Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών

Από την καθημερινή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011
Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών
Απόλυτα συμβατή με την γενικότερη απαξίωση και τα χαρακτηριστικά της, που αναφέρονται στη λειτουργία κρατικών θεσμών και φορέων, είναι η απαξίωση που γνωρίζει ο στίβος της κωπηλασίας στη λίμνη Παμβώτιδα.


Απόλυτα συμβατή με την γενικότερη απαξίωση και τα χαρακτηριστικά της, που αναφέρονται στη λειτουργία κρατικών θεσμών και φορέων, είναι η απαξίωση που γνωρίζει ο στίβος της κωπηλασίας στη λίμνη Παμβώτιδα.
Ανέκαθεν η κωπηλασία με τις επιτυχίες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων αποτελούσε την κορωνίδα της επιτυχούς αθλητικής δραστηριότητας στα Γιάννινα, μαζί φυσικά με την εκάστοτε πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Ο στίβος της κωπηλασίας στην Παμβώτιδα ήταν το σήμα κατατεθέν για δεκαετίες για την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, που όριζε διοργανώσεις στα Γιάννινα, αφήνοντας για τη λίμνη της Καστοριάς τις λιγότερο σπουδαίες αθλητικές συναντήσεις.
Η αποτυχία της κεντρικής πολιτείας, αλλά και των τοπικών φορέων για την κατασκευή ενός σύγχρονου Κωπηλατοδρομίου, αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο χτύπημα για την μετέπειτα εξέλιξη του στίβου της Παμβώτιδας.
Έτσι, χάθηκε και η παραμικρή ελπίδα για την διοργάνωση των ολυμπιακών κωπηλατικών αγώνων το 2004 στα Γιάννινα, ενώ ταυτόχρονα η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά αποτέλεσε μία ακόμη βασική παράμετρο που οδήγησε και τις διοργανώσεις, αλλά και τις προπονήσεις της εθνικής ομάδας σε άλλες κατευθύνσεις.
Η χαριστική βολή όμως για το στίβο της κωπηλασίας στα Γιάννινα ήρθε με την καταστροφή του από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους δύο τελευταίους χειμώνες στην περιοχή.
Πριν από ένα χρόνο έγινε μία προσπάθεια αποκατάστασης, με το κόστος αυτής να καλύπτεται από την ΤΕΔΚ νομού Ιωαννίνων που ενίσχυσε το ΕΑΝΚΙ με 18.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων, όμως ακολούθησε ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας που προκάλεσε νέες ζημιές στο στίβο.
Το κονδύλιο που απαιτείται για την αποκατάσταση και αυτών των ζημιών είναι μόλις 25.000 ευρώ, όμως η ΓΓΑ αδυνατεί επί του παρόντος να καλύψει ακόμη και αυτό το ποσό.
Αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΕΑΝΚΙ και της ΓΓΑ, ώστε το κονδύλιο αυτό να κατανεμηθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, δύο προγραμματισμένες διοργανώσεις για την Παμβώτιδα ακυρώθηκαν, αφού η έγγραφη διαβεβαίωση του ΝΟΙ προς την Ομοσπονδία, ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες δεν είναι υλοποιήσιμη.
Για την Εθνική μίλησε ο Ποστιλιόνε
Το θέμα αυτό ανέδειξε και ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε, που βρέθηκε στα Γιάννινα πριν από λίγες ημέρες και συναντήθηκε με τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου και τους προπονητές. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΝΟΙ Σωτήρης Στάμος, το ενδιαφέρον του προπονητή της Εθνικής Ομάδας είναι δεδομένο για την πορεία του αθλήματος στα Γιάννινα, αφού ο κορμός της Εθνικής Ομάδας αποτελείται από αθλητές του ΝΟΙ.
Ο κ. Ποστιλιόνε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Σωτήρη Στάμο και τα στελέχη του Ν.Ο.Ι. Κώστα Νταλαμάγκα, Κώστα Μόσχο και Θύμιο Βλάχο, συζήτησε για τους Γιαννιώτες αθλητές της Κωπηλασίας που στελεχώνουν κάθε χρόνο την Εθνική Ομάδα. Ο Ιταλός προπονητής αναγνώρισε την διαχρονική προσφορά του Ν.Ο.Ι. προς την ελληνική Κωπηλασία, με την διάθεση κάθε φορά στο αντιπροσωπευτικό εθνικό μας συγκρότημα αθλητών οι οποίοι αγωνίζονται σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και κατακτούν σπουδαίες διακρίσεις και μετάλλια για λογαριασμό της Ελλάδας.
Από πλευράς του Ν.Ο.Ι. του ζητήθηκε να συμβάλλει όσο μπορεί ώστε να βοηθηθούν οι Γιαννιώτες πρωταθλητές που συμμετέχουν στην Εθνική Ομάδα, σε μία περίοδο που είναι γενικότερα δύσκολη για τον αθλητισμό. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά την διάθεση τόσο του ίδιου όσο και της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας να γίνουν τα θερινά κοινόβια της Εθνικής Ομάδας στα Γιάννινα, αυτό δεν είναι εφικτό.
Πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα
Το αποτέλεσμα της μη διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και προπονήσεων από το κοινόβιο της Εθνικής, εκτός από το πρεστίζ είναι και θέμα που σχετίζεται με την οικονομική δραστηριότητα της πόλης.
Ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης είναι οι επιχειρήσεις που έχουν όφελος από τέτοιου είδους διοργανώσεις και είναι αυτές που χάνουν σε περίπτωση μη διεξαγωγής τους.
Το θέμα ωστόσο είναι, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΟΙ Σωτήρης Στάμος, πως και οι ξενοδόχοι της πόλης δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες συνθήκες και δεν καταθέτουν μία κοινή πρόταση-προσφορά που να είναι ελκυστική προς την Ομοσπονδία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον.
«Οι Καστοριανοί ξενοδόχοι έχουν δώσει πολύ χαμηλές τιμές και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την Ομοσπονδία που επιλέγει ως οικονομικά συμφέρουσα την πρόταση της Καστοριάς», τόνισε ο κ. Στάμος, που πρόσθεσε ότι εντός των ημερών θα ζητηθεί συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων για να συζητηθεί το θέμα.
Τέλος, μπορεί πράγματι οι εποχές να είναι δύσκολες και τα οικονομικά φορέων και οργανώσεων να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο αίσθηση προκαλεί η αδυναμία της τοπικής κοινωνίας και των επίσημων φορέων της όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και ο δήμος Ιωαννιτών να συνδράμουν από κοινού ώστε να καλυφθεί το ποσό των 25.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του στίβου της κωπηλασίας, η οποία όμως θα προσδώσει τεράστια υπεραξία στην Παμβώτιδα και στην πόλη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

2 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΗΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ¨ΠΟΥΣΤΙΛΙΟΝΕ¨ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tis leptomeries aftes 8a stis exigisi i omospndia tou kagiak poy 8a sas ensomatosi ke 8a sas diiki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή