Που βρίσκονται; Nico Rienks από την σελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας

 “If you are highly motivated and disciplined about something, you can achieve a lot. Investment pays off. Personally, I was not a great talent at all. Certainly not physically. But by gradually getting a little better each year and finally I was able to win medals.” – Nico Rienks

"Αν έχεις μεγάλο κίνητρο και πειθαρχία για κάτι, μπορείς να πετύχεις πολλά. Η επένδυση αποδίδει. Προσωπικά, δεν ήμουν καθόλου μεγάλο ταλέντο. Σίγουρα όχι σωματικά. Αλλά με το να γίνομαι σταδιακά λίγο καλύτερος κάθε χρόνο και τελικά μπόρεσα να κερδίσω μετάλλια". - Nico Rienks

"Το να στοχεύεις σε ένα χρυσό μετάλλιο είναι μια εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα για τους κορυφαίους αθλητές, αλλά φρόντισε να το συνδυάσεις καλά με όλα τα είδη των άλλων πραγμάτων στη ζωή. Αν η ζωή σου είναι σε τάξη, μπορείς να διατηρείς καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα κορυφαία αθλήματα. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι και η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία στον αθλητισμό".


Μόλις χθες, ο Nico Rienks έβγαλε το σκιφ του και πήγε για  κωπηλασία. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης από την Ολλανδία είναι πλέον 60 ετών και η κωπηλασία παραμένει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.


Ονομάστηκε Ολλανδός κωπηλάτης του αιώνα, ο Rienks ήταν στην πρώτη γραμμή της ανόδου της ολλανδικής κωπηλασίας κατά τη δεκαετία του 1980. Κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στο διπλό σκιφ και επέστρεψε για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο το 1992. Στη συνέχεια συμμετείχε στην οκτάκωπο της χώρας του για να κερδίσει ένα δεύτερο χρυσό στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Το 2004 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Thomas Keller της παγκόσμιας κωπηλασίας.


Ο Rienks κοιτάζει πίσω στην κωπηλατική του καριέρα και επισημαίνει ως τη σημαντικότερη ανάμνησή του το γεγονός ότι ήταν μέλος μιας μικρής, αλλά αυξανόμενης ολλανδικής εθνικής ομάδας που γινόταν καλύτερη κάθε χρόνο.


"Αυτή η ανάμνηση και η αίσθηση από μόνη της ότι μπορείς να χειριστείς όλο τον κόσμο όταν είσαι νέος, υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση είναι υπέροχη. Και, φυσικά, η πρώτη μας μεγάλη νίκη, η απόδειξη ότι τα είχαμε καταφέρει καλά, το χρυσό μετάλλιο με τον Ρόναλντ Φλόριντ στο διπλό σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988".


Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην οκτάκωπο, ο Rienks αποφάσισε ότι ήταν καιρός να σταματήσει την κωπηλασία. Είχε ήδη δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση και ξεκινούσε οικογένεια. Στη συνέχεια, το 1998 ο Rienks μπήκε στον πειρασμό να επιστρέψει στην κωπηλασία για να βοηθήσει στην πρόκριση της οκτάκωπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Προκρίθηκαν αλλά δεν κατέλαβαν θέση στους Αγώνες. "Έτσι σταμάτησα πραγματικά την ανταγωνιστική κωπηλασία το 2000. Εκτός από τις ιδιωτικές συνθήκες που αναφέρθηκαν, σωματικά είχα σίγουρα ξεπεράσει τα καλύτερά μου μέχρι τότε".


Αισθανόμενος ότι έπρεπε να αντισταθμίσει το χρόνο που έλειπε από την οικογένειά του και ότι δεν έκανε αρκετά για την επιχείρησή του, ο Rienks έκανε ένα πλήρες διάλειμμα από την κωπηλασία. Πήρε 10 κιλά και, όπως λέει, η υγεία του υπέφερε. Ο Rienks ξεκίνησε ξανά την κωπηλασία και ασχολήθηκε επίσης με την ποδηλασία. Από τότε δεν έχει σταματήσει και η ολυμπιακή οκτάδα του συναντιέται τακτικά για κωπηλασία.


"Το περασμένο Σαββατοκύριακο κάναμε κωπηλασία στο Άμστερνταμ με τέσσερις από τους Atlanta Holland Eight. Ακόμα και ο δικός μας πηδαλιούχος πηδαλιουχεί πότε πότε. Δεν πηγαίνουμε πια τόσο γρήγορα, αλλά είναι καλή αίσθηση από κάθε άποψη!"




Nico Rienks, διπλό σκιφ ανδρών, Ολυμπιακοί Αγώνες Σεούλ 1988

Ο Rienks κωπηλατεί ή κάνει ποδήλατο τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι σπάνια είναι ανταγωνιστικός. "Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθιζα να είμαι πολύ κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ανταγωνιστικής μου καριέρας στην κωπηλασία, οπότε τώρα τείνω να κάνω τον αθλητισμό σχετικά ήσυχα".


Εντός και εκτός νερού η κωπηλασία έχει παραμείνει ένα τεράστιο μέρος της ζωής του Rienks. Η σύζυγός του κωπηλατεί και τώρα κωπηλατούν και οι δύο γιοι του. Ο Rienks παραμένει επίσης αναμεμειγμένος μέσω της προπονητικής, της οργανωτικής επιτροπής του Holland Cup και έχει υπάρξει επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αντιντόπινγκ και της Εθνικής Επιτροπής Αθλητών.


Η επιτυχία του Rienks δεν έχει ξεχαστεί. "Με αναγνωρίζουν ακόμη από καιρό σε καιρό. Συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι μένω ένα τετράγωνο μακριά ή ότι ήμουν στην τάξη τους στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή σχολιάζω περιστασιακά στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών αγώνων κωπηλασίας".


Η εταιρεία που ίδρυσε ο Rienks όταν ακόμα κωπηλατούσε έγινε μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στις Κάτω Χώρες. "Πρόσφατα πουλήθηκε", λέει ο Rienks. "Αυτή τη στιγμή είμαι απασχολημένος με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως στον προληπτικό τομέα".

Και τι θα έλεγε ο Rienks στον νεότερο εαυτό του;


"Το να στοχεύεις σε ένα χρυσό μετάλλιο είναι μια εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα για τους κορυφαίους αθλητές, αλλά φρόντισε να το συνδυάσεις καλά με όλα τα είδη των άλλων πραγμάτων στη ζωή. Αν η ζωή σου είναι σε τάξη, μπορείς να διατηρείς καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα κορυφαία αθλήματα. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι και η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία στον αθλητισμό".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου