Κωπηλατικές μηχανές: Η αρχή

Έχουμε φτάσει λοιπόν αισίως στο 2008 και οι εταιρείες συναγωνίζονται για το ποια θα παράξει το μηχάνημα που θα προσφέρει την ακριβέστερη προσομοίωση της Κωπηλασίας. Από που ξεκίνησαν όμως όλα αυτά; Σύμφωνα με την πηγή "Rowing History" (τη διεύθυνσή της θα βρείτε δεξιά στους συνδέσμους), από τις Η.Π.Α. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό, ας μας στείλει υλικό να το δημοσιεύσουμε.
Λοιπόν, οι πρώτες κωπηλατικές μηχανές (δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρηση έργου) εμφανίστηκαν γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Η μάλλον πρώτη κατασκευάστηκε από τον William Curtis το 1871 και "πατενταρίστηκε" στις 27 Ιουνίου του ιδίου έτους.




Ακολουθεί η μηχανή των Kern και Laflin το 1901




Η σημαντική αλλαγή στις κωπηλατικές μηχανές έρχεται από την εταιρεία "Narragansett Machine Company", η οποία κατασκεύασε την πρώτη υδραυλική κωπηλατική μηχανή στις αρχές του 1900 και μάλλον χάρις στην επιτυχία της συνέχιζε να την κατασκευάζει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Η μηχανή αυτή μαζί με τα κωπηλατήρια αποτελούσαν την βάση της χειμερινής προετοιμασίας όλων σχεδόν των κολλεγίων στις Η.Π.Α. Επίσης, διασώζονται φωτογραφίες που απεικονίζουν κωπηλατικά πληρώματα να προπονούνται στο κατάστρωμα πλοίων εν πλω διασχίζοντας τον Ατλαντικό για να συμμετάσχουν σε αγώνες στην Ευρώπη, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τη ρεγκάτα του Henley. Στην ταινία "Τιτανικός" σε κάποια σκηνή αν προσέξετε θα δείτε μηχανές Narragansett!




Στις αρχές του '60 αυστραλιανή εταιρεία κατασκεύασε μία μηχανή που ονομάστηκε εργόμετρο με σκοπό ταυτόσημο με το όνομά της. Τα μέρη που παρήγαγαν την αντίσταση ήταν μεγάλα ατσάλινα κομμάτια με φτερωτές και δερμάτινους ιμάντες. Σε αυτές τις μηχανές πραγματοποιήθηκε το πρώτο γνωστό τεστ έργου σε κωπηλάτες από τον Dr. F. Hagerman ανάμεσα στο '68 και το '70. Τα μεταλλικά μέρη των μηχανών αυτών ήταν σχετικά ευαίσθητα στην υγρασία και στη θερμοκρασία και έτσι τα αποτελέσματά τους δεν μπορούσαν να συγκριθούν.


Όπως προανέφερα η πηγή είναι από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και συνεπώς μονόπλευρη. Θα προσπαθήσουμε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία με ευρωπαϊκά (κυρίως από Μ. Βρεττανία) και συνεχίζουμε..... Πάσα προσφορά δεκτή!

Πηγή: http://www.rowinghistory.net/

1 σχόλιο: