Ανασκόπηση 2011: Κωπηλασία, η μεγάλη Κυρία

http://www.pamesports.gr/?view=new&id=21785


Μόνο επιτυχίες είχαν να δείξουν τα ελληνικά «κουπιά» μέσα στο 2011, με παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους, διακρίσεις και μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις όπου συμμετείχαν και κορυφαίο επίτευγμα για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, την πρόκριση τεσσάρων πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Η Ελλάδα ξεκινά τον Μάρτιο να «σαρώνει» τα μετάλλια στο «International Regatta Essen». Όχι με ένα, ούτε δύο, αλλά με 14 χρυσά μετάλλια επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Έσσεν της Γερμανίας.
Τον Μάιο, το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας βάφεται γαλανόλευκο, αφού η Ελλάδα με τη συμμετοχή 16 αθλητών σε 9 πληρώματα κατακτά στο Μόναχα 3 μετάλλια. Ένα χρυσό της Αλεξάνδρας Τσιάβου, ένα ασημένιο των Παπαχρήστου Στέργιου, Τσίλη Ιωάννη, Τζιάλλα Γεώργιου και Χρήστου Ιωάννη, καθώς και ένα χάλκινο των αδελφών Νικόλα και Αποστόλη Γκουντούλα.



Τον Ιούλιο, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και τα αδέλφια Γκουντούλα συμμετέχουν στην Βασιλική Ρεγκάτα του Χένλεϊ, που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Στο 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας στη Λουκέρνη τον Ιούλιο, ο απολογισμός για την ελληνική αποστολή ήταν ένα χρυσό μετάλλιο της Αλεξάνδρας Τσιάβου και ένα ασημένιο των Παπαχρήστου Στέργιου, Τσίλη Ιωάννη, Τζιάλλα Γεώργιου και Χρήστου Ιωάννη σε σύνολο 9 ελληνικών πληρωμάτων και 15 αθλητών που συμμετείχαν.


Λίγες μέρες αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (U23) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, τα ελληνικά κουπιά κατακτούν ένα χρυσό με τις  Τριανταφυλλιά Καλαμπόκα  και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, ένα ασημένιο με τον Παναγιώτη Μαγδανή και ένα χάλκινο με τους Χρήστο Κουτσιάφτη, Διονύση Αγγελόπουλο, Μιχάλη Ναστόπουλο και Αποστόλη Λαμπρίδη σε σύνολο 7 ελληνικών πληρωμάτων και 13 αθλητών που συμμετείχαν στην αποστολή.
Με δώδεκα αθλητές σε έξι πληρώματα πήρε μέρος η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων, στο Έτον της Μ. Βρετανίας τον Αύγουστο επιστρέφοντας με ένα ασημένιο του Αλέξανδρου Δάφνη και δυο χάλκινα των Διαμάντη Ελένη και Νταλαμάγκα Βασιλική, καθώς και των Λουλούδη Αλέξανδρου και Χριστομάνου Κωνσταντίνου.
Με ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τέσσερεις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξήχθη από 28/08/2011 έως και 04/09/2011 στο Μπλεντ της Σλοβενίας.
Ο απολογισμός για την Ελληνική ομάδα:
1 χρυσό (LW2X Αλεξάνδρα Τσιάβου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου)
1 Ασημένιο (Μ4- Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου)
Την πρόκριση για το Λονδίνο πήραν και οι Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας (Μ2-), οι οποίοι τερμάτισαν τέταρτοι και ο Παναγιώτης Μαγδανής με τον Λευτέρη Κόνσολα (LM2X), όγδοοι στην τελική κατάταξη.







Τον Σεπτέμβρη, οι αδελφοί Γκουντούλα ανακηρύσονται από την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, αθλητές του μήνα.
Με πέντε χρυσά, οχτώ ασημένια και τρία χάλκινα η ελληνική αποστολή «σάρωσε» στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Κωπηλασίας (10-11/9) στην Κωνσταντινούπολη, στις κατηγορίες εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων, όπου ταξίδεψε με αποστολή 36 αθλητών σε 19 πληρώματα.
Οι επιτυχίες συνεχίζονται με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πίνακα μεταλλίων με τρία χρυσά και ένα ασημένιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας (16-18/09).
Αναλυτικά τα μετάλλια:
1 χρυσό (Μ2- Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας)
1 χρυσό (Μ4- Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου)
1 χρυσό (LW2X Αλεξάνδρα Τσιάβου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου)
1 Ασημένιο (Μ4- Λευτέρης Κόνσολας, Παναγιώτης Μαγδανής)


Με τους Γκουντούλα Απόστολο, Γκουντούλα Νίκο, Τσίλη Ιωάννη, Τζιάλλα Γεώργιο, Χρήστο Ιωάννη, Αγγελόπουλο Διονύσιο, Λουλούδη Αλέξανδρο, Χρηστομάνο Κωνσταντίνο και Χαϊτίδης Αλέξανδρος, η ελληνική οκτάκωπος κερδίζει το πρώτο «Two Nations Cup Rowing 2011» στην Κωνσταντινούπολη, αγωνιζόμενη απέναντι στην τουρκική οκτάκωπο.
Οι επιτυχίες της μεγάλης Κυρίας Κωπηλασίας, ολοκληρώνονται για το 2011 με την ανάδειξη της Αλεξάνδρας Τσιάβου και την Χριστίνας Γιαζιτζίδου ως κορυφαίο πλήρωμα της χρονιάς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Μετά από τόσες επιτυχίες μέσα στο 2011 τα ελληνικά κουπιά μας γεμίζουν όνειρα για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις μέσα στο 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου