ΑΘΩΑ Η ΕΚΟΦΝΣ!!!


 Εδώ και πολλούς μήνες η “κωπηλατική οικογένεια” παρακολουθεί με ανάμεικτα συναισθήματα την «άτυπη» μάχη μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων -οι περισσότεροι από αυτούς γονείς- και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας. Η αντιπαράθεση αυτή προσέλαβε πρόσφατα και χαρακτηριστικά σκληρής αντιπαράθεσης, καθώς υπεβλήθησαν αγωγές από μέλη της ΕΚΟΦΝΣ προς κάποιους γονείς.

   Οι φίλαθλοι παρακολουθούν τις διενέξεις στο διαδίκτυο απορημένοι. Μόνο οι έχοντες βιωματική εμπειρία για τα γεγονότα, κυρίως γονείς, μπορούν να σχηματίσουν σαφή άποψη, οι υπόλοιποι στέκουν αμήχανοι μπροστά στην πρωτοφανή, ομολογουμένως, αντιπαράθεση. Στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας υπήρξε, κατά καιρούς, σημαντικός αριθμός διενέξεων ανάμεσα σε Ομοσπονδία και άλλους. Όμως: Πρώτη φορά δημιουργείται μία οργανωμένη και ανθεκτική στο χρόνο κίνηση ενάντια στην ΕΚΟΦΝΣ, η οποία δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στην προηγούμενη διοίκηση Καρρά και τους κακούς χειρισμούς που έκανε σε σειρά θεμάτων. Παρά ταύτα, πέρα από την αμφίσημη διένεξη γονέων-Ομοσπονδίας, στην προηγούμενη λαμπερή, κατά τα άλλα, προ- και μετά-Ολυμπιακή περίοδο είχαμε τρία σημαντικά γεγονότα με αδιαμφισβήτητα αρνητικό πρόσημο: 

Α. Δηλώσεις απερχόμενου Προέδρου και νυν ΓΓ ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά: Δύο τα “αμαρτωλά” σημεία της περίφημης, πλέον, συνέντευξης-μνημείο: Η λεκτική επίθεση στους σωματειακούς και στους Ομοσπονδιακούς προπονητές με, επιεικώς, απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Εκτός από κάποιες διαμαρτυρίες συγγενών ΚΑΜΙΑ κίνηση αντίδρασης, ως σύνολο εργαζομένων, από τους θιγόμενους Ομοσπονδιακούς και τους σωματειακούς προπονητές. Συνεπώς, οι Ομοσπονδιακοί προπονητές μάλλον στ' αλήθεια “σκοτώθηκαν” μεταξύ τους κι οι σωματειακοί πηγαίνουν στα σεμινάρια της ΕΚΟΦΝΣ για βόλτα, δεν αξιοποιούν τη διεθνή βιβλιογραφία και επαναπαύονται στα πτυχία τους, αφού δεν ακολουθούν τις καλπάζουσες εξελίξεις της επιστήμης. Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο κ. Καρράς στις δηλώσεις του! Για ποιους; Για τους στυλοβάτες του αθλήματος και των Εθνικών Ομάδων.. Εύγε Πρόεδρε!
    Παρά τις παραπάνω “αλήθειες” ο αναγκαστικά απερχόμενος -λόγω νόμου Αυγενάκη- Πρόεδρος, παρά τη δήλωσή του περί “οριστικοποίησης μιας ειλημμένης απόφασης” αποχώρησης κι αφού ψηφίστηκε από τα κωπηλατικά σωματεία παραμένει στο Δ.Σ. ως Γ.Γ. της ΕΚΟΦΝΣ. Μάλιστα, “επιβραβεύτηκε” κι από την Ολυμπιακή Επιτροπή με τη θέση του υπευθύνου της Ολυμπιακής προετοιμασίας!

Ουδεμία αναφορά στις μέρες και ώρες εργασίας, στο μισθό και σε πρακτικά θέματα, όπως διαμονή, μετακίνηση, διατροφή. Κυρίως και σημαντικότερο: Πλήρης απουσία συντελεστή βαρύτητας κριτηρίων και περιγραφής της διαδικασίας επιλογής! Προκήρυξη-ντροπή για το έτος 2022 που διανύουμε, μετά από όλη αυτήν την πρόοδο στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. 

Διαμαρτυρήθηκε κανείς; Όχι! Άρα, τέτοιες προκηρύξεις επιθυμούν οι υποψήφιοι προπονητές, έτσι στα "θολά" θέλουν να “αξιολογούνται”. Όπως έγινε και στο παρελθόν, για παράδειγμα το 2009 για τη θέση του υπευθύνου του τομέα ανάπτυξης.

     

Γ. Αγώνας αξιολόγησης Αυγούστου 2021:  Αφήσαμε τελευταίο το πιο αχαρακτήριστο γεγονός του 2021. Πρόκειται για τον αγώνα αξιολόγησης της κατηγορίας εφήβων-νεανίδων και κάτω των 23, που είχε ως σκοπό την επιλογή των καλυτέρων αθλητών-τριών των κατηγορίων για τα αντίστοιχα Πανευρωπαικά Πρωταθλήματα. Έχουμε και λέμε: συνολική διάρκεια αγώνα 12 ώρες, εξαντλημένοι αθλητές και προπονητές, 5-6 Μποφόρ ένταση ανέμου, κυματισμοί για αγώνα σερφ, τρεις βάρκες αναποδογυρισμένες, 4 αθλητές στο νερό, τρία αγωνίσματα διεξήχθησαν σε απόσταση 1000 μέτρων και μετά από όλα αυτά ολονύκτια οδήγηση επιστροφής για πολλούς από τους συλλόγους εκτός λεκανοπεδίου. Επαναλαμβάνουμε: ΑΓΩΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ! Αξιολόγηση αθλητών; Για γέλια. Επικινδυνότητα; Τεράστια. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ είναι πρώην αθλητές, κάποιοι Ολυμπιονίκες. Ποια "φωτεινά" μυαλά εξ' αυτών συναίνεσαν, ώστε τον Αύγουστο που ο σερφότοπος του Σχοινιά γνωρίζει στιγμές δόξας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν εκεί να διοργανωθεί αγώνας αξιολόγησης αθλητών Κωπηλασίας; Κι αφού τους ξέφυγε κι έγινε το λάθος γιατί δεν ανέβαλαν τον αγώνα; Ο Αλυτάρχης του αγώνα κ. Αργυρίου αισθάνεται υπερήφανος για τη μέρα εκείνη;

Ο πολυ-βραβευμένος Τεχνικός Σύμβουλος κ. Ποστιλιόνε κι οι Ομοσπονδιακοί προπονητές πιστεύουν ότι με αυτές τις συνθήκες αξιολογήθηκαν ορθά οι αθλητές και επιλέχθηκαν οι καλύτεροι; Αφού δεν διαμαρτυρήθηκαν, Ναι! 

Οι σωματειακοί προπονητές το ίδιο; Ακόμα κι αυτοί που αναποδογύρισαν τα σκάφη των αθλητών τους; Κι αυτοί που οι αθλητές τους αγωνίστηκαν σε απόσταση 1.000 μέτρων; Αφού δεν διαμαρτυρήθηκαν, Ναι! 

Οι προπονητές που ξύπνησαν στις 5:30, “έβγαλαν” τον αγώνα και μετά από περίπου 15 ώρες οδήγησαν από τις 21:00 μέχρι τα ξημερώματα (σύνολο 20-22 ώρες στο πόδι!) για να φτάσουν κατάκοποι στα σπίτια τους κινδύνεψαν; Αφού δεν διαμαρτυρήθηκαν, Όχι! 

 Οι γονείς που βρέθηκαν τα παιδιά τους στο νερό; Αυτοί που παρέλαβαν τα παιδιά τους ξημερώματα από προπονητές-οδηγούς κατάκοπους; Είδαν κάποιο κίνδυνο ή απερισκεψία από την πλευρά των διοργανωτών; Αφού δεν διαμαρτυρήθηκαν, Όχι! 

Πέρα από την, εμφανώς, σκωπτική διάθεση που χαρακτηρίζει πολλά από τα προηγούμενα, αγαπητοί φίλαθλοι της Κωπηλασίας και αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου, απολύτως στα σοβαρά, κάτι «σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Αν η διένεξη συγκεκριμένων γονιών με την Ομοσπονδία που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος είναι για κάποιους αμφιλεγόμενη, τα προηγούμενα γεγονότα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ούτε διπλής ανάγνωσης. Ιδιαίτερα ο αγώνας αξιολόγησης, που αποτέλεσε και το εντονότερο ερέθισμα για το παρόν άρθρο. Η πραγματοποίηση κι ολοκλήρωσή του είναι πέρα από κάθε αθλητική, προπονητική κι ανθρώπινη λογική, αποτελεί μνημείο κωπηλατικής ανοησίας. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία.

Στις τάξεις των "επαγγελματιών" του χώρου (με ή άνευ εισαγωγικών), προπονητών (σωματειακών ή ομοσπονδιακών), παραγόντων (ναυτικών σωματείων ή μελών Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ) επικρατεί μια αφύσικη (?) “ομερτά”. 

-Κανένας προπονητής δεν οργίσθηκε με τα όσα προσβλητικά εκτόξευσε εναντίον τους ο κ. Καρράς; Οι σκληρά εργαζόμενοι προπονητές, που είναι αυτοί που προετοιμάζουν χρόνια ολόκληρα τους αθλητές τους, για να τιμήσουν ακολούθως τα Ελληνικά χρώματα, υπό την καθοδήγηση των Ομοσπονδιακών προπονητών, όχι μόνον δεν επιβραβεύονται γι' αυτό, αλλά αντιθέτως προσβάλλονται από την κορυφή της ΕΚΟΦΝΣ με αυτόν τον -επιεικώς- απαράδεκτο τρόπο! Ο κ. Καπράλος έλαβε υπόψη του τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Καρρά πριν τον “χρίσει” υπεύθυνο Ολυμπιακής προετοιμασίας της ΕΟΕ;

-Κανένας προπονητής δεν οργίσθηκε με την προκήρυξη θέσης Ομοσπονδιακού Προπονητή; Καλύφθηκε από τις παρεχόμενες πληροφορίες της προκήρυξης; Ή μήπως θεωρούν ότι δεν αξίζει ο κόπος να οργιστούν, γιατί όπως γίνεται από “αρχαιοτάτων χρόνων" πάλι οι “αρεστοί” θα τις καλύψουν;

-Όλοι ήταν στο Σχοινιά στις 21 Αυγούστου 2021. Κανένας προπονητής δεν είχε το φιλότιμο και το θάρρος να πει: όχι, σε 1.000 μέτρα απόσταση δεν αξιολογείται αθλητής που θα τρέξει 2.000 μέτρα! Είναι ενάντια σε κάθε προπονητική λογική! Νεαρά παιδιά βρέθηκαν στο νερό κι έχασαν την ευκαιρία τους να συμμετάσχουν στην Εθνική Ομάδα. Διαλυμένοι, από την σχεδόν 24ωρη κόπωση, προπονητές οδήγησαν τα οχήματα με τους ανήλικους αθλητές κι επειδή -ευτυχώς- δεν συνέβη κάποιο δυστύχημα όλα πήγαν καλά; Οι παράγοντες των Σωματείων ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ, που στο παρελθόν υπήρξαν αθλητές δεν βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους; Να πουν: Όχι, κινδύνεψαν παιδιά, ο αγώνας ήταν παρωδία, πρέπει να επαναληφθεί και όλοι οι αθλητές και συνοδοί των απομακρυσμένων περιοχών να διανυκτερεύσουν στους κοιτώνες του Κωπηλατοδρομίου! Για ποιο λόγο εκλέγεστε Κύριοι και Κυρίες; Για να καμαρώνετε τις χρυσές επιτυχίες; Οι άλλοι στον Καιάδα; Το "εκλέξτε με για να προσφέρω" τί σημαίνει; Πως αντιλαμβάνεστε την προσφορά;


Συνεπώς, γονείς κι όσοι άλλοι κατά μόνας διαμαρτύρεστε, άδικος κόπος.. Ο κόσμος της Κωπηλασίας στο σύνολό του, απ' ότι φαίνεται από τα προηγούμενα και παρά την είσοδο στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας καταξιωμένων επιστημόνων με κωπηλατικά "ένσημα" ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Οι περισσότεροι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούν τα μικρο-συμφέροντά τους και ουδόλως ενδιαφέρονται για το ΔΙΚΑΙΟ, το ΣΩΣΤΟ, ακόμα και για το καλύτερο δυνατό ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, προκειμένου να ωφεληθούν ατομικά. Το πώς και το πόσο, είναι ανάλογο με τη "δύναμή" τους και την ηθική τους. Η ασφάλεια των αθλητών είναι, επίσης, αφημένη στα χέρια του Θεού μέχρι να γίνει το κακό, όπως δυστυχώς συνέβη στο παρελθόν. Μετά, κυβικά "κροκοδειλίων" δακρύων θα χυθούν μέχρι να "κουκουλωθεί" ή να ξεχαστεί η υπόθεση. Οι λίγοι που κατά καιρούς και αποσπασματικά θίγετε τα “κακώς κείμενα” παραιτηθείτε από την προσπάθεια. Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων, όπως προ-ειπώθηκε, τίποτε ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.. Βγάλαμε, άλλωστε και χρυσό Ολυμπιονίκη και στον αέρα ακόμα αιωρείται η "χρυσόσκονη".. 

Άρα, όλα γίνονται καλώς και ΑΘΩΑ Η ΕΚΟΦΝΣ!!! 


Υ.Γ. Υπάρχουν δύο σύλλογοι αθλητών και ένας, υπό ίδρυση, σύλλογος προπονητών. Πρόεδρος μάλιστα του ενός από τους Συλλόγους αθλητών είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης Σ. Ντούσκος. Οφείλουν να πάρουν θέση στα θέματα που εθίγησαν παραπάνω, ώστε να αποδείξουν ότι τα προηγούμενα δεν ισχύουν κι ότι υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να σπάσει αυτή η σιωπή -το λιγότερο- αδιαφορίας. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με ιδιοτέλεια. Πρόκειται μόνο για σεβασμό στους κόπους των αθλητών, των προπονητών και τις θυσίες και την αγωνία των γονιών. Άλλα πάνω απ' όλα για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου