Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΊΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ KJETIL BORCH ΣΤΑ ΜΈΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ


Ο Νορβηγός κωπηλάτης Kjetil Borch δημοσίευσε τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram διάφορα ζητήματα σχετικά με καταστάσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν σχετικά με τους κανόνες κατά του ντόπινγκ και της διαφήμισης. Κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και ενθαρρύνουμε κάθε ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο. Ωστόσο, η εκτελεστική επιτροπή πιστεύει ότι είναι καθήκον της να ανακοινώνει πραγματικά τις πληροφορίες που αφορούν τις καταστάσεις που περιγράφονται.

Στην ανάρτησή του, ο Kjetil Borch έθεσε το θέμα της παραβίασης των κανόνων εμπορικής δημοσιότητας, χορηγίας, διαφήμισης και αναγνώρισης που οδήγησαν στον υποβιβασμό του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας ΙΙΙ του 2021 στη Σαμπάουντια της Ιταλίας. Ο κ. Μπορτς έχει παραβιάσει αυτούς τους κανόνες σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις σε Αγώνες Παγκόσμιας Κωπηλασίας, από το 2018 έως το 2021 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2018, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018 και Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας 2021). Ο κ. Μπορτς ενημερώθηκε και ειδοποιήθηκε δύο φορές γραπτώς και μία προφορικά σε συνάντηση zoom με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής Κωπηλασίας Αθλητών και τον Εκτελεστικό Διευθυντή. Η εκτελεστική επιτροπή του έδωσε δύο φορές την ευκαιρία να εξηγήσει τις ενέργειές του και, με βάση τις εξηγήσεις του, αποφάσισε ότι μια προειδοποίηση ήταν η κατάλληλη κύρωση σε αυτές τις περιπτώσεις: αλλά με μια ισχυρή δήλωση ότι τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις θα οδηγήσουν σε κυρώσεις, όχι πλέον προειδοποιήσεις. Κατά συνέπεια, η παραβίαση στη Σαμπάουντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας ΙΙΙ είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θεώρησε ότι ήταν πλέον σκόπιμο να εφαρμοστεί η κύρωση υποβιβασμού στον κ. Μπορτς μετά τις πολλαπλές εξηγήσεις και προειδοποιήσεις. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η εκτελεστική επιτροπή δεν εφάρμοσε ρητώς την ποινή αυτή στη θέση σποράς του κ.

Ο κ. Μπορτς συζητά επίσης την εμπειρία του κατά του ντόπινγκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας 2021 στο Ζάγκρεμπ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη του 2020 και προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης ανεξαρτησία στη λειτουργία του προγράμματος και των δοκιμών κατά του ντόπινγκ, όλες οι δραστηριότητες καταπολέμησης του ντόπινγκ της Παγκόσμιας Κωπηλασίας έχουν ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA – https://ita.sport/), όπως αποφάσισαν να κάνουν πολλές άλλες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες. Επιπλέον, όλες οι ακροάσεις και αποφάσεις κατά του ντόπινγκ ανατίθενται τώρα στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού, στο Τμήμα Αντιντόπινγκ (https://www.tas-cas.org/en/add/arbitration-rules-cas-add.html).

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, η World Rowing δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο στις δοκιμές αντιντόπινγκ σε εκδηλώσεις. Στην περίπτωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας Ι στο Ζάγκρεμπ, η Κροατική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ έλαβε την ευθύνη να διενεργήσει δοκιμές στο διαγωνισμό και το τοπικό προσωπικό και οι εθελοντές πραγματοποίησαν τις δοκιμές.

Ο κ. Μπορτς αναφέρει ότι η World Rowing του έδωσε μια προειδοποίηση στο Ζάγκρεμπ και ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η World Rowing ζήτησε μια τέτοια συγγνώμη σχετικά με αυτή τη δοκιμή. Ο λόγος ήταν ότι είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός μέλους της ΟΕ, ενός Κροάτη γιατρού και πρώην κωπηλάτη, βοηθώντας τις επιχειρήσεις κατά του ντόπινγκ της ΟΕ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Για να προστατεύσει τα προσωπικά δικαιώματα αυτού του ατόμου στη φωτογραφία, η World Rowing ζήτησε από τον κ. Μπορτς να αφαιρέσει τη φωτογραφία και να ζητήσει συγγνώμη.

Η Παγκόσμια Κωπηλατική Και, ειδικότερα, η Επιτροπή Αθλητών, έκανε ό,τι καλύτερο μπορεί για να συζητήσει τα θέματα που εξετάστηκαν άμεσα και συνεργατικά με τον κ. Μπορτς και τη Νορβηγική Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Κωπηλασίας αποφασίζουν σχετικά με τους Κανόνες Αγώνων και αναθέτουν στην Παγκόσμια Κωπηλατική Το καθήκον να εκτελεί την εφαρμογή των κανόνων εξίσου σε όλους τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις Παγκόσμιας Κωπηλασίας. Αυτή η ευθύνη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους τους αξιωματούχους σε εκδηλώσεις παγκόσμιας κωπηλασίας. Τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κωπηλασίας, της Επιτροπής και του Προσωπικού είναι πάντα διαθέσιμα για ερωτήσεις, σχόλια και δεσμεύσεις από κωπηλάτες και ομοσπονδίες μέλη απευθείας.

Μια πλήρη απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μπορτς μπορείτε να βρείτε εδώ (ενημέρωση 5 Νοεμβρίου 2021).

Μια επιστολή από την Παγκόσμια Επιτροπή Κωπηλασίας Αθλητών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εκτελεστική Επιτροπή Παγκόσμιας Κωπηλασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου