The 30 Best Rowing Coaches of All Time, Ν 10. Nicolae Gioga

 Ήρθε η ώρα για το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς των 3 τμημάτων μας σχετικά με τους καλύτερους από τους καλύτερους προπονητές της κωπηλασίας. Αυτοί οι προπονητές όχι μόνο προκαλούν σεβασμό με βάση τις επιδόσεις τους, αλλά έχουν επίσης δείξει την ικανότητα να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, να δημιουργούν δυναστείες και τελικά να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πορείας της κωπηλασίας ως άθλημα. Ειλικρινά, θα ήταν εύκολο να επεκτείνουμε αυτή τη σειρά σε 10 ακόμα αναρτήσεις... Αλλά δεν θα σας το κάναμε αυτό.


Όπως έχουμε ξαναπεί, η ελπίδα μας είναι ότι τα παρακάτω μπορούν να χρησιμεύσουν για να εκπαιδεύσουν και να πυροδοτήσουν συζητήσεις, ως εκτίμηση τόσο της ιστορίας όσο και της προπονητικής τέχνης.


Επίσης, σημειώστε: Όπως αναφέραμε στο 1ο και 2ο μέρος αυτής της σειράς, υπάρχουν λίγες γυναίκες σε αυτή τη λίστα, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική υποεκπροσώπηση των γυναικών στις τάξεις των επικεφαλής προπονητών στο άθλημά μας -και μάλιστα (όπως έχει τεκμηριωθεί) σε έναν αυξανόμενο αριθμό αθλημάτων του NCAA στις Ηνωμένες Πολιτείες.






10. Nicolae Gioga

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς καλύτερα ένα ιστορικό για τον Ρουμάνο προπονητή Nicolae Gioga από το να ξεκινήσει με ένα απόσπασμα από τον ίδιο τον άνθρωπο (από αυτό το κομμάτι στην εφημερίδα The Indian Express);


"Είχα μία Ολυμπιάδα με 2 χρυσά μετάλλια (Ατλάντα 1996, ρουμανική οκτάκωπος γυναικών & διπλό σκιφ ελαφρών βαρών), και μία άλλη με 3 χρυσά (Σίδνεϊ, ρουμανική οκτάκωπος γυναικών encore σε [οκτάκωπο] και [διπλό σκιφ ελαφρών βαρών], καθώς και ζεύγος χωρίς πηδαλιούχο). Τώρα η φιλοδοξία μου είναι να κερδίσω 4 χρυσά μετάλλια", λέει". 

"'2, 3, 4. Το πιάσατε;" ξεκινάει μεγαλόπρεπα, πριν προσθέσει πονηρά: "Τα 4 μπορεί να μην γίνουν με την Ινδία". Προσθέτει όμως ρεαλιστικά: 'Αλλά είμαι γνωστός για να φέρνω χρυσά μετάλλια και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την Ινδία να τα πάρει αυτά στους Ασιατικούς Αγώνες του χρόνου ως αρχή'".


Ποτέ δεν του έλειψε η αυτοπεποίθηση και αυτή η έπαρση ή ίσως η αυτοπεποίθηση τον έχει κάνει αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά καιρούς. Τώρα, εισέρχεται σε μια νέα φάση της καριέρας του, επιδιώκοντας να οδηγήσει την Ομοσπονδία Κωπηλασίας της Ινδίας σε μια νέα εποχή - αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γενεαλογικό του δέντρο τον τοποθετεί ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του αθλήματός μας.




Ο Gioga προπόνησε μερικές από τις πιο επιτυχημένες γυναικείες ολυμπιακές ομάδες όλων των εποχών και, όπως αναφέρει παραπάνω, κατάφερε όχι λιγότερα από τρία χρυσά μετάλλια σε μία μόνο Ολυμπιάδα, με τις Ρουμάνες φαινόμενα Elisabeta Lipa, Georgeta Andrunache και Viorica Susanu στην οκτάκωπο των γυναικών - οι δύο τελευταίες διπλασιάστηκαν στη δυάδα για να κατακτήσουν το χρυσό σε μια συναρπαστική κούρσα (εδώ είναι η άποψη της Ολυμπιονίκη των ΗΠΑ Esther Lofgren).


Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Ρουμάνες κέρδισαν κάθε ένα από τα παγκόσμια πρωταθλήματα στην οκτάκωπο γυναικών μεταξύ των αγώνων της Ατλάντα και των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ - κάτι που, εκείνη την εποχή, δεν είχε ξαναγίνει. Έτσι, όταν λέει ότι "είμαι γνωστός για να παραδίδω χρυσά μετάλλια", δεν αστειεύεται.


Ο Gioga ανακηρύχθηκε Διεθνής Προπονητής της Χρονιάς από την Independent Rowing News το 2000, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ολυμπιακή επιτυχία του, όπου αναφέρεται ότι είπε για την απόδοση της ομάδας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι τόσο εύκολο. Δεν είναι τόσο δύσκολο".

Από το https://www.rowingrelated.com/2018/04/the-30-best-rowing-coaches-of-all-time-the-top-10.html

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου