ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Συλλέκτες μεταλλίων!

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Συλλέκτες μεταλλίων!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΒΔΕΛΑ
Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής χρονιάς στην κωπηλασία, μιας χρονιάς δύσκολης, καθώς ζητούμενο για τέσσερα πληρώματα ήταν η πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012), η ανυπομονησία για την ολυμπιακή προετοιμασία έχει αντικαταστήσει το άγχος. Με βάση τα αποτελέσματα, η κωπηλασία θεωρείται το πιο επιτυχημένο ατομικό άθλημα στη χώρα μας για το 2011. «Και το πιο αδικημένο στην προβολή. Διότι έπρεπε να έρθουν οι επιτυχίες για να δούμε μια αναφορά και για μας στα ΜΜΕ», προσθέτει με παράπονο ο αντιπρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας κι έφορος του ΝΟΘ, Λεωνίδας Λούλης.
Συλλέκτες... μεταλλίων οι Ελληνες κωπηλάτες και κωπηλάτριες, συνέχισαν την παράδοση που τους θέλει τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Κορυφαίες οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιατζιτζίδου, οι οποίες συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου πληρώματος στον κόσμο στο διπλό σκιφ. Στη σχετική ψηφοφορία που διεξάγεται στην επίσημη ιστοσελίδα της FISA (http://awards.worldrowing.com/nomination2011.php), το ελληνικό δίδυμο μπορούν να προτείνουν (και όχι να ψηφίσουν, όπως διευκρινίζει η FISA) όλοι οι Ελληνες από μια φορά. Τα κορίτσια μας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό της Βουλγαρίας υπερασπίστηκαν τον τίτλο των πρωταθλητριών Ευρώπης από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στην Πορτογαλία.
Χερικό στα χρυσά έκανε κι η δίκωπος άνευ, με τον Απόστολο και τον Νίκο Γκουντούλα του ΟΦΘ. Ακολούθησαν στα χρυσά οι ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γιώργος Τζιάλλας, Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιάννης Χρήστου στην τετράκωπο Ανδρών.
Το ασημένιο μετάλλιο ήρθε από το διπλό σκιφ ελ. βαρών Ανδρών, με τους Παναγιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς και να κατακτούν το πρώτο τους μετάλλιο σε επίσημη διεθνή διοργάνωση ως πλήρωμα. «Και έπεται συνέχεια...», υπόσχεται ο κ. Λούλης, και μάλιστα σε μία εποχή δύσκολη για τη χώρα και τον ελληνικό αθλητισμό. «Ολες οι επιτυχίες έρχονται χάρη στην αυταπάρνηση, την υπομονή και τη σκληρή δουλειά των αθλητών-τριών μας. Στα λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό το χώρο, αν κι έχουν λιγότερα κίνητρα, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, καθώς λατρεύουν αυτό που κάνουν. Στην Εθνική οφείλουμε πολλά στον προπονητή μας, Τζιάνι Παστιλιόνε, ο οποίος έχει αλλάξει τη νοοτροπία των παιδιών. Τους έμαθε να συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες», υπογραμμίζει ο κ. Λούλης. Ως Θεσσαλονικιός πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και η Θεσσαλονίκη να... τολμήσει, ώστε εκτός από τους αδελφούς Γκουντούλα να υπάρξουν και άλλοι πρωταθλητές. «Πρέπει οι σύλλογοι της πόλης μας να βρουν το θάρρος και να κάνουν το "μπαμ". Φοβάμαι ότι, αν δε γίνει, κι αναφέρομαι στον Ομιλό μου για να μην παρεξηγηθώ, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω. Και μετά ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Χρειαζόμασταν αυτές τις επιτυχίες, καθώς υπήρχε κάμψη στο άθλημα. Τα παιδιά έρχονταν στην κωπηλασία για τα προνόμια. Τώρα, μόνον αν την αγαπήσουν», υποστηρίζει.
Η κωπηλασία έχει πολλές ελπίδες να φέρει ολυμπιακό μετάλλιο ακόμη και... μετάλλια από το Λονδίνο, αλλά θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία. «Για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Τώρα αντιμετωπίζουμε θέμα περικοπών. Για το Σεπτέμβριο έχουμε εξαντλήσει το 90% του προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα μένει η προετοιμασία των παιδιών για τους Ολυμπιακούς που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα», επισημαίνει ο κ. Λούλης.

2 σχόλια: