες σε ομαδικά σκάφη και αποτελέσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην κορυφή για τις γυναίκες ήταν ένα ζευγάρι από τη Νέα Ζηλανδία και για τους άνδρες ένα ολλανδικό πλήρωμα έδειξε το δρόμο.


Δείτε πώς αποφασίζεται το Top 10: Οι 10 κορυφαίες κατατάξεις της Παγκόσμιας Κωπηλασίας – Formula


Η Γκρέις Πρέντεργκαστ και η Κέρι Γκάουλερ από τη Νέα Ζηλανδία γέμισαν τις δύο πρώτες θέσεις των γυναικών. Η επιτυχία του ντουέτου το 2021 περιλάμβανε το γεγονός ότι ήταν οι μόνοι κωπηλάτες στο Τόκιο που κέρδισαν περισσότερα από ένα μετάλλια. H Πρέντεργκαστ και h Γκάουλερ κέρδισαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη δίκωπο και στη συνέχεια εντάχθηκαν στην οκτάκωπο της χώρας τους για να πάρουν το αργυρό. Αυτή η επιτυχία του 2021 έρχεται μετά από μια σειρά μεταλλίων καθώς και την κατοχή του Παγκόσμιου Καλύτερου Χρόνου στη δίκωπο των γυναικών.


Το τετραπλό  της Κίνας των Xiaotong Cui, Yang Lyu, Yunxia Chen και Ling Zhang ήρθαν στις επόμενες τέσσερις θέσεις για τις γυναίκες. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα βρίσκεται στο Top 10. Αυτοί οι τέσσερις κωπηλάτες όχι μόνο κέρδισαν το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά στον τελικό έθεσαν επίσης ένα νέο Παγκόσμιο Καλύτερο Χρόνο. Η Cui ήρθε στην κινεζική τετράδα το 2018 και από τότε παραμένει εκεί. Ξεκίνησε τη διεθνή της καριέρα κερδίζοντας τα τέσσερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων το 2012. Η Cui ήταν η επικωπος το τετραπλου στο Τόκιο.


Οι πρωταθλητές του 2χ Ολυμπιονίκης των Ανκούτα Μπόντναρ και Σιμόνα Ράντις της Ρουμανίας ήταν στη θέση επτά και οκτώ αντίστοιχα στη λίστα των 10 πρώτων. Το προβάδισμα των Μπόντναρ και Ράντις στο Τόκιο ήταν εξαιρετικό, κερδίζοντας κάθε αγώνα στον οποίο συμμετείχαν το 2020 και το 2021. Είναι μόλις 23 και 22 ετών.


Οι θέσεις 9 και 10 κατακτήθηκαν την Αυστραλή Τζέσικα Μόρισον και την Άναμπελ ΜακΙντάιρ. Το δίδυμο ήταν μέρος της χρυσής τετρακώπου  γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έτρεξαν επίσης στη δίκωπο τερματίζοντας έβδομοι συνολικά. Για τον Μόρισον Το Τόκιο ήταν οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της και για την ΜακΙντάιρ, επικωπο τησ  τετρακωπου , το Τόκιο ήταν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες της.


 


Top 10 Γυναίκες 


  1. Γκρέις Πρέντεργκαστ
  2. Κέρι Γκούλερ
  3. Ζιάοονγκ Κούι
  4. Γιανγκ Λάιου
  5. Γιούνξια Τσεν
  6. Λινγκ Ζανγκ
  7. Ανκούτα Μπόντναρ
  8. Σιμόνα Ράντις
  9. Τζέσικα Μόρισον
  10. Άναμπελ ΜακΙντάιρ



Γκρέις Πρέντεργκαστ (β), Κέρι Γκόουλερ (ες), Ζευγάρι Γυναικών, Νέα Ζηλανδία, Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 Ρεγκάτα, Τόκιο, Ιαπωνία / Παγκόσμια Κωπηλατική/Ντέτλεφ Σέιμπ

 


Για τους άνδρες οι Ολλανδοί του τετραπλου κατέκτησαν  τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Επικεφαλής της παρέας, και βοηθούμενος από τη μακροζωία του στο άθλημα, ήταν ο Dirk Uittenbogaard. Γεμίζοντας το κάθισμα πλώρης στην τετράδα της χώρας του, ο Uittenbogaard άρχισε να κωπηλατήσει διεθνώς πριν από 14 χρόνια με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων του 2007. Πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στους οκτώ, αλλά το 2021 ήταν πραγματικά η χρονιά του Uittenbogaard, που περιορίστηκε από το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.


Οι Έιμπ Γουίερσμα, Τον Γουίτεν και Κοέν Μέτεσιμερς πήραν τη θέση δύο, τρεις και τέσσερις στο Top 10 των ανδρών. Όλοι τους ήταν μέρος της τετράδας του Ολλανδού Ολυμπιονίκη. Ο Γουίρμα πήρε διθέσιο. Είναι μέλος της τετράδας από το 2017 και πριν από αυτό εντάχθηκε στην ανώτερη ομάδα της χώρας του ως μέλος των οκτώ. Ο Wieten μπήκε στην τετράδα το 2018 και πριν από αυτό ήταν στους οκτώ ολλανδούς άνδρες κερδίζοντας ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως μέρος αυτού του σκάφους. Το 2017, οι Metsemakers μπήκαν στο πλοίο έχοντας μπει στην ολλανδική ομάδα για πρώτη φορά το 2016. Το Τόκιο ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες του μετσεσιμερσ.


Κερδίζοντας στο Τόκιο η ολλανδική τετράδα όχι μόνο έθεσε τον Ολυμπιακό καλύτερο χρόνο αλλά και τον καλύτερο χρόνο του κόσμου.


Οι υπόλοιπες θέσεις για τους 10 κορυφαίους άνδρες περιελάμβαναν μερικά από τα πιο δημοφιλή χρυσά μετάλλια που σημειώθηκαν στην πλωτή οδό Sea Forest στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η θέση 5 και 6 συμπληρώθηκε από τους αξιαγάπητους Ιρλανδούς ελαφριούς άνδρες διπλούς  του Paul O'Donovan και του Fintan McCarthy. Η συνεργασία μεταξύ του Ο'Ντόνοβαν και του ΜακΚάρθι ξεκίνησε το 2019 με τον ΜακΚάρθι να αναλαμβάνει τον Γκάρι Ο' Ντόνοβαν, ο οποίος είχε κερδίσει το αργυρό με τον Πολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εκτός από το να κερδίσουν χρυσό – το πρώτο χρυσό ολυμπιακής κωπηλασίας της Ιρλανδίας – στο Sea Forest Waterway στο Τόκιο, οι O'Donovan και McCarthy έθεσαν ένα νέο World Best Time με έναν εκπληκτικό αγώνα στον ημιτελικό τους.


Το ζευγάρι των Κροατών Βαλεντίν και Μάρτιν Σίνκοβιτς έρχεται επόμενο στο Top 10. Τα αδέλφια κέρδισαν χρυσό στο Τόκιο για να προσθέσουν στη συλλογή τους ολυμπιακό χρυσό στα διπλά sculls από το Ρίο και ένα ασημένιο στην τετράδα από το Λονδίνο το 2012.


Ο Matthieu Androdias και ο Hugo Boucheron έγιναν το τοστ της Γαλλίας όταν κέρδισαν τα διπλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ήταν ένα ασταθές προβάδισμα για το δίδυμο πάνω από το quadrennial, αλλά τα κατάφεραν όταν μετρούσε περισσότερο, πηγαίνοντας από την έκτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στο χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο.


 


Top 10 Άνδρες


  1. Ντιρκ Ιτενμπόγκαρντ
  2. Έιμπ Γουίερσμα
  3. Τόνος Γουίτεν
  4. Κοέν Μετεσέμερς
  5. Πωλ Ο'Ντόνοβαν
  6. Φίνταν ΜακΚάρθι
  7. Βαλεντίν Σίνκοβιτς
  8. Μάρτιν Σίνκοβιτς
  9. Ματθίου Ανδρόδιας
  10. Χιούγκο Μπουσέρον



Lucas Theodoor Dirk Uittenbogaard (β), Άμπε Βίερσμα, Τον Γουίτεν, Κοέν Μετσεφόρτς (ες), Τετραπλοί Σκωτσέζοι Άνδρες, Ολλανδία, χρυσός, 2020 Ολυμπιακοί Αγώνες Ρεγκάτα, Τόκιο, Ιαπωνία / Παγκόσμια Κωπηλασία / Detlev Seyb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου