Ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος μιλάει στο "Greek Rowers"

Ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος μιλάει στο "Greek Rowers"

Ο Βασίλης Πολύμερος, Ασημένιος Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008, Χάλκινο στην Αθήνα το 2004, Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης και κατ’ επανάληψη Πανελληνιονίκης, μίλησε στο Greek Rowers Blogspot
Στη συζήτηση που είχαμε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του, μας εξηγεί τι κάνει έναν αθλητή να ξεχωρίζει, θυμάται την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του και πολλά άλλα.

Δεν σταμάτησα την προπόνηση..... ποτέ δεν ξέρεις.
 Ολόκληρη η συνέντευξη στο  greekrowers.blogspot.com

 

Greek Rowers: Κύριε Πολύμερε, μια μεγάλη καριέρα στην κωπηλασία τελείωσε(;). Θεωρείτε ότι επιτύχατε τους στόχους που είχατε θέσει στο ξεκίνημά της;
Βασίλης Πολύμερος: Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, δεν σταμάτησα την προπόνηση, απλώς δεν παίρνω μέρος στις διαδικασίες τις εθνικής ομάδας και στα τελευταία δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Προπονούμαι σχεδόν καθημερινά και ποτέ δεν ξέρεις. Όσον αφορά τους στόχους μου, σαν πιτσιρικάς που ξεκινούσα με το κουπί ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα κατάφερνα, έστω να πάω, σε 4 Ολυμπιάδες και πολύ περισσότερο να διακριθώ σε αυτές. Όπως καταλαβαίνεις αυτά που έχω πετύχει μέχρι τώρα με γεμίζουν απόλυτα.

Greek Rowers: Πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο;
Βασίλης Πολύμερος: Είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολλά χρόνια συστηματικής και σοβαρής δουλειάς, τόσο από τον αθλητή, όσο και από τον προπονητή του. Δεν αρκεί το μονόπλευρο ενδιαφέρον, αλλά και των δύο. Ωστόσο ο αθλητής είναι αυτός που στην τελική προσπάθεια θα αγωνιστεί στον στίβο και είναι αυτός που θα πρέπει να υποστεί τον πόνο και την κούραση της προπόνησης.


Greek Rowers: Έχετε κατακτήσει Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά μετάλλια. Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάποιο, ποιο θα ήταν αυτό;
Βασίλης Πολύμερος: Σίγουρα αυτό είναι το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Είναι το καλύτερό μου. Είναι το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησα, κάτι που δείχνει συνέπεια και μάλιστα είναι καλύτερο από ότι το πρώτο της Αθήνας.

Οι στιγμές που έζησα στην Αθήνα το 2004 είναι μοναδικές

Greek Rowers: Από τους αγώνες που πήρατε μέρος, στα 20 χρόνια περίπου που ασχολείστε με το άθλημα, ποιος είναι αυτός που έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;
Βασίλης Πολύμερος: Η ανάμνηση που μου έχει μείνει από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και συγκεκριμένα τα τελευταία 500 μέτρα, όπου και περάσαμε στην τρίτη και τελική μας θέση, είναι ότι καλύτερο έχω να θυμάμαι από όλες μου τις κούρσες. Στα τελευταία αυτά μέτρα ολόκληρο το σώμα μου πονούσε αφόρητα, όμως ο κόσμος στις κερκίδες με τη φωνή του μας έδινε απίστευτη δύναμη για να πετύχουμε το καλύτερο. Πιστεύω πως όλοι εμείς οι αθλητές που διακριθήκαμε μέσα στη χώρα μας το 2004, ζήσαμε μια στιγμή που εύχομαι σε κάθε αθλητή να ζήσει κάποια φορά στην καριέρα του.
 
Greek Rowers: Σίγουρα θα υπήρξαν και άσχημες στιγμές. Θυμάστε κάποιες;
Βασίλης Πολύμερος: Η χειρότερη για εμένα στιγμή ήταν το 2006, που είχα έρθει σε ένα πολύ έντονο δίλημμα λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο ΄Ητον της Αγγλίας, για το αν θα αγωνιστώ στο διπλό ελαφρύ, όπως και έγινε, ή αν θα διεκδικούσα ένα ακόμη μετάλλιο στο σκιφ ελαφρύ, που την προηγούμενη χρονιά ήμουν Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Τελικά αποφάσισα να αγωνιστώ στο διπλό, για να προετοιμαστούμε με τον Δημήτρη (Μούγιο) καλύτερα για αυτό που μας περίμενε την επόμενη χρονιά, που ήταν χρονιά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Greek Rowers: Όλα αυτά τα χρόνια, λογικά θα αποκτήσατε φίλους. Εχθρούς αποκτήσατε;
Βασίλης Πολύμερος: Αναμφίβολα όταν είσαι στην κορυφή για τόσο πολύ καιρό, θα βρεθούν πολλοί που θα χαρούν να σε δουν κάποια στιγμή να χάνεις.

Greek Rowers: Η σύζυγός σας, η κ. Χρύσα Μπισκιτζή, ήταν κωπηλάτρια και αυτή (6η Ολυμπιονίκης μεταξύ άλλων επιτυχιών). Πόσο σας διευκόλυνε αυτό; Θέλω να πω, πρωταθλητισμός και οικογένεια, πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν;
Βασίλης Πολύμερος: Η σχέση μου με την Χρύσα όλα αυτά τα χρόνια πριν παντρευτούμε, πιστεύω ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μπορέσουμε να μείνουμε και οι δύο τόσα πολλά χρόνια στην ομάδα. Καταλάβαινε ο ένας τον άλλο, την κούραση της προπόνησης, την ψυχολογική πίεση που πολλές φορές ήταν έντονη και γενικότερα υπήρχε καλή χημεία.

Greek Rowers: Πολλά παιδιά που ασχολούνται με την κωπηλασία, πιθανόν να σας έχουν σαν πρότυπο. Τι θα τα συμβουλεύατε; Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία;
Βασίλης Πολύμερος: Πιστεύω πως για να πετύχεις σε οποιοδήποτε κλάδο της ζωής δεν αρκεί να έχεις την κλίση όπως λέμε, ή το ταλέντο. Σ’ αυτό που πρέπει να επιμένεις είναι η καθημερινή δουλειά με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Έχω δει όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλά παιδιά να περνάνε και να φεύγουν από τον χώρο μας και αυτό γιατί δεν αγάπησαν πραγματικά αυτό που έκαναν, αλλά το έκαναν περισσότερο επειδή είτε δεν είχαν κάτι καλύτερο, είτε το έκαναν κάποιοι φίλοι τους. Σίγουρα δεν μπορούνε όλοι να γίνουν πρωταθλητές, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν για αυτό.

Και πάλι την κωπηλασία θα επέλεγα

Photo Title 1Greek Rowers: Αν ξεκινούσατε τώρα τον αθλητισμό, θα επιλέγατε την κωπηλασία, κάτι άλλο ή τίποτα;
Βασίλης Πολύμερος: Είναι γεγονός ότι η κωπηλασία είναι ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα. Παράλληλα όμως γυμνάζει το σώμα και την ψυχή πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Η κωπηλασία σε κάνει τόσο δυνατό, που στην πορεία της ζωής σου τα οποιαδήποτε προβλήματα τα αντιμετωπίζεις και τα ξεπερνάς πολύ πιο εύκολα. Άλλωστε είναι πολλά τα παραδείγματα παλιών κωπηλατών που πέτυχαν να γίνουν καλοί επιστήμονες, επιχειρηματίες και τελικά καλοί και σωστοί χαρακτήρες στην δύσκολη κοινωνία που ζούμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους και σίγουρα για τις επιτυχίες και τις χαρές που μου χάρισε όλα αυτά τα χρόνια, είναι το άθλημα που θα επέλεγα.

Greek Rowers: Με όλες αυτές τις αλλαγές στον αθλητισμό - περικοπές στους προϋπολογισμούς, κόψιμο κινήτρων κ.ά. - θα στρέφατε την κόρη σας στην κωπηλασία, ή σε κάποιο πιο δημοφιλές και κερδοφόρο άθλημα;
Βασίλης Πολύμερος: Ένα άθλημα το κάνεις επειδή το αγαπάς και όχι για τα κίνητρα και τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει. Από εκεί και πέρα σε κάποια ηλικία η επαγγελματική αποκατάσταση έχει προτεραιότητα και καλό είναι, με αυστηρά κριτήρια, αθλητές υψηλού επιπέδου να έχουν υποστήριξη από την πολιτεία-ομοσπονδία, για να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την προπόνηση και τους αγώνες. Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά αν δεν είχα καταταγεί στο Λιμενικό Σώμα για να εξασφαλίσω ένα μισθό, δεν νομίζω ότι θα άντεχα όλα αυτά τα χρόνια στο επίπεδο αγώνων που συμμετείχα. Αν με το καλό η κόρη μου όταν μεγαλώσει, επιλέξει να ασχοληθεί  με την κωπηλασία, δεν θα την αποτρέψω.

Μετά τους Ολυμπιακούς ίσως αλλάξει η εικόνα του αθλήματος

Greek Rowers: Αλήθεια, πως βλέπετε το παρόν της κωπηλασίας και πολύ περισσότερο το μέλλον της;
Βασίλης Πολύμερος: Αυτή την στιγμή η εθνική ομάδα φαίνεται πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εκτός απροόπτου στο παγκόσμιο του Μπλεντ τον Αύγουστο, θα πάρει τρεις με τέσσερεις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ενθαρρυντικό είναι ακόμη, ότι και στις μικρότερες κατηγορίες υπήρχαν και θα υπάρχουν και φέτος επιτυχίες. Όσον αφορά το μέλλον, σίγουρα μέχρι την Ολυμπιάδα η ομάδα θα είναι δυνατή και ετοιμοπόλεμη. Μετά ίσως κάποια πράγματα αλλάξουν, όπως το αν θα παραμείνει ο τεχνικός σύμβουλος, ποιοι αθλητές θα συνεχίσουν-σταματήσουν, αλλά όπως και να έχει η χώρα μας έχει αποκτήσει ήδη αρκετή εμπειρία και τεχνογνωσία για να πρωταγωνιστεί  και στο μέλλον, αρκεί να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις.

Greek Rowers: Πιστεύετε ότι γίνεται αυτό που πρέπει από την Πολιτεία, την αθλητική ηγεσία, την ομοσπονδία; 
Βασίλης Πολύμερος: Η στήριξη που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια από την πολιτεία προς το άθλημα μας είναι πολύ μεγάλη, λαμβάνοντας τον ίδιο προϋπολογισμό χωρίς περικοπές, όταν άλλες ομοσπονδίες είχαν μείωση 40-50% και άλλες που δεν πήρανε καθόλου χρήματα. Σε αυτό ρόλο έπαιξαν βέβαια όλα τα μετάλλια που κέρδισαν οι αθλητές μας, σε όλες τις διοργανώσεις που πήραν μέρος. Προσωπικά, πιστεύω ότι μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους αθλητές, γιατί αυτοί είναι που τραβάνε στην κυριολεξία το κουπί.


Σκοπός της "Ακαδημίας" η διάδοση των αθλημάτων

Greek Rowers: Πρόσφατα εγκαινιάσατε την Μαραθώνια Ακαδημία Κωπηλασίας Καγιάκ. Τι ακριβώς είναι αυτή; Είναι κάτι σαν τους ομίλους που ξέρουμε ή είναι μια επιχείρηση που παράλληλα προωθεί το άθλημα;
Βασίλης Πολύμερος: Η ΜΑΚΚ είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που μας είχε γεννηθεί μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Η αφορμή δόθηκε στις 13 Ιουνίου του 2010, όταν και το κέντρο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Η ΜΑΚΚ είναι ναυταθλητικό σωματείο, μέλος της κωπηλατικής ομοσπονδίας που σκοπό έχει να  γνωρίσει και να αναπτύξει  τα δύο αθλήματα σε όλο τον κόσμο, ανεξαιρέτως ηλικίας. Το όνομά μας ‘‘Μαραθώνια’’ έχει να κάνει με την έδρα μας που βρίσκεται στον Μαραθώνα και η ‘‘Ακαδημία’’ το ότι ασχολούμαστε με την εκμάθηση των αθλημάτων από το στάδιο του αρχαρίου έως και του πρωταθλητή. Σκοπός μας είναι στο μέλλον να υπάρξουν επισκέψεις σχολείων από όλη την Αττική για γνωριμία με τα αθλήματα. Με  τον τρόπο αυτό και θα τα διαδώσουμε, αλλά και όσα παιδιά ενδιαφερθούν να ασχοληθούν παραπάνω, θα έχουν την δυνατότητα ανάλογα με την περιοχή που μένουν να επισκεφτούν το πλησιέστερο σωματείο.

Greek Rowers: Είχε την αποδοχή που περιμένατε;
Βασίλης Πολύμερος: Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια μας και πολλοί ήταν αυτοί που ανυπομονούσαν για την έναρξη των μαθημάτων. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ήδη είχαμε επισκέψεις από ομάδα ερασιτεχνών αθλητών γυμναστηρίου που ήξεραν την κωπηλασία εσωτερικού χώρου, ομάδα προσκόπων  και άλλων ομάδων που θέλουν να κάνουν κουπί. Και στα δύο αθλήματα, εκτός των ομάδων, οι ασκούμενοι που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα, ξεπερνούν τους 60 τους πρώτους  δύο μήνες λειτουργίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και των βορειοανατολικών προαστίων της Αττικής.

Greek Rowers: Έχει ή θα έχει στο μέλλον αγωνιστική ομάδα που θα συμμετέχει σε αγώνες;
Βασίλης Πολύμερος: Ήδη στα γκρουπάκια που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν αρκετά παιδιά που είναι πολύ πιθανό να τα προσελκύσει ο πρωταθλητισμός αργότερα. Είναι μέσα στο πλάνο μας η σύσταση αγωνιστικής ομάδας, αλλά είναι κάτι που θα πάρει χρόνο.

Θα θάλαμε την κρατική τηλεόραση πιο κοντά


Greek Rowers: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται με την κωπηλασία μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στις βραβεύσεις του ΠΣΑΤ. Πιστεύετε ότι αδικείται το άθλημά σας;
Βασίλης Πολύμερος: Σίγουρα η προβολή του αθλήματος σε σύγκριση με τα μετάλλια και τις επιτυχίες που έχει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δεν είναι η ανάλογη. Βέβαια στην κωπηλασία δεν παίζουμε αγώνα κάθε εβδομάδα για να προσελκύουμε το ενδιαφέρον, αλλά πιστεύω πως τουλάχιστον το Πανελλήνιο και ένα μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που πρωταγωνιστούν Ελληνικά πληρώματα, θα έπρεπε η κρατική τηλεόραση να τα καλύπτει. Παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις  πολλούς αγώνες στο εξωτερικό που δεν λαμβάνουν μέρος Έλληνες αθλητές, αλλά αφορούν πιο γνωστά αθλήματα, ενώ σε άλλα παίρνουμε μετάλλια και απλά δεν τα βλέπουμε ποτέ. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει γιατί όλα τα αθλήματα είναι το ίδιο και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινή γραμμή.


Greek Rowers: Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση αυτή. Είστε ο πρώτος που ζητήσαμε να μιλήσετε για τους αναγνώστες του Greek Rowers και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι. Σας εύχομαι ό,τι σχεδιάζετε για το μέλλον να πραγματοποιηθεί. 
Βασίλης Πολύμερος: Και 'γω σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου