Το Παγκόσμιο παράκτιας κωπηλασίας του 2014 διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

14/01/2013
Το Παγκόσμιο παράκτιας κωπηλασίας του 2014 διεκδικεί η Θεσσαλονίκη
Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας του 2014 για τη Θεσσαλονίκη διεκδικούν από κοινού η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου βρέθηκε στην πόλη της Μακεδονίας αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA) αποτελούμενη απο την Γκουίν Μπάτεν προέδρου της Επιτροπής της FISA  "Κωπηλασία για όλους" και Κολίν Ορσμποντ υπεύθυνης διαχείρισης αγώνων της FISA η οποία συναντήθηκε με μέλη της ΕΚΟΦΝΣ αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερωθεί για την ελληνική υποψηφιότητα.
Την ΕΚΟΦΝΣ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιάννης Καρράς , ο έφορος υλικού ,που κατέχει και την αντίστοιχη θέση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, Θανάσης Μητρούσης καθώς και η προϊσταμένη των διοικητικών υπηρεσιών της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Λία Τρίκα.
Απο την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης στις συναντήσεις παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Νεότητας-Αθλητισμούς -Εθελοντισμού Μαρία Πασχαλίδου και Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.
Κατά το διήμερο των συναντήσεων έγινε επιθεώρηση του προτεινόμενου στίβου και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες , ανταλλάχθηκαν  πληροφορίες  και δόθηκαν οδηγίες για τον καταρτισμό του τελικού φακέλλου που θα πρέπει να σταλεί στην παγκόσμια ομοσπονδία ως τις 31 Ιανουαρίου.
Η τελική απόφαση για την πόλη που θα αναλάβει την διοργάνωση (προς το παρόν υπάρχει ακόμη μια υποψηφιότητα άγνωστων λοιπών στοιχείων)θα παρθεί και θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια του Έκτακτου Παγκοσμίου Συνεδρίου της FISA που θα γίνει 14-15 Φεβρουαρίου στην Κοπεγχάγη. Αν τελικά επιλεχθεί η ελληνική υποψηφιότητα οι αγώνες θα γίνουν αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν ένα τριήμερο.
          Κάρρας : «Εμείς οι βασικοί διεκδικητές»
Στα συμπεράσματα των συναντήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας  Γιάννης Καρράς "Υπάρχει ικανοποίηση απο όλες τις πλευρές για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχαμε . Όλα δείχνουν ότι στην Κοπεγχάγη θα είμαστε οι βασικοί διεκδικητές της διοργάνωσης. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι άψογη και είμαστε αισιόδοξοι ότι  η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός νέου αλλά και πολύ ενδιαφέροντος κωπηλατικού αγωνίσματος. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη της παράκτιας κωπηλασίας στη χώρα μας".
Εμπνευστής της ιδέας της υποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης ήταν το μέλος της ΕΚΟΦΝΣ αλλά και της FISA Θανάσης Μητρούσης που είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης "H παράκτια κωπηλασία ταιριάζει πολύ στα ελληνικά δεδομένα αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών σωματείων δραστηριοποιούνται στη θάλασσα. Παράλληλα είναι ένα αγώνισμα που προσελκύει αθλητικό αλλά και τουριστικό κοινό. Περισσότεροι απο 500 είναι οι αθλητές που μετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ενώ μαζί με τους συνοδούς ξεπερνούν τους χίλιους.
Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για μια διοργάνωση που θα προσελκύσει χιλιάδες θεατές αφού θα γίνει στο θαλάσσιο χώρο μπροστά απο την πόλη  ενώ θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει και μια ξεχωριστή κατηγορία τουριστών που έχει απόλυτα ανάγκη. Τίποτα όμως δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η συνεργασία του Δήμου της πόλης".
Λίγα λόγια για την παράκτια κωπηλασία 
H παράκτια κωπηλασία "coastal rowing" όπως ονομάζεται απο την FISA έχει λίγα χρόνια ζωή , αλλά πολλούς θαυμαστές. Εχει αρκετά κοινά στοιχεία με αγώνες ιστιοπλοϊας , όσα όμως χρειάζονται για να την κάνουν ακόμη πιο θεαματική. Για παράδειγμα οι ιδανικές αγωνιστικές συνθήκες είναι με αέρα και κυματισμό ενώ ο αγωνιστικός στίβος δεν είναι μια ευθεία αλλά έχει στροφές που δημιουργούν σημαδούρες ή φυσικές διαδρομές. Η απόσταση κυμαίνεται ανάμεσα σε 7.000 και 8.000 μέτρα ανάλογα με το σημείο  που διεξάγονται οι αγώνες.
Τα σκάφη είναι ενιαία , οι κατηγορίες ανδρών και γυναικών ενώ χωρίζονται σε σκιφ , διπλό σκιφ , τετράκωπο μετά πηδαλιούχου και τετραπλό σκιφ μετά πηδαλιούχου.
Αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα διοργάνωσαν πρόσφατα η Κωνσταντινούπολη (2010) και το Μπάρι (2011) ενώ φέτος θα πραγματοποιθεί στο Χέλσιμποργκ της Σουηδίας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου