Sarms.(πρωτοκλαστής - πρωτομυριστής)

Tης Σπυριδούλας Σπανέα

Σε... Λερναία Υδρα έχει εξελιχθεί η παρασκευή ουσιών με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών. Την ώρα που ο γενικός γραμματέας του WADA, Ντέιβιντ Χάουμαν, ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες, ύστερα από δώδεκα χρόνια έρευνας, βρίσκονται κοντά στην εφαρμογή βελτιωμένου τεστ για την ανακάλυψη της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου αναφέρουν ότι οι αθλητές κάνουν εκτεταμένη χρήση μιας νέας ουσίας. Το όνομά της; Sarms. Πρόκειται για υποκατάστατο της τεστοστερόνης, δεν ανιχνεύεται και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

To Sarms ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης. Οταν συνδυαστεί με την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη παράγεται ένα δυνατό κοκτέιλ. Η τελειοποίηση της νέας μεθόδου που θα ανιχνεύει την αυξητική ορμόνη (HGH) ίσως εμποδίσει τους αθλητές να χρησιμοποιήσουν τον συνδυασμό. «Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να εισαγάγουμε το συγκεκριμένο τεστ στον προγραμματισμό μας για το τρέχον έτος. Ετσι θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WADA, Ντέιβιντ Χάουμαν.

Το υπάρχον τεστ δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευθεί η ορμόνη για ένα διάστημα τριών ημερών. Η βελτιωμένη εκδοχή θα είναι σε θέση να βρίσκει τους παραβάτες, ακόμα και πολλές εβδομάδες μετά τη χρήση της HGH. «Οι ετήσιες στατιστικές δείχνουν ότι το 1-2%, από αυτούς που ελέγχονται, είναι ντοπαρισμένοι. Με αυτό το τεστ πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε σε διψήφιο ποσοστό. H αυξητική ορμόνη εντοπίζεται μόνο σε δείγμα αίματος. Το 2010 από τα 258.000 δείγματα βρήκαμε μόνο 36 θετικά και αυτά σε ερυθροποιητίνη (EPO). Φαίνεται ότι την προτιμούν και είναι απογοητευτικό ότι έχουμε πιάσει μόνο 36», τόνισε ο Ντέιβιντ Χάουμαν.

Η χρήση του Sarms απαγορεύτηκε από τη WADΑ αλλά η «βάση» της χρησιμοποιείται, τουλάχιστον, από το 2008. Μάλιστα, ο παλαιός προπονητής του Μπεν Τζόνσον, Τσάρλι Φράνσις, είχε δηλώσει ότι με τη μορφή της οστραβίνης και του ισχυρότερου S4, το οποίο είναι ανιχνεύσιμο, αποτελούσε την αγαπημένη... συνήθεια αθλητών που αγωνίστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2009 (Βερολίνο). «Καταλαβαίνω ότι λειτουργεί όπως ένα αναβολικό στεροειδές αλλά βγάζει ένα χημικό ίχνος, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το ενδοκρινολογικό προφίλ, δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος ή τις ορμόνες και έτσι δεν “συντρίβεσαι” όταν το κόβεις», είχε δηλώσει το 2009 ο Τσάρλι Φράνσις. Ο προπονητής πέθανε το 2010.

Η λήψη του Sarms γίνεται, συνήθως, από το στόμα αλλά και ενδοφλεβίως, σε συνδυασμό με βιταμίνες και πρωτεΐνες. Η μοναδική παρενέργεια που έχει αναφερθεί είναι από μπόντι μπίλντερς, οι οποίοι έχουν γράψει σε φόρουμ ότι υπάρχει αλλαγή στην αίσθηση του φωτός. «Είναι σα να φοράς τη νύχτα κίτρινα γυαλιά», αναφέρουν. Οι επιστήμονες προσπαθούν πάνω από μία δεκαετία να βρουν ένα τεστ που θα ανιχνεύει αποτελεσματικά την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Ο μοναδικός κορυφαίος αθλητής που έχει βρεθεί θετικός στην HGH είναι ο Εσθονός σκιέρ, Αντρους Βερπάλου, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης.

από την  Κυριακάτικη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου