Η ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΆΚΤΙΑ

 Λίγο πριν ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Τελικός Σπριντ Κωπηλασίας, μια ομάδα ενθουσιωδών προπονητών, μαζί με προπονητές, συγκεντρώθηκαν στην Οέιρα της Πορτογαλίας. Η World Rowing διοργάνωσε την πρώτη της προσωπική εκπαίδευση καθοδήγησης με πλήρη εστίαση στην παράκτια κωπηλασία.

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παράδοση του πρακτικού τμήματος της προπονητικής σειράς μαθημάτων, "Coastal Race Module", της οποίας ηγήθηκε ο Guin Batten, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παράκτιας Επιτροπής Κωπηλασίας. Αυτό το μάθημα απευθύνεται σε έμπειρους προπονητές, αλλά όχι απαραίτητα στην ακτή, για να μάθουν και να είναι σε θέση να παραδώσουν παράκτια κωπηδιά για τα σπριντ παραλίας και τη μορφή αντοχής. Το μάθημα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό μέρος (Μέρος Α) το οποίο είχε ήδη παραδοθεί διαδικτυακά τους τελευταίους μήνες σε αρκετές ομάδες προπονητών. Για τους προπονητές που είναι νέοι στις ακτές, η κατανόηση και η εφαρμογή των πτυχών της ασφάλειας και των τεχνικών πτυχών είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή ανάπτυξη αυτής της πειθαρχίας.

Το πρακτικό μέρος (Μέρος Β) καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αλλά τελικά κατάφερε να λάβει χώρα στην Οηρά. Η προσωπική εκπαίδευση καθοδήγησης απευθυνόταν κυρίως σε Ευρωπαίους και Βορειοαφρικανούς προπονητές, για γεωγραφικούς λόγους, και προσέλκυσε συμμετέχοντες από οκτώ χώρες.

Αυτό το πρακτικό μέρος σήμαινε ότι οι προπονητές ήταν σε θέση να θέσουν στην πράξη αυτό που είχαν μάθει στη θεωρία και να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες του παράκτιου περιβάλλοντος. Μετά την αξιολόγησή τους στο τέλος του μαθήματος, οι συμμετέχοντες έλαβαν το πιστοποιητικό καθοδήγησης παράκτιας ενότητας αγώνα – Μέρος A+B.

Η 2η ημέρα ήταν απλά προπονητές εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι προπονητές που συνεργάζονται με την World Rowing εδώ και αρκετά χρόνια για να παραδώσουν μαθήματα κωπηλασίας σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έλαβαν ειδική εκπαίδευση για να γίνουν εκπαιδευτές προπονητών στην παράκτια κωπησο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν νέους προπονητές σε αυτούς τους κλάδους στο μέλλον.

Επικεφαλής της εκπαίδευσης ήταν η Ρόζι Μέιγκλοθλινγκ, Διευθύντρια Εκπαίδευσης Παγκόσμιας Κωπηλασίας και συμμετείχαν 21 εκπαιδευτικοί προπονητών από τέσσερις ηπείρους. Οι δραστηριότητες της κατάρτισης κάλυπταν ειδικές πτυχές για τις ακτές, καθώς και βασικά στοιχεία παράδοσης και αξιολόγησης για την καθοδήγηση.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Προπονητών Κωπηλασίας, υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας Ανάπτυξης Daniela Gomes, εργάζεται τα τελευταία χρόνια για την αναδημιουργία του υπάρχοντος προπονητικού υλικού, έτσι ώστε να είναι συνεπής και μια φιλική προς το χρήστη πηγή πληροφοριών για όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Παγκόσμια Κωπηλατική. Περιλαμβάνει μια διαδραστική διαδικτυακή βάση δεδομένων των προπονητών σε όλο τον κόσμο και την πιστοποίησή τους.

Η Παράκτια Κωπηλασία είναι η τελευταία προσθήκη σε αυτό το υλικό και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθοδήγησης στην Οίρα αποτελούν ένα ουσιαστικό σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της παράκτιας κωπηλασίας σε όλο τον κόσμο με ασφαλή και δομημένο τρόπο.

Στο τέλος του προπονητικού μαθήματος, ο Batten δήλωσε: "Ήταν καλό που επέστρεψα στο νερό μετά από τόσους μήνες εκπαίδευσης εικονικών προπονητών. Το διάλειμμα στο Oeiras την Τρίτη παρείχε στους προπονητές κάποια «ζωντανή» εμπειρία εκτόξευσης και προσγείωσης μεγάλου κύματος, την οποία θα μπορούν να μοιραστούν με άλλους προπονητές σε όλο τον κόσμο»

Σχολιάζοντας την εκπαίδευση των προπονητών, ο Mayglothling δήλωσε: «Μπορώ μόνο να συγχαρώ όλους τους εκπαιδευτικούς προπονητές που υποστήριξαν ο ένας τον άλλον και μοιράστηκαν εμπειρίες με ανοιχτό και συνεργατικό τρόπο. Δημιούργησαν το καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον, το οποίο είμαι βέβαιος ότι είναι αυτό που θα κάνουν κατά την παράδοση των μαθημάτων μας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου