Ποστιλιόνε :«Να επιβιώσουμε από την οικονομική κρίση»


Από το  kopilasia.gr


2/12/2010
Ποστιλιόνε :«Να επιβιώσουμε από την οικονομική κρίση»
Στον  απολογισμό της Ελλάδας κατά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε λίγες μέρες μετά την επιστροφή της ελληνικής ομάδας από τη χώρα τοιυ νοτίου ημισφαιρίου.
Ο Ιταλός Ομοσπονδιακός μιλώντας στα «Κωπηλατικά Νέα» αναφέρθηκε στα τρία μετάλλια της ελληνικής ομάδας αλλά και την ελπιδοφόρα εμφάνιση στην διοργάνωση των Βενιαμίν της ομάδας Μαγδανή και Κόνσολα ενώ έκλεισε με την ευχή να βγεί το άθλημα αλώβητο αποό την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας .
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζιάνι Ποστιλιόνε :   
Αρχικά θα ήθελα την άποψή σας για την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Ν. Ζηλανδία :"To παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε ορόσημο για τους διεθνείς κωπηλατικούς αγώνες.  Ήταν η πρώτη φορά που οι τελικοί διήρκεσαν τρεις μέρες. Ήταν μια νέα εφαρμογή που μελετήθηκε κυρίως προς όφελος των Μέσων Ενημέρωσης που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους τελικούς και όχι για το πολύωρο και αργό πρόγραμμα πρόκρισης των ενδιάμεσων ημερών.
Οι Νεοζηλανδοί εξάλλου προσέφεραν μια πρωτόγνωρη βοήθεια στις συμμετέχουσες χώρες με την συμπαράσταση πρώην αθλητών προκειμένου να λύσουν τα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάζονταν και να βοηθήσουν την καλύτερη προσαρμογή στις τοπικές συνήθειες. Η Οργανωτική επιτροπή ζήτησε από τους εθελοντές κωπηλάτες να κάνουν μία λίστα με τις χώρες που θα τους ενδιέφεραν. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την δική μας αποστολή ήταν ο Νίλ Χάμιλτον και  μας είχε ως πρώτη του επιλογή λόγω της φιλίας που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε Έλληνες και Νεοζηλανδούς κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο  αλλά και για την σπουδαία φιλοξενία που έζησε επισκεπτόμενος  σε μικρή ηλικία για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η αποστολή μας πράγματι βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες του. Κάναμε ένα πολύ καλό Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν ξέρω για τις άλλες αποστολές . Ξέρω μόνο ότι ήταν δύσκολο να προετοιμάσεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα στο Νοέμβριο όταν συνήθως γίνεται Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Ένα πρωτάθλημα τόσο αργά μπορεί να δημιουργήσει προπονητικά προβλήματα στους κωπηλάτες αλλά πιστεύω ότι κάναμε ισορροπημένη προετοιμασία και η ομάδα ήταν πραγματικά σε πολύ καλή κατάσταση".        
Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες . Θεωρείτε ότι επηρέασαν τα ελληνικά πληρώματα ?"Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πάντα σε μεγάλο βαθμό την κωπηλασία αφού είναι ένα άθλημα που γίνεται σε ανοιχτούς χώρους. Ο καλός κωπηλάτης πρέπει να είναι δυνατός και καλά προπονημένος αλλά πρέπει επίσης και να είναι προετοιμασμένος να κωπηλατήσει και στα κύματα . Οι Έλληνες κωπηλάτες έχουν την δυνατότητα  να δείξουν τις ικανότητές τους και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όταν ο άνεμος έρχεται από το πλάι όπως συνέβη τους τελικούς της Παρασκευής σε μερικές διαδρομές τα κύματα ήταν περισσότερα από ότι σε άλλες δημιουργώντας άνισες συνθήκες αγώνα κάτι που συνέβη στο διπλό ελαφρών βαρών των δικών μας κοριτσιών.  Το Σάββατο και την Κυριακή επίσης ήταν δύσκολες οι συνθήκες αλλά ήταν  το ίδιο δύσκολες για όλους".  

Πως σχολιάζετε τα δυο χάλκινα μετάλλιο στο διπλό των γυναικών και την δίκωπο των Ανδρών ?"Όπως είπα το διπλό των κοριτσιών αγωνίστηκε την Παρασκευή σε άνισες συνθήκες έναντι των αντιπάλων του και για εκείνη την μέρα ήταν το μοναδικό πλήρωμα που κέρδισε στη διαδρομή 5 που αγωνίστηκε.  Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει το χρυσό όπως πέρυσι  αλλά μια κακή διαδρομή τους στέρησε αυτό το αποτέλεσμα. Για να είμαι ειλικρινής αυτά τα δυο κορίτσια μπορούν να κερδίσουν μετάλλιο και σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Η κατάσταση  στην δίκωπο άνευ   είναι εντελώς διαφορετική. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ίδιες για όλους, το πλήρωμά μας προσπάθησε να αντεπιτεθεί στις δυο πρώτες βάρκες μέχρι τα 1000μ. αλλά είχαν  κατώτερη ταχύτητα λόγω έλλειψης προπόνησης. Θα πρέπει να βελτιωθούν την επόμενη χρονιά και να παίξουν ένα διαφορετικό ρόλο για το μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο τους άξιζε".        

Περιμένατε το ασημένιο μετάλλιο από την τετράκωπο ?"Όταν τα πληρώματα μου  μετέχουν σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα  δεν περιμένω ποτέ μετάλλιο αφού είναι πολλοί εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα τελικό αποτέλεσμα . Όταν περιμένουμε ένα μετάλλιο, ο αθλητής καταλαβαίνει ότι είναι το λιγότερο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει και εάν κατά την διάρκεια των γύρων των αγώνων καταλάβει ότι ένα μετάλλιο δεν είναι πιθανό να έρθει πιστεύει ότι χάθηκε ο χαμηλότερος στόχος τους .
Η τετράκωπος μας πέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας που πήρε το ασημένιο.  Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια αντίστοιχη επιτυχία και στο Παγκόσμιο αλλά προσωπικά προετοίμασα το Συμβούλιο της  Ομοσπονδίας  για μια πρόκριση στον τελικό ή μια κορυφαία θέση στον Β΄Τελικό.
Αυτό το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο δυνατό για αυτούς και παράλληλα είναι ένα σημείο από το οποίο μπορούν να ξεκινήσουν  για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.   Είναι όπως το άλμα εις ύψος , όταν ξεκινάς δεν μπορείς να βάλεις τον πήχη στο ύψος του Παγκοσμίου ρεκόρ,  ξεκινάς από ένα χαμηλότερο επίπεδο και προχωράς βήμα- βήμα.  Οι αθλητές μας είχαν μια καλή προσαρμογή σε πολύ ασυνήθιστη διαφορά ώρας και βρέθηκαν στην καλύτερη τους κατάσταση στους τελικούς. Δεν νομίζω ότι η μικρότερή μου προσδοκία τους επηρέασε αρνητικά, ίσως αν περίμενα μετάλλιο από την αρχή να αντιδρούσαν  διαφορετικά φτάνοντας στον τελικό μέσα από τους επαναληπτικούς".  

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Μαγδανή Κόνσολα για το μέλλον. Πως σχολιάζετε την παρουσία τους στη Νεα Ζηλανδία   ?"Οι δυο αθλητές του διπλού είναι πολύ νέοι (μόλις 20 και 22 ετών) και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την 9η θέση που κατέλαβαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μόλις 1’’50 πίσω α[ό τους Γερμανούς μεταλλιούχους φέτος στη Λουκέρνη.  Θα έλεγα ότι έπιασαν  το μάξιμουμ της απόδοσής τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.  Ασφαλώς δεν είναι τόσο γρήγοροι όσοι ο Πολύμερος και ο Μούγιος αλλά έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να βελτιωθούν  και βλέπω το μέλλον να διαγράφεται σπουδαίο γι αυτούς. Ο στόχος τους για την επόμενη χρονιά είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες".       

Ποιοι είναι οι επόμενοι  σημαντικοί στόχοι για την Εθνική ομάδα ?"Να επιβιώσουμε στην οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα. Αυτά τα χρόνια η Κωπηλατική Ομοσπονδία δημιούργησε ένα πολύ οικονομικό σύστημα παραγωγής μεταλλίων.  Άλλα κράτη, κοντά σε μας, ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ για να κατακτήσουν λιγότερα μετάλλια. Το εθνικό σύστημα της Ελλάδας μοιάζει με την πορσελά<

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου