Η Ιστιοδρομία των Tall Ships «Ιστορικές Θάλασσες» REGATTA 2010

Οι ιστιοδρομίες ιστιοφόρων πλοίων (Tall Ships) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο γεγονός οργανωμένο από τη Sail Training International, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στα ευρωπαϊκά ύδατα. Κάθε χρόνο παίρνουν μέρος 70 έως 100 πλοία από 15-20 χώρες, τα οποία έχουν πλήρωμα από περίπου 5-6.000 νέους από 30 διαφορετικές χώρες. Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης που συνδυάζει τέσσερις ημέρες δραστηριοτήτων με αγώνες ή κρουαζιέρες μεταξύ των λιμένων, είναι να παράσχει μια ευκαιρία για τους νέους να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και συνεπώς, τουλάχιστον το 50% του πληρώματος του πλοίου πρέπει να είναι ηλικίας 15-25. Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν στα μέσα 1950. Η ιδέα ενός διεθνούς αγώνα δρόμου για ιστιοναυτική εκπαίδευση (sail training), επανδρωμένη από πληρώματα που προέρχονται από εκπαιδευόμενους δόκιμους και ναυτικούς υπό κατάρτιση, συζητήθηκε για πρώτη φορά ανεπίσημα το 1953. Η Επιτροπή καθορίστηκε και σχέδια πραγματοποιήθηκαν για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Torbay στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Λισσαβόνα στην Πορτογαλία του Ιουλίου 1956.
Αυτή η διοργάνωση προανήγγειλε την αυγή μιας νέας εποχής για τα ιστιοφόρα πλοία (tall ships). Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών δεδομένου ότι, πολλά νέα ιστιοφόρα πλοία κατασκευάστηκαν, καθώς και του ότι πολλά ιστιοφόρα πλοία έχουν μετατραπεί, ο στόλος που συμμετέχει στους αγώνες στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από 20 πλοία μόνο το 1956 σε ορισμένες φορές πολύ πάνω από 100 πλοία σήμερα.
Η Ιστιοδρομία των Tall Ships «Ιστορικές Θάλασσες» θα λάβει χώρα το Μάιο έως τις αρχές Ιουνίου 2010.

Η πόλη του Βόλου επιλέχθηκε από τους διοργανωτές του αγώνα: Sail Training International ως η πόλη εκκίνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος αγώνας ξεκινάει από το Βόλο στις 12 Μαΐου, με περιοχή εκκίνησης τα νότια της νήσου Σκιάθου, περίπου 30 μίλια από το Βόλο.
Η φιλοξενία της Ιστιοδρομίας των Tall Ships "Ιστορικές Θάλασσες" θα συνδυαστεί με έναν αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, και με σημείο αναφοράς ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά ένα αντίγραφο της αρχαίας Αργούς, που κατασκευάστηκε βάσει περιγραφών και απεικονίσεων του αρχαίου πρωτοτύπου. Το σύγχρονο σκάφος αναμένεται να αναβιώσει στο μέλλον το αρχαίο ταξίδι των Αργοναυτών, αποπλέοντας με πλήρωμα εθελοντών νέων, μέσω των Δαρδανελίων και τις ακτές της Μικράς Ασίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την ίδια πορεία που θα ακολουθήσει και ο στόλος των Μεγάλων Ιστιοφόρων που μετέχουν στην Ιστιοδρομία.

  Ο Βόλος αναμένει να καλωσορίσει τους νέους εκπαιδευόμενους, τα πληρώματα, τα πλοία και τους διεθνείς επισκέπτες στην τριήμερη "αργοναυτική" γιορτή, πριν ανοίξουν πανιά στην αναζήτηση για το δικό τους "Χρυσόμαλλο Δέρας". 
GreekBlock

1 σχόλιο:

  1. Κωπηλατης ΝΟΒΑ11 Μαΐ 2010, 11:31:00 π.μ.

    Νιωθω πραγματικα πολυ περηφανος σαν βολιωτης!Αυτο που γινεται αυτες τις μερες με τα ιστιοπλοιακα και την regatta στην πολη μας δεν εχει προηγουμενο!μακαρι να μην φευγαν απο εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή