Ένα ιστολόγιο για όλους-ες που αγαπούν την Κωπηλασία, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους. Ελεύθερη έκφραση απόψεων, αναρτήσεις επιστημονικών θεμάτων, νέα του αθλήματος και ό,τι άλλο βάζει ο "κωπηλατικός" νους σας!

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

πρέπει να προσευχόμαστε, ώστε οι Θεοί να δίνουν πνευματική και σωματική υγεία


Πολλοί από εμάς φοράνε υποδήματα και ρούχα της γιαπωνέζικης αθλητικής εταιρείας ASICS. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τί σημαίνει η λέξη αυτή;

Η λέξη ASICS είναι το ακρωνύμιο της λατινικής φράσης «Anima Sana In Corpore Sano» του Λατίνου ποιητή Δέκιμου Ιούνιου Γιουβενάλη (Decimus Iunius Iuvenalis, 55 ή 60 μ.Χ. – μετά το 127), που σημαίνει «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

O συγκεκριμένος στίχος βρίσκεται στο Satire, X, 356: «Orandum est ut sit mens sana in corpore sano».

Oι λατινομαθείς θα αναγνωρίσουν εύκολα το γερουνδιακό "orandum est" στην αρχή του στίχου (το οποίο σκόπιμα αποβλήθηκε) και θα καταλάβουν ότι η πρόθεση του Γιουβενάλη ήταν τελείως διαφορετική από τη σημασία που δίνουμε σήμερα στο γνωμικό.

Συγκεκριμένα ο Γιουβενάλης υποστηρίζει:
«πρέπει να προσευχόμαστε, ώστε οι Θεοί να δίνουν πνευματική και σωματική υγεία» που διαφέρει από τη σύγχρονη, αυθαίρετη, παγκοσμίως, ερμηνεία:
«o υγιής νους βρίσκεται μέσα στο υγιές σώμα».

Αυτό το γνωμικό διαδόθηκε, μετά μανίας, σε όλον τον κόσμο, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα έπρεπε να πεισθεί ο πλανήτης για τη σημασία του αθλητισμού. Γι' αυτό και υπήρχε η ανάγκη από ένα εύστοχο σύνθημα, έστω και παραποιημένο.

Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com24grammata.com

0 σχολίασαν, πατήστε εδώ για να σχολιάσετε:

Δημοσίευση σχολίου