ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - 55 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - 55 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ


Πενήντα τέσσερα  χρόνια ζωής μετράει ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς, χρόνια παραγωγικά διαρκούς προσφοράς και πολλών και μεγάλων διακρίσεων. Στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, γνωστής ως λίμνη της Καστοριάς, στη βόρεια πλευρά και σε ειδυλλιακό περιβάλλον βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ομίλου.
Η κωπηλασία, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι του Ομίλου, είναι πηγή ενέργειας και δημιουργίας και δεν παύουν να προσκαλούν τους νέους να ασχοληθούν με αυτό το σπουδαίο άθλημα. 
Η Καστοριά εξάλλου μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια όμορφη… κωπηλατούπολη, με δεδομένο το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει ασχοληθεί με την κωπηλασία σε αθλητικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο. 

Και πως θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την πόλη και θα πειστείς ότι η υπέροχη λίμνη της, πραγματική πηγή ζωής, σε προκαλεί να τη διασχίσεις με το όποιο πλωτό μέσο, τις περισσότερες φορές ήρεμη αλλά και αγριεμένη, όταν ο δυνατός βοριάς κατεβαίνει ανεμπόδιστος από τα γ
ύρω βουνά.
  
Και η αγάπη των Καστοριανών για την κωπηλασία και τον Όμιλο δεν σταματά εδώ. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό των κατοίκων της πόλης στηρίζουν και οικονομικά το σωματείο. Ανάμεσά τους και επιχειρηματίες, οι οποίοι (επιμένοντας στην ανωνυμία τους) καλύπτουν μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών.

Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμός: 
Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του ο Όμιλος (Ν.Ο.Κ.) έχει το δικό του σπίτι. Σε αυτό στεγάζονται οι καθαρά αθλητικοί χώροι, που αποτελούνται από το λεμβαρχείο, το κλειστό γυμναστήριο και το κωπηλατήριο.
Στο λεμβαρχείο βρίσκονται οι βάρκες που διαθέτει ο Όμιλος, στις οποίες περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι που συναντάμε στην κωπηλασία. 
Μονά σκιφ, τετραπλά σκιφ, δίκοπες και με πηδαλιούχο, τετράκοπες και με πηδαλιούχο και τέλος, ο βασιλιάς του αθλήματος, ο οχτάκοπος με πηδαλιούχο. 
Υπάρχουν ακόμα τρία φουσκωτά σκάφη για τη σωστή και ασφαλή επίβλεψη των......
αθλητών στο νερό.
Το κλειστό γυμναστήριο βοηθάει σε μέγιστο βαθμό την προπόνηση των αθλητών (όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την είσοδό τους στο νερό και όχι μόνο). Εδώ βρίσκονται τα κωπηλατικά μηχανήματα (εργόμετρα), όπου ο κωπηλάτης μπορεί να αθληθεί, ενώ η κίνησή του είναι περίπου ίδια με αυτή πού γίνετε μέσα στη βάρκα. Σε αυτό τον χώρο περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά από.......... μηχανήματα για βάρη, τα οποία χρησιμοποιούνται στις προπονήσεις.

Το κωπηλατήριο είναι τεσσάρων θέσεων και βέβαια εξασφαλίζει μία εξίσου καλή προπόνηση. Ο χώρος χρησιμοποιείται ακόμα για την εκμάθηση της κίνησης της κωπηλασίας στους αρχάριους αθλητές, καθώς είναι σαν μία σταθερή βάρκα, όπου ο αθλητής έχει την αίσθηση του νερού και έτσι προσαρμόζετε πιο εύκολα ώστε να είναι γρήγορα έτοιμος για την είσοδό του με κανονική βάρκα στη λίμνη.
Σε αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν προπονηθεί πολλά από τα γνωστά ονόματα της κωπηλασίας, αλλά και αθλητές που σε κάθε περίπτωση τιμούν το άθλημα και τον όμιλο στον οποίο ανήκουν.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι στον δεύτερο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το προσεγμένο εντευκτήριο, ανοιχτό στους κατοίκους και τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους με θέα στη λίμνη.


Αγωνιστικές Κατηγορίες Κωπηλασίας 

•    Παίδων - Κορασίδων
•    Εφήβων - Νεανίδων
•    Ανδρών - Γυναικών και Ελαφρών Βαρών.

Ο όμιλος συμμετέχει σε όλες τις κατηγορίες, ενώ διοργανώνει δύο διασυλλογικά πρωταθλήματά το χρόνο.

Ιστορία:

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1957 από τον Φίλιππο Κοσμά, που καταγράφεται και ως ο πρώτος πρόεδρός του. Από τότε και μέχρι σήμερα η λειτουργία του Ομίλου είναι συνεχής, με καθημερινές δραστηριότητες. Μέσα από την πολυετή λειτουργία του, ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς έχει αναδείξει όχι μόνο Πρωταθλητές Ελλάδος, αλλά και πρωταθλητές σε Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Βαλκανικά πρωταθλήματα. Στον Όμιλο αθλούνται καθημερινά δεκάδες κωπηλάτες (από 10 ετών και άνω) με καθημερινές προπονήσεις. Στόχος του Ομίλου δεν είναι μόνο η ανάδειξη πρωταθλητών στην κωπηλασία, αλλά η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων παιδιών θετικά και δημιουργικά ώστε να αναδειχτούν πρωταθλητές στο ήθος και στη μάθηση. Με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο ότι πλάθονται σωστοί και ικανοί πολίτες, με κοινωνική προσφορά.



Για το έργο, την προσφορά και τους στόχους του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς μίλησε αποκλειστικά στους Ορίζοντες εκπροσωπώντας το Δ.Σ. του Ομίλου ο κ. Χρήστος Σπυρίδης

Eφ. Οριζοντες :  κ. Σπυρίδη, κατ’ αρχάς θα θέλαμε να συστηθείτε εσείς προσωπικά στους αναγνώστες της εφημερίδας μας και παράλληλα να μας πείτε ποιο ακριβώς είναι το έργο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς όλα αυτά τα χρόνια;

‘’Τις υπηρεσίες μου στον Όμιλο τις προσφέρω εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, ενώ στο Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς βρίσκομαι από το 2008. Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι ένα σωματείο με ιστορία 55 ετών από την ίδρυση του, το οποίο έχει καταξιώσει  στην κοινωνία άτομα τα οποία μέσα από τις επιτυχίες τους στον Ναυτικό Όμιλο κατάφεραν να κατακτήσουν διάφορες θέσεις ή να σπουδάσουν και σήμερα να είναι ως επί το πλείστον καταξιωμένοι γυμναστές. Παράλληλα, έχει αναδείξει από πολύ παλιά παγκόσμιους πρωταθλητές, ολυμπιονίκες και συνεχίζει να βγάζει πρωταθλητές σε όλα τα επίπεδα ( πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο).’’

Εφ.Οριζοντες
:   Ποια είναι ακριβώς τα τμήματα που στελεχώνουν τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς και ποιες οι πιο αξιοσημείωτες έως τώρα διακρίσεις;

‘’Αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος αποτελείται από 52 περίπου παιδιά τα οποία στελεχώνουν τα τρία συνολικά τμήματα. Συγκεκριμένα, στη βάση υπάρχει το τμήμα της Ακαδημίας ( 10- 12 ετών), το τμήμα των Παίδων- Κορασίδων ( 13-15 ετών), το τμήμα Νέων- Νεανίδων- Εφήβων και επίσης το τμήμα των Ανδρών- Γυναικών, όπου συγκαταλέγονται οι αθλητές που αποτελούν πρότυπο όχι μόνο για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς αλλά για όλους τους αθλητές στον ελληνικό χώρο.


Αναφέρομαι, φυσικά, στον Γιάννη Χρήστου και στην Χριστίνα Γιαζιτζίδου. Ο Γιάννης Χρήστου ο οποίος συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του 2008 στο Πεκίνο ( 11η θέση) και κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  που έγινε στη Σλοβενία συμμετέχοντας με την τετράκοπο και χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Πλόντβιβ της Βουλγαρίας, παίρνοντας συνάμα την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου.  

Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία Νέων Γυναικών ( χρυσό παγκόσμιο με τη Λίτσα Καλαμπόκα), επίσης μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου έχουν κάνει ελαφρύ πλήρωμα στο διπλό σκιφ και κατέκτησαν φέτος το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών στην κατηγορία των ελαφρών βαρών. Συγχρόνως, πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ενώ η Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησε φέτος μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό στο Πλόντβιβ της Βουλγαρίας.

Όπως βλέπετε είμαστε ένας σύλλογος μια παραδοσιακή παραγωγική μηχανή αθλητών. Οι επιτυχίες είναι πολλές και στις μικρότερες ηλικίες. Οι αδερφές Σπυρίδου οι οποίες τυγχάνει να είναι και κόρες μου αναδείχθηκαν δεύτερες στο παγκόσμιο στην κατηγορία Εφήβων – Νεανίδων και όγδοες στο Πανευρωπαϊκό στο Πλόντβιβ, συμμετέχοντας σε μεγαλύτερη κατηγορία σε σχέση με την ηλικία τους ( Ανδρών- Γυναικών). 

Επίσης, υπάρχουν αθλητές όπως ο Μίλτος Τοκατλίδης, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ο Λευτέρης Μαρματάκης, ο Αλέξης Παπαδόπουλος, οι αδερφοί Ρούφου, οι αδερφοί Χατζή
Ο Παντελής Πατέρπος και ο Κωνσταντίνος Δίτσιος που συμμετήχαν στους Ολυμπιακους αγωνες του Λος Αντζελες. Η Λουκά Θέκλα πολλάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια. ο Λάκης Σειρηνίδης παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής και αυτήν την στιγμή προσφέρει της υπηρεσίες του στο κτήριο του ΔΗΝΑΚ και θα θέλαμε ο Δήμος να βοηθήσει τον άνθρωπο αυτό γιατί δίνει όλον του τον εαυτό για τον σύλλογο γενικότερα σε όλους τους τομείς.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και άλλους  Παγκόσμιους Πρωταθλητές που ανέδειξε ο Όμιλος μας, όπως είναι ο Νίκος Παγούνης, η Στέλλα Παύλου, ο Ευάγγελος Τσουρτσούλας, ο Κωνσταντίνος Δούφλιας και  ο Νίκος Μένος. 

Από την άλλη πλευρά, αθλήτριες όπως η Σοφία Τσιόλα, η Μέη Εμμανουηλίδου. Η Ραφαέλλα Μιτσιάδου, η Ιωάννα Βελλίδου οι οποίες είναι ανερχόμενα ταλέντα τα οποία μέσα από τη σωστή δουλειά και προσπάθεια που γίνεται εδώ από τους προπονητές ( κ. Χρήστου, κα Φιλιοπούλου, κ. Δούας).  Ελπίζω πως και στο μέλλον ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς θα συνεχίσει να βγάζει πρωταθλητές και να παράγει κοινωνικό έργο.


Δε χωρά αμφιβολία πως η συντήρηση όλου αυτού του τιτάνιου εγχειρήματος απαιτεί τις απαραίτητες οικονομικές θυσίες.
Εφ.Ορίζοντες :  Ποια είναι η προέλευση των πόρων συντήρησης του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς;

‘’Οι πόροι προέρχονται κυρίως από χορηγούς, για τους οποίους γίνεται  μεγάλος αγώνας από μέρους μας. Θα θέλαμε να έχουμε τη βοήθεια των φορέων, του Δήμου και της Περιφερειακής Διοίκησης. Όχι μόνο να έρχονται για τις φωτογραφίες όταν έχουμε επιτυχίες αλλά να βάλουν από την πλευρά τους ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται διότι οι πόροι είναι μηδαμινοί. ‘’
Εφ.Ορίζοντες :  Από πλευράς διοίκησης, ποιες είναι οι κινήσεις προκειμένου να προβληθεί ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς και γενικότερα το άθλημα της Κωπηλασίας;

‘’Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ξεκινήσουμε σαν Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς μια καμπάνια στα σχολεία για να προσελκύσουμε νεαρούς αθλητές. Παλιότερα είχαμε κάνει μια ανάλογη προσπάθεια. Θα θέλαμε οι παλιοί κωπηλάτες να βοηθήσουν όσο μπορούν τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, να λένε τα καλύτερα και να συνεχίσει αυτός να είναι μεγάλος.

Επίσης, στις 4 Φεβρουαρίου ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς διοργανώνει μια ημερίδα με θέμα ‘’Αθλητική Ψυχολογία μεταξύ Προπονητών και Αθλητών & Γονέων’’, η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου στις 12 π.μ. και είναι καλεσμένοι, όλοι οι γονείς και οι αθλητές της Καστοριάς.’’

κ. Σπυρίδη, σας ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα. Θα θέλατε αντί επιλόγου να επισημάνετε στους αναγνώστες μας τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει την κωπηλασία να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα;


‘’Η Κωπηλασία είναι άθλημα που βρίσκεται σε παραλληλισμό με τον άθλημα του Μαραθωνοδρόμου. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, είναι προς τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους αν είναι πάνω από δέκα ετών γιατί ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς εκτός από αθλητικό σωματείο είναι και ένας σύλλογος που προσφέρει κοινωνικό έργο, διαμορφώνοντας χαρακτήρες και προσωπικότητες που θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες στη ζωή τους. ‘’

Τη σκυτάλη έλαβε ο επικεφαλής του προπονητικού επιτελείου, κ.  Χάρης Χρήστου.

κ. Χρήστου, σας καλώς ορίζουμε στους Ορίζοντες. Θα θέλατε να μας πείτε για το ξεκίνημα δυο λόγια για την έως τώρα πορεία σας τόσο σαν αθλητής όσο και σαν προπονητής;

‘’Σαν αθλητής ήμουν 13 χρόνια συνολικά στην κωπηλασία, τα 10 χρόνια βρισκόμουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού εκ των οποίων τα 5 χρόνια στην Εθνική Ομάδα. Είχα έρθει πριν δυο χρόνια ως βοηθός προπονητή στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, στη συνέχεια πήγα σαν βοηθός προπονητή στην Εθνική Ομάδα και από τον Αύγουστο είμαι στη θέση του αρχηγού- προπονητή στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς.’’

Εκτός από εσάς, ποιοι άλλοι απαρτίζουν το τεχνικό επιτελείο;

Βοηθοί προπονητές ο Κώστας Δούας ( Υπεύθυνος της αγωνιστικής κατηγορίας Παίδων- Κορασίδων) και η Ιωάννα Φιλιοπούλου ( Υπεύθυνη της αγωνιστικής κατηγορίας των Αρχαρίων και συνδράμει στην κατηγορία των Παίδων- Κορασίδων).


Προηγουμένως ο κ. Σπυρίδης μας ανέλυσε λεπτομερώς τις επιτυχίες του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, σε σημείο που χάθηκε η μέτρηση…Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της επιτυχίας;

‘’Είναι σίγουρα η δουλειά που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, ο οποίος έχει μια πολύ μακρά παράδοση και ένα πολύ ισχυρό αγωνιστικό πνεύμα και προπονητές που γνωρίζουν άριστα τη δουλειά τους. Όλος αυτός ο συνδυασμός μαζί με τα ταλέντα τα οποία μαζεύουμε στο Ναυτικό Όμιλο δημιουργούν αυτό το μείγμα που καταλήγει στην παραγωγή πρωταθλητών.’’

Από την πλευρά των προπονητών του Ομίλου, ποιες είναι οι ενέργειες για την αναζήτηση των νέων αθλητών και πρωταθλητών της Κωπηλασίας; 

‘’Αυτό που μέχρι τώρα γίνεται από μέρους μας, εκτός από τα παιδιά που θα έρθουν με τους γονείς τους στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου για να γνωρίσουν το άθλημα, κατά καιρούς επισκεπτόμαστε τα σχολεία ( κυρίως στα γυμνάσια) και είτε μεταφέροντας ένα μηχάνημα κωπηλασίας είτε προσπαθώντας να φέρουμε εδώ τα παιδάκια μέσω μιας μονοήμερης εκδρομής ή την ώρα της γυμναστικής για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εισαγωγή στο άθλημα της κωπηλασίας. ‘’

Δε χωρά αμφιβολία πως μακροπρόθεσμος στόχος του Ομίλου είναι η παραγωγή πρωταθλητών. Από εκεί και πέρα, στα μικρότερα κλιμάκια τι άλλο προσπαθείτε να διδάξετε στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες;

΄’’Ο δικός μου προσανατολισμός σαν προπονητής, αλλά και στόχος των βοηθών προπονητή και της διοίκησης είναι πέρα από την αγωνιστική πρόοδο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς να προσφέρουμε όσο γίνεται τα οφέλη του πρωταθλητισμού και του αθλητισμού στα νεαρά παιδιά. Παράλληλα, συμβάλλουμε στο  να μείνουνε τα παιδιά μακριά από κακές παρέες και συνήθειες με το να κάνουν παρέα με αθλητές, να ταξιδεύουν και να μαθαίνουν στον ανταγωνισμό. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τόσο το κοινωνικό κομμάτι, να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους και παράλληλα ανθρώπους με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία γιατί η επαφή μας με τη λίμνη σε κάνει να αγαπήσεις τη φύση.’’

Κ. Χρήστου, σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την εποικοδομητική συζήτηση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας. Μήπως θα θέλατε να στείλετε ένα τελευταίο μήνυμα στα νέα παιδιά που έχουν στην άκρη του μυαλού τους τη σκέψη να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο άθλημα της Κωπηλασίας;

‘’Αυτό που θα ήθελα να πω στα παιδιά είναι πως ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς τους δίνει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν παιδιά της ίδιας ηλικίας από όλο το νομό, να κάνουν πολύ καλές φιλίες, να γυμνάσουν πολύ καλά και σωστά το σώμα τους και σιγά σιγά να αρχίσουν να μαθαίνουν την κωπηλασία με το να πηγαίνουν ταξίδια και να δίνουν αγώνες. Αυτό που υπόσχομαι, λοιπόν, στα παιδιά είναι ότι όλο αυτό θα έχουν μια πολύ καλή εφηβική ηλικία γιατί προσπαθούμε να έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα και προσφέρουμε πολύ ωραία πράγματα στα παιδιά. ‘’

Ιωσήφ Χατζητιμοθέου
www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου