Πρωινός λόγος

Συνέντευξη του Σ.Στάμου στον πρωινό λόγο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 16.04.2009
Στα... χαρτιά η κατασκευή Κωπηλατοδρομίου
Τα Γιάννινα έχασαν την ευκαιρία να γίνουν διεθνές κέντρο Κωπηλασίας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ (Πρόεδρος Ν.Ο.Ι.): «Δεν έγινε σωστή προσπάθεια απ’ τους πολιτικούς μας παράγοντες...»


Τα Γιάννινα απώλεσαν την ευκαιρία να αποτελέσουν ένα μόνιμο διεθνές κέντρο Κωπηλασίας, όπου θα φιλοξενούνταν σε σταθερή βάση μεγάλοι αθλητές και εθνικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έρχονταν στην πόλη μας για να προπονηθούν ή να πάρουν μέρος σε διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας.
Κι αυτό επειδή, λόγω απουσίας της απαραίτητης πολιτικής βούλησης τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια και παρά τις προσπάθειες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, δεν διεκδικήθηκε με αποφασιστικότητα η κατασκευή Κωπηλατοδρομίου στην Παμβώτιδα. Ένα έργο που, αν και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του, φαίνεται πως μένει πλέον οριστικά στα χαρτιά, παρά τις πολιτικές εξαγγελίες και υποσχέσεις του παρελθόντος.
Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρης Στάμος, μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή τη συμμετοχή του Ναυτικού μας Ομίλου στο επερχόμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, τη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση στη χώρα μας, που και φέτος θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Η ζημιά που υφίσταται η πόλη των Ιωαννίνων από το γεγονός ότι δεν διοργανώνονται πλέον στην Παμβώτιδα πανελλήνιοι και πανευρωπαϊκοί αγώνες Κωπηλασίας, όπως γινόταν στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, από οικονομική άποψη, αλλά και όσον αφορά την τουριστική και αθλητική προβολή της περιοχής μας. Αυτό υπογράμμισε ο κ. Στάμος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 26 Απριλίου στο Σχοινιά.
Σ’ αυτό όπως είπε, θα συμμετάσχουν 600 περίπου αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μαζί με τους τεχνικούς τους, τα διοικητικά στελέχη και τους συγγενείς των κωπηλατών -χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θεατές των αγώνων- θα ξεπεράσουν τα 1.500 άτομα. Ένας κόσμος που θα μπορούσε να έρθει και να φιλοξενηθεί στα Γιάννινα, αν υπήρχε Κωπηλατοδρόμιο και γινόταν εδώ το Πρωτάθλημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι Πανελλήνιοι αγώνες διεξάγονταν στην Παμβώτιδα για 26 περίπου χρόνια, από το 1970 ως το 2006, οπότε και αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Σχοινιά όπου και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο. Εκεί σήμερα γίνονται επίσης και οι προπονήσεις της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας, ενώ φιλοξενούνται και πολλές ξένες αθλητικές αποστολές.
Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου είχε εξαγγελθεί ήδη από τον Κ. Σημίτη την εποχή που ως πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα και ενώ είχαν κινηθεί κάποιες διαδικασίες από την Περιφέρεια Ηπείρου, τα τελευταία χρόνια σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων για την χωροθέτησή του, το θέμα τελικά «βάλτωσε». Εξέλιξη που ο κ. Στάμος αποδίδει στο γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της πόλης και ευρύτερα της Ηπείρου δεν ενστερνίστηκαν το θέμα του Κωπηλατοδρομίου με τον απαιτούμενο ζήλο.
«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σωστή προσπάθεια για το Κωπηλατοδρόμιο», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι., ο οποίος θεωρεί ότι η ανεύρεση χώρου για το έργο δεν αποτελεί πρόβλημα. «Κανείς δεν πίστεψε στην αναγκαιότητά του», καταλήγει ο κ. Στάμος, ενώ παράλληλα, τονίζει πως το Κωπηλατοδρόμιο όχι μόνο δεν θα έβλαπτε περιβαλλοντικά τη λίμνη, αλλά αντίθετα, θα την ωφελούσε, αφού θα γινόταν αφορμή να αυξηθεί η επιφάνειά της.

Την βεβαιότητα ότι ο Ναυτικό Όμιλος Ιωαννίνων θα παραμείνει και φέτος πρώτος πανελληνίως σε συγκομιδή μεταλλίων και βαθμών, κατά το επερχόμενο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας εξέφρασε ο Πρόεδρός του κ. Σωτήρης Στάμος. «Όπλα» του η εντατική προετοιμασία που έχει κάνει και το αθλητικό δυναμικό το οποίο διαθέτει. Ο Ν.Ο.Ι. παραμένει πρωταθλητής και πολυνίκης Ελλάδος για 22 συνεχή χρόνια, θέση που διεκδικεί και φέτος με μεγάλες αξιώσεις. Στο Πανελλήνιο του Σχοινιά θα συμμετάσχει με αριθμό – ρεκόρ αθλητών -60 συνολικά- οι οποίοι θα τρέξουν σε όλα τα αγωνίσματα, ακόμη και με διπλά πληρώματα σε ορισμένα από αυτά! Ο δεύτερος σε αριθμό συμμετεχόντων αθλητών Όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Στάμο, θα έχει λιγότερους από 30 κωπηλάτες στο Πρωτάθλημα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 24 Γιαννιώτες αθλητές διεκδικούν φέτος τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας και ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά αυτή θα στελεχωθεί από δικούς μας κωπηλάτες κατά το ένα τρίτο της.

Ο κ. Στάμος απηύθυνε επίσης κάλεσμα προς τους Γιαννιώτες γονείς να φέρουν και να γράψουν στο Ναυτικό Όμιλο τα παιδιά τους που ενδιαφέρονται για την Κωπηλασία, χαρακτηρίζοντας την άνοιξη ως την πλέον κατάλληλη εποχή για ν’ αρχίσει ένας αθλητής την προπόνησή του στο συγκεκριμένο άθλημα, λόγω του καλού καιρού και του γεγονότος ότι τελειώνει το σχολείο για καλοκαίρι.
Δεν παρέλειψε παράλληλα να τονίσει ότι οι αθλητές δεν έχουν καμιά οικονομική υποχρέωση απέναντι στο Ν.Ο.Ι., καθώς οι προπονήσεις γίνονται δωρεάν, στη λίμνη και στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου που διαθέτουν, μεταξύ άλλων τρία γυμναστήρια και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα προπονήσεων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στους έμπειρους προπονητές του Ν.Ο.Ι., χάρη στους οποίους, όπως τόνισε, η Γιαννιώτικη Κωπηλασία έχει σημειώσει τόσο μεγάλες επιτυχίες σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για τους Ευθύμιο Βλάχο (επικεφαλής), Παναγιώτη Ζυγούρα, Χάρη Γκίτσα, Δημήτρη Δερέκα, Βίκη Κύρκου, Γιώργο Δημητρίου, και Ευγενία Μουτσίκα.
Τέλος, ο κ. Στάμος αναφέρθηκε και στις ανάγκες του Ν.Ο.Ι. σε βάρκες, για την προπόνηση των αθλητών του, καθώς ο αριθμός τους –σήμερα ξεπερνούν τους 150- δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα υπάρχοντα σκάφη. Μάλιστα, ενδεικτικό των αυξημένων αναγκών είναι, όπως είπε, το γεγονός ότι έχουν ζητήσει τόσο από την Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας όσο και από άλλους Ομίλους να δανείσουν στο Ν.Ο.Ι. σκάφη, καθώς τα δικά του δεν επαρκούν για το επερχόμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! «Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε και την βοήθεια του Δήμου Ιωαννιτών», κατέληξε ο κ. Στάμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου