Ο Καρράς μιλά στο site της FISA για τις περικοπές στον αθλητισμό

Ο Καρράς μιλά στο site της FISA για τις περικοπές στον αθλητισμό

Αντιγραφή  από : Read  http://greekrowers.blogspot.com

Τα μέτρα λιτότητας για την ελληνική κωπηλασία

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε περικόψει τη χρηματοδότηση για τα αθλητικά προγράμματα και τους αθλητές κατά 80%. 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς, λέει ότι οι επιπτώσεις στην κωπηλασία στην Ελλάδα είναι μεγάλες. «Για το 2011 οι περικοπές έφτασαν το 20% του προϋπολογισμού μας, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη και πάνω από 20%. Οι περικοπές αυτές αφορούν το άθλημά μας, το οποίο, για τα δεδομένα της παρούσας κατάστασης του ελληνικού αθλητισμού και σε σύγκριση με τα άλλα αθλήματα, αναπτύσσεται πολύ καλά τα τελευταία χρόνια».
149788237_10
Bronze medalists Alexandra Tsiavou and Christina Giazitzidou
won one of Greece's two Olympic medals of the 2012 Games,
when they took bronze in the lightweight women's double sculls
 ©2012 Harry How/Getty Images
Ο κ. Καρράς λέει ότι ορισμένα αθλήματα είχαν μέχρι και 60% περικοπή της χρηματοδότησης και θεωρεί ότι η κωπηλασία μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αθλήματα. «Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη αν θα συνεχίσουν να «εγκαταλείπουν» κάποια αθλήματα προκειμένου να υποστηρίξουν κάποια άλλα πιο πετυχημένα, οπότε το άθλημα της κωπηλασίας προφανώς θα επωφεληθεί».



Η χρηματοδότηση προς την κωπηλασία προέρχεται από το κράτος και τα δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμπληρώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να βοηθηθούν οι κορυφαίοι αθλητές με Ολυμπιακές βλέψεις. Η κωπηλασία επωφελήθηκε από την επιτυχία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. (Χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ των γυναικών ελαφρών βαρών, ένα από τα δύο μετάλλια που κατέκτησε συνολικά η Ελλάδα στο Λονδίνο). 

82386892_10
Dimitrios Mougios and Vasileios Polymeros of Greece
were silver medalists in the lightweight men's double
sculls at the 2008 Beijing Olympic Games
©2008 Getty Images
«Οι επιτυχίες μας είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και τώρα έχουμε περισσότερους αθλητές που ασχολούνται με την κωπηλασία», λέει ο κ. Καρράς
Σε επίπεδο ομίλων, τα πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Καρρά,  είναι εξαιρετικά δύσκολα. Μέχρι το 2008 μπορούσαν να βασιστούν στην κρατική χρηματοδότηση για βοήθεια ως προς τον αθλητικό εξοπλισμό για τους κορυφαίους αθλητές. Τώρα οι αθλητές καλούνται να πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος στα σωματεία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.  
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επιστροφή των κινήτρων (για τους κορυφαίους αθλητές)», λέει ο κ. Καρράς«Για παράδειγμα, με την πριμοδότηση των βαθμών εισόδου στα πανεπιστήμια με ένα ορισμένο ποσοστό, ανάλογα τις διακρίσεις τους».
Και συμπληρώνει, «Μέχρι το 2008, στους κορυφαίους αθλητές δίνονταν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ανάλογα με το τι είχαν κερδίσει διεθνώς. Τώρα, όχι μόνο δεν έχουν το δικαίωμα σε αυτό, αλλά το κράτος εξακολουθεί να τους οφείλει χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια και οι αθλητές αναρωτιούνται αν πρόκειται ποτέ να τα πάρουν».
Η ελληνική εθνική ομάδα θα πρέπει επίσης να περικόψει τον αριθμό των συμμετοχών σε διεθνείς αγώνες. 
dsc_3092
«Στο μόνο πράγμα που ελπίζουμε και προσβλέπουμε, κάτω από αυτές τις θλιβερές συνθήκες, είναι ότι η εξαιρετική παρουσία και οι επιτυχίες του αθλήματός μας κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα μας κατατάξει τελικά στο γκρουπ των αθλημάτων  τα οποία θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, στον υψηλότερο δυνατόν βαθμό. Από την πλευρά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση, περισσότερο από ποτέ », καταλήγει ο κ. Καρράς.

/#ixzz2EBUcDMjH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου