Οι δέκα που είπαν όχι στο... ΔΝΤ

Οι δέκα που είπαν όχι στο... ΔΝΤ

11:22 Γιώτα Κουνάλη - sport24

Δέκα κορυφαίοι Έλληνες αθλητές από οκτώ διαφορετικά αθλήματα θυμήθηκαν για χάρη του Sport24.gr τις στιγμές που έζησαν το 2010 και αναφέρθηκαν στους στόχους τους το 2011

photo
Λίγο καιρό πριν μπει η χώρα στο... ψυγείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ο ελληνικός αθλητισμός πέρασε και περνάει τη δική του περίοδο ελεγχόμενης "χρεωκοπίας".
Δεν έρχονται επιδόσεις, τα προνόμια κόπηκαν, τα χρήματα είναι λιγότερα. Μοιραία οι επιτυχίες είναι λιγότερες. Αυτό όμως που δεν έκαναν οι πολιτικοί μας με την πραγματική χρεωκοπία, το κάνουν δέκα αθλητές μας οι οποίοι αντιστάθηκαν και όρθωσαν το ανάστημα τους στη μιζέρια και τη διάλυση.
Δέκα κορυφαίοι Έλληνες αθλητές από οκτώ διαφορετικά αθλήματα θυμήθηκαν για χάρη του Sport24.gr τις στιγμές που έζησαν το 2010 και αναφέρθηκαν στους στόχους τους το 2011. Χρονιά που αναμένεται ακόμα δυσκολότερη για τον ελληνικό αθλητισμό.
Οι υπέροχοι δέκα ή αν θέλετε οι δέκα μικροί μεγάλοι ήρωες απάντησαν στις ίδιες πέντε ερωτήσεις: 1.Πως θα χαρακτηρίζατε αγωνιστικά τη χρονιά που μας αφήνει; 2.Ποια στιγμή του 2010 θα θέλατε να διαγράψετε από τη μνήμη σας. 3.Ποιο είναι το πρόσωπο ή το γεγονός της χρονιάς κατά την άποψη σας; 4.Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον ελληνικό αθλητισμό, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί; 5.Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2011;

Με αλφαβητική σειρά αυτές είναι οι απόψεις τους:

Αλεξάνδρα Τσιάβου, κωπηλασία

 
1.Ήταν δύσκολη χρονιά εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας που είχε. Παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (σ.σ. χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου).
2.Υπήρξαν δυσάρεστες στιγμές. Νομίζω όμως ότι μια χρονιά είναι κενή χωρίς τέτοιες στιγμές. Για αυτό υπάρχουν οι κακές στιγμές, για να τις ξεπερνάμε και να γινόμαστε δυνατότεροι.
3.Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάτι, ούτε την οικονομική κρίση. Αν παραδοθούμε, μιλάμε συνεχώς για αυτό και στεναχωριόμαστε μόνο κάτω θα πάμε. Αν αντισταθούμε, το βγάλουμε από το μυαλό μας, ίσως να γίνει κάτι.
4. Το έχω πει πολλές φορές ότι είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε παιδεία. Αν αυτό είναι δύσκολο, τότε πρέπει να γίνουν ξεκάθαροι στόχοι στον αθλητισμό. Ώστε αυτός που κάνει αθλητισμό να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να συνεχίσει, να υπάρχουν όρια. Αυτά πρέπει επιτέλους να γίνουν ξεκάθαρα.
5. Στόχος μας είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο δικό μας αγώνισμα (σ.σ. διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) πρέπει να βρισκόμαστε ανάμεσα στις οκτώ πρώτες βάρκες τον Αύγουστο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

σημείωση ιστολογίου.
Υπεύθυνος για την παραβίαση της αλφαβητικής σειράς είναι ο mctsou.
Για να δείτε και τους άλλους αθλητές κάντε κλικ στο διαβάστε περισσότερα. 



Χρήστος Βολικάκης, ποδηλασία πίστας

 
1.Η χρονιά ξεκίνησε καλά για εμένα με δύο μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μετά τραυματίστηκα και έμεινα αρκετό καιρό εκτός. Ωστόσο έκλεισα το 2010 με καλές συμμετοχές σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, στη Μελβούρνη και στο Κάλι.
2. Αυτή η πτώση που μου προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στην κλείδα. Ευτυχώς, έπεσα σε χέρια καλών γιατρών και μπόρεσα να επιστρέψω στο άθλημα χωρίς προβλήματα.
3.Η οικονομική κρίση και η έλλειψη οικονομικών πόρων στον αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία δεν μας προσφέρει τίποτα, δεν μας βοηθάει πιο σωστά καθόλου. Πολύ φοβάμαι ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αθλητών τα επόμενα χρόνια.
4.Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Πρέπει να οργανωθεί ο ελληνικός αθλητισμός, ώστε να υπάρχουν καλά αποτελέσματα με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε.
5.Η χρονιά θα είναι πλούσια σε αγώνες όπως κάθε χρόνο. Υπάρχουν Παγκόσμια Κύπελλα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σε κάθε αγώνα θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όσους περισσότερους βαθμούς μπορώ, ώστε να πάρω την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σπύρος Γιαννιώτης, ανοιχτή θάλασσα

 
1.Ήταν μια περίεργη χρονιά. Με τα πάνω και τα κάτω της. Υπήρχαν φυσικά οι διακρίσεις και ίσως να ήταν λίγο καλύτερες αν δεν ήμουν άρρωστος. Με ταλαιπωρούσε μια γαστρεντερίτιδα. Έψαχνα τι είχα και ευτυχώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό για την υγεία μου. Είχα άγχος. Με ενοχλούσε το στομάχι μου, είχα έλκος. Τώρα είμαι καλά. Στο αθλητικό κομμάτι η χρονιά ήταν ίσως λίγο χειρότερη από το 2009.
2. Δεν υπήρξε άσχημη στιγμή. Ήταν μια αναμενόμενη χρονιά, κάπως θετική. Μου έδωσε δύναμη και ενθουσιασμό για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
3. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το μνημόνιο. Αυτό το σοκ που περνάει η Ελλάδα. Ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και φοβάμαι ότι θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα.
4.Αυτό που θα άλλαζα είναι η νοοτροπία που υπάρχει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προσωπικά θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει την πηγή του αθλητισμού. Και ο αθλητισμό στηρίζεται στα ερασιτεχνικά αθλήματα. Για να μιλήσω για τη δική μου ομοσπονδία, εμένα με έχει στηρίξει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν την αξία ορισμένων αθλητών και βοηθούν με κάθε τρόπο.
5.Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Τον Ιούλιο "παίζεται" η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στους δέκα πρώτους για να προκριθώ στο Λονδίνο και να κλείσω την καριέρα μου. Αυτό το παγκόσμιο στα νερά της Σαγκάης είναι μια μίνι Ολυμπιάδα για μένα.

Ηλίας Ηλιάδης, τζούντο
 
1.Η χρονιά αποτέλεσε τονωτική ένεση στην προσπάθεια που κάνω για να βρω τον καλό μου αγωνιστικό πρόσωπο, μετά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισα. Το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο και η ανάδειξή μου σε κορυφαίο τζουντόκα της Ευρώπης, είναι διακρίσεις που μου ανεβάζουν στα ύψη τη ψυχολογία ενόψει της χρονιάς που έρχεται και η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού βρισκόμαστε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
2.Φέτος τα πράγματα κύλησαν τόσο καλά, που δύσκολα θα μπορούσα να απομονώσω κάτι δυσάρεστο. Ίσως, αυτό που με πόνεσε μέσα στη χρονιά ήταν η ήττα από τον Μαμαντόφ στο Ευρωπαϊκό της Βιένης που μου στέρησε το χρυσό μετάλλιο.
3.Βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αυτό είναι κάτι που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες στο πετσί μας. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, που δυστυχώς δείχνει, πως τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια πολύ δύσκολα θα μπορέσει να απαλειφθεί. Και οι Έλληνες την ύφεση αυτή τη ζούμε καθημερινά στο πετσί μας.
4. Την αντιμετώπιση που έχει η Πολιτεία απέναντι στο τζούντο. Είναι ίσως το μοναδικό άθλημα, που τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς προσφέρει μετάλλια και σπουδαίες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Όμως πιστεύω ότι εφέτος, το τζούντο μετά και τις τεράστιες επιτυχίες που είχε θα μπορέσει να βρεθεί στη θέση που του αξίζει, δηλαδή στα αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας.
5.Να εξασφαλίσω όσο το δυνατόν πιο σύντομα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αυτό προϋποθέτει υγεία και πολύ δουλειά. Ελπίζω πως με τη βοήθεια του Θεού, θα πετύχω το στόχο μου, δίνοντας απάντηση σε όλους εκείνους που πίστευαν ότι ο Ηλίας έχει επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος.

Λευτέρης Κοσμίδης,  ενόργανη γυμναστική
 
1.Ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα μου, αν όχι η καλύτερη.  Κυνήγησα τους στόχους μου και κέρδισα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο Παγκόσμιο, μετάλλια στα παγκόσμια κύπελλα και την πρώτη θέση (σ.σ. στις ασκήσεις εδάφους) στην παγκόσμια κατάταξη. Το αποκορύφωμα ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ.
2.Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα τραυματισμών. Θέλω να θυμάμαι όλες τις στιγμές, και τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες.
3. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την οικονομική κρίση. Το έχω πει αρκετές φορές, αλλά όλες οι διακρίσεις μου είναι αφιερωμένες σε όλους τους Έλληνες που περνούν άσχημα.
4.Θα ήθελα να έχει μεγαλύτερη προβολή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Δυστυχώς οι περισσότεροι ασχολούνται περισσότερο με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Να έρθουν τα παιδιά στο γυμναστήριο να μας γνωρίσουν. Θα ήθελα περισσότερα παιδιά να κάνουν αθλητισμό. Και οι γονείς πρέπει να μάθουν ότι τα παιδιά τους μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Θα τους δώσει βάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους.
5.Το 2011 είναι μια γεμάτη χρονιά με αγώνες. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τόκιο. Ο τελικός δίνει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αν βρεθώ στις τρεις πρώτες θέσεις θα εξασφαλίσω την πρόκριση για την πρώτη μου Ολυμπιάδα. Το θέλω πολύ.
Άντι Μελιδώνη, πόλο

 
1.Ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην καριέρα μου με τέσσερις τίτλους με τη Βουλιαγμένη. Τρεις ευρωπαϊκοί, προσθέτω και το σούπερ καπ, συν το πρωτάθλημα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα.  Υπήρξε και η επιστροφή μου στην εθνική ομάδα και η συμμετοχή μας στον τελικό του Ευρωπαϊκού.
2.Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή. Μακάρι όλες οι χρονιές να κυλούν σαν αυτή.
3.Μια συμπαίκτρια μας αντιμετώπισε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα όλη τη χρονιά, ταλαιπωρήθηκε και δυστυχώς πρόσφατα ήρθε η απώλεια. Αυτό το γεγονός με στιγμάτισε.
4.Θα ήθελα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα ερασιτεχνικά αθλήματα. Εμείς κάνουμε αθλητισμό γιατί είναι τρόπος ζωής για εμάς, όχι για τη δόξα και τη μεγάλη επιτυχία. Θα ζητούσα παραπάνω προσοχή και από την Πολιτεία που δεν παίρνει μέτρα για να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
5.Όταν είσαι στην κορυφή στην Ευρώπη τα δύο τελευταία χρόνια και πέρυσι στην Ελλάδα, τι μπορείς να ζητήσεις παραπάνω. Θέλουμε να κατακτήσουμε τους ίδιους στόχους, όχι κάτι λιγότερο και με την προσθήκη μιας παίκτριας που ίσως είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Βάσω Μιλλούση, ενόργανη γυμναστική


1.Το 2010 ήταν καλή χρονιά για μένα. Μια χρονιά που κατέληξε με την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (σ.σ. στους ασύμμετρους ζυγούς και εξασφάλισε το δικαίωμα συμμετοχής σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα Α’ κατηγορίας).
2.Ίσως το Ευρωπαϊκό στο Μπέρμιγχαμ. Η συμμετοχή μου δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα (σ.σ. έμεινε εκτός τελικού στη δοκό από λάθος της έφορου των κριτών).
3.Η οικονομική κρίση. Θα ήθελα να φτιάξει η οικονομία μας, καθώς πλήττεται και ο αθλητισμός.
4.Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή στον αθλητισμό. Τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό. Ας μην κάνουν πρωταθλητισμό, απλά αθλητισμό γιατί είναι υγεία και τα παιδιά μεγαλώνουν με το σωστό τρόπο.
5.Ευελπιστώ ότι θα είναι εξίσου μια καλή χρονιά. Πρώτα με υγεία και στη συνέχεια με καλές διακρίσεις στους αγώνες. Είναι σημαντική χρονιά για την ενόργανη γυμναστική. Πρώτα έχουμε το Ευρωπαϊκό τον Απρίλιο όπου θέλω ένα καλό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια υπάρχει το Παγκόσμιο στο Τόκιο και η κατάταξη μετράει στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, τζούντο

1.Μετά από πολλά χρόνια που ασχολούμαι με το τζούντο, ένοιωσα εφέτος πως πέτυχα κάτι. Έδειξα πιο ώριμη αγωνιστικά και αυτό με βοήθησε να πετύχω και τη σπουδαιότερη διάκριση της καριέρας μου. Η χρονιά, αν και ξεκίνησε αρκετά αργά για μένα, κύλησε υπέροχα ανεβάζοντάς μου και την ψυχολογία ενόψει της νέας χρονιάς που έρχεται με πολλές αγωνιστικές προολυμπιακές υποχρεώσεις.
  
2.Την ήττα από την Μοντέιρο στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Όσες φορές και να παίζαμε ξανά το συγκεκριμένο αγώνα, είναι βέβαιο πως εγώ θα ήμουν η νικήτρια. Όμως ακόμη και αυτή η δυσάρεστη στιγμή, διαγράφηκε στον τελικό των ρεπεσάζ με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.
3. Η ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ που έχει προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα στην κοινωνία μας αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες ανά την Ευρώπη. Η οικονομική ύφεση έχει ανατρέψει τα πάντα στην ελληνική κοινωνία και λειτουργεί εις βάρος της μικρομεσαίας τάξης, η οποία βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
4.Τα κίνητρα των αθλητών που ασχολούνται με σπορ πλην του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Πρέπει να δοθούν περισσότερα για τους αθλητές που ασχολούνται επαγγελματικά με ένα άθλημα και από το οποίο επιβραβεύονται άκρως ερασιτεχνικά. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξει η Πολιτεία είναι οι διευκολύνσεις των αθλητών. Δεν μπορεί ένας εν ενεργεία αθλητής να προσπαθεί για το καλό του ελληνικού αθλητισμού και να μην έχει τις διευκολύνσεις από την υπηρεσία του, τη δουλειά του κλπ, αλλά να είναι υποχρεωμένος να λάβει κανονική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών για να μπορέσει να τιμήσει την πατρίδα του. Είναι άδικο και πρέπει να προσεχθεί από τους αρμόδιους του αθλητισμού.
5.Η εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι ο μεγάλος μου στόχος και πιστεύω ότι μέσα από θυσίες και πολύ ιδρώτα, είμαι σε θέση να τον κατακτήσω.

Νίκος Ριγανάς, χάντμπολ

1.Το 2010 ήταν τυχερό για μένα. Πήραμε το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, φτάσαμε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου αν και δεν αγωνιστήκαμε λόγω των επεισοδίων των φιλάθλων του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη Λαμία. Ακολούθησε η μεταγραφή μου στο εξωτερικό. Ναι, ήταν τυχερό το 2010 γιατί δεν είχα κανένα τραυματισμό.
2.Να πω για τη μη διεξαγωγή της γιορτής του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας λόγω των επεισοδίων μεταξύ των φιλάθλων. Μια κακή στιγμή για το άθλημα μας.
3.Ο θάνατος του καλύτερου μου φίλου. Ήταν και ο καλύτερος φίλος του αδερφού μου. Ο θάνατος του κωπηλάτη Διονύση Νικολούζου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Σχοινιά. Έφυγε από ανακοπή καρδιάς στα 31 χρόνια του. Το ασθνενοφόρο έφτασε μισή ώρα.
4.Θα άλλαζα τη νοοτροπία των περισσοτέρων παραγόντων των σωματείων. Δεν κάνουν καλή δουλειά και δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Παίζουν με τον ιδρώτα μας και μένουμε απλήρωτοι. Δυστυχώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός περνάει κρίση και δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε και το χάντμπολ.
5. Θέλω να πάρουμε το νταμπλ με την ομάδα μου, να φτάσουμε στους «16» του Champions League και βρισκόμαστε μια νίκη μακριά από το στόχο μας. Μακάρι να πάμε μέχρι και την 4άδα της διοργάνωσης. Πάνω από όλα θα ήθελα να είμαι υγιής.

Δέσποινα Σολωμού, συγχρονισμένη κολύμβηση

 
1.To 2010 ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για το άθλημα μας. Περνούσε κρίση τα τελευταία δύο χρόνια. Καταφέραμε να φτάσουμε στη Βουδαπέστη και εκεί τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.
2.Δυστυχώς ήταν αρκετές οι δύσκολες στιγμές. Θα επιλέξω τον αγώνα στη Βουδαπέστη, όπου θα μπορούσα να βρεθώ ψηλότερα στην κατάταξη (σ.σ. 5η στον τελικό του σόλο). Έφταιξαν αρκετά πράγματα όπως η προετοιμασία, οι κριτές, η δουλειά που κάναμε όλο το χρόνο.
3. Θα έλεγα η οικονομική κρίση. Στο δικό μας κομμάτι θα έλεγα ότι είναι η αδιαφορία της Πολιτείας. Θα περίμενα κάτι περισσότερο από την Πολιτεία σε μια περίοδο που ο αθλητισμός θα έπρεπε να κρατάει ψηλά τη χώρα.
4.Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω πολλά πράγματα, όχι μόνο ένα. Πρώτα είναι τα προνόμια που καταργήθηκαν, ίσως έπρεπε να είχαν περιοριστεί, αλλά όχι να κοπούν εντελώς. Θα ήθελα να περισσότερα στάδια και κολυμβητήρια για την εκγύμναση του κόσμου. Γνωρίζετε καλά ότι στις πισίνες δεν κολυμπούν μόνο οι αθλητές και υπάρχουν πολλά προβλήματα.
5.Το 2011 το αντιμετωπίζω ως μια καινούργια αρχή στο άθλημα μας. Πιστεύω ότι θα γίνει πιο σωστή δουλειά με μεγαλύτερες επιτυχίες. Θέλω να πιστεύω ότι η χώρα μας θα επανέλθει στις ψηλές θέσεις, γιατί όπως προανέφερα το άθλημα μας πέρασε δύσκολες στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια. Όσο για την ολυμπιακή πρόκριση; Αυτή θα κριθεί το 2012 σε έναν αγώνα τον Απρίλιο. Πιστεύω ότι θα είμαστε στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου