PolimerosΗ "γέννηση" της κωπηλασίας

Στα βάθη της αρχαιότητας έχει τις ρίζες της η Κωπηλασία. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνημα του ελληνικού στόλου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρυθμό των κωπηλατών. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωμα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους. Ήταν τόσο καλοί μάλιστα ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο. Το 296 μ.χ. μετάλλιο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ παριστά τετράκωπο λέμβο ενώ το 973 μ.χ. οχτώ βασιλείς της Σκοτίας, Αγγλίας και Ουαλίας επανδρώνουν οχτάκωπο λέμβο με πηδαλιούχο τον βασιλέα Έντγκάρ ο οποίος μόλις είχε στεφθεί βασιλιάς της Βρετανίας και κάνουν διαδρομή στον ποταμό Ντή για να τον τιμήσουν. Το 1715 αρχίζει ο αρχαιότερος αγώνας στον Τάμεση "δια το χιτώνιον και έμβλημα του Ντόγκετ". Ο Ντόγκετ διάσημος ηθοποιός της εποχής έγινε αφορμή για την δημιουργία στη συνέχεια πολλών αναλόγων αγώνων. Το 1829 γίνεται η πρώτη επίσημη συνάντηση των οχτακώπων των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Οξφόρδης στον ποταμό άμεση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FISA), που έχει έδρα την Λοζάννη, επισφραγίζεται το 1892 ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο διοργανώνεται το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 
Η κωπηλασία στην Ελλάδα 

Το 1906 θα γίνουν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες ενώ το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ένωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία της κωπηλασίας και ιστιοπλοίας που μέχρι τότε ήταν στον έλεγχο του ΣΕΓΑΣ. Στην περίοδο της κατοχής από την Ε.Ε.Φ.Ν.Σ φεύγει η ιστιοπλοΐα ενώ εμφανίζεται πλέον με την σημερινή της ονομασία ΕΚΟΦΝΣ (Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων). Η ΕΚΟΦΝΣ που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 40 σωματεία από όλη τη χώρα διοργανώνει το 1970 την πρώτη διεθνή διοργάνωση στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που είναι και το πρώτο στην ιστορία της Κωπηλασίας.

rowing_photo
Οφέλη της κωπηλασίας

Η Κωπηλασία είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τόσο τις σωματικές, όσο και τις ψυχικές δυνάμεις των αθλητών. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα, με προτεραιότητα στα πόδια 60% της κίνησης, πλάτη 20% και χέρια 10%.Ο  κωπηλάτης επίσης  αναπτύσσει άριστη καρδιοαναπνευστική λειτουργία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα δύο χιλιόμετρα του αγώνα. Τέλος, η τεχνική του πρέπει να είναι τόσο καλή όσο ενός ενοργανίστα για να είναι σε θέση να μετατρέψει τις  προηγούμενες ικανότητες του σε ταχύτητα στο σκάφος. Όταν βρίσκεται σε πλήρωμα συναναστρέφεται και με άλλους αθλητές με τους οποίους πρέπει να δουλέψει  σαν ομάδα για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ψυχική του κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο γιατί την στιγμή του αγώνα θα πρέπει να είναι έτοιμος με καθαρό μυαλό και κάτω από πολύ μεγάλη πίεση να αποδώσει. Γενικά η κωπηλασία είναι ένα πολυσύνθετο άθλημα που βοηθάει  ιδιαίτερα τους έφηβους να διαμορφώσουν ένα ισχυρό και καλό χαρακτήρα που θα τους συνοδεύσει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Αγωνίσματα και κατηγορίες

Τα αγωνιστικά σκάφη της κωπηλασίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα σκίφ όπου ο αθλητές ή οι αθλήτριες κρατούν από δυο κουπιά. Οι τύποι του σκίφ είναι τρεις:

- Το απλό σκίφ (1Χ) με ένα κωπηλάτη-τρια.
- Το διπλό σκίφ (2Χ) με δυο κωπηλάτες-τριες.
- Το τετραπλό σκίφ (4Χ) με τέσσερις κωπηλάτες-τριες.

Η άλλη κατηγορία είναι αυτή που οι κωπηλάτες -τριες κρατούν από ένα κουπί και περιλαμβάνει τέσσερις τύπους:

- Την Δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο (2-) με δυο αθλητές.
- Την δίκωπο με πηδαλιούχο (2+) με τρεις αθλητές.
- Την τετράκωπο με πηδαλιούχο (4+) με πέντε αθλητές.
- Την οχτάκωπο με πηδαλιούχο (8) με εννέα αθλητές.
- Την τετράκωπο χωρίς πηδαλιούχο (4-) με τέσσερις αθλητές.

Η αγωνιστική απόσταση είναι 2000μ. και όλες οι κατηγορίες γίνονται σε στίβο 6 διαδρομών.

Οι κατηγορίες των αγωνιζομένων είναι: Ανδρών-Γυναικών( από 19 ετών και πάνω), Εφήβων Νεανίδων (16-18 ετών), Παίδων-Κορασίδων (έως 15 ετών) και η κατηγορία Ελαφρών βαρών που αφορά μόνο τους άνδρες και τις γυναίκες. Στην κατηγορία αυτή ο μέσος όρος βάρους ενός πληρώματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70κ για τους άνδρες (72.5 ο καθένας) και τα 57 για τις γυναίκες (59 η κάθε μία).

Η κωπηλασία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα

Δεκατέσσερα αγωνίσματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Από αυτά τα 8 αφορούν στους άνδρες και τα 6 στις γυναίκες. Πιο αναλυτικά:

ΑΝΔΡΕΣ:

Σκιφ (1Χ), Διπλό σκίφ (2Χ), Τετραπλό σκίφ (4Χ) , Διπλό σκίφ Ελαφρών βαρών (2ΧΕΒ) Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου (2-), Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου (4-), Οχτάκωπος με πηδαλιούχο (8+), Τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου ελ βαρών(4-ΕΒ).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

Σκίφ (1Χ), Διπλό σκίφ (2Χ), Τετραπλό σκίφ (4Χ) Διπλό σκίφ Ελαφρών βαρών (2ΧΕΒ) Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου (2-), Οχτάκωπος με πηδαλιούχο (8+).

Λίγα λόγια για τη Μ.Α.Κ.Κ.

Η Μαραθώνιος Ακαδημία κωπηλασίας καγιάκ είναι ένα αθλητικό σωματείο του οποίου στόχος είναι η ενθάρρυνση, προώθηση και ανάπτυξη των αθλημάτων της κωπηλασίας & καγιάκ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων για άτομα διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων με στόχο την ψυχαγωγία και εκμάθηση καθώς και προγράμματα αγωνιστικής άθλησης. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η ορθή διδασκαλία όλων των συμμετεχόντων στα αθλήματα.

Είμαστε στη διάθεση σας στο info@marathonacademy.gr για οποιαδήποτε απορία σας.

Προγράμματα

Η Μαραθώνιος Ακαδημία προσφέρει μιά μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων για τα αθλήματα της κωπηλασίας και του καγιάκ. Όλα τα προγράμματα γίνονται στο μαγευτικό χώρο του Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά Μαραθώνα κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένων γυμναστών. Υπεύθυνος σχεδιασμού των προγραμμάτων είναι ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος και ο Κ.Φ.Α. Κυριάκος Ζαρουλέας

Η βάση της Μ.Α.Κ.Κ.

Η βάση της ΜΑΚΚ για όλα τα προγράμματα θα είναι το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά στο Μαραθώνα το οποίο διαθέτει τις αρτιότερες υποδομές για τα αθλήματα της κωπηλασίας και του καγιάκ. Σχεδιασμένο και κτισμένο βάση των διεθνών προδιαγραφών αποτελεί τον "παράδεισο" των συγκεκριμένων αθλημάτων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα εξαίρετο υδροβιότοπο μοναδικό στην Αττική που προσφέρεται για χαλαρό περίπατο ή άλλες δραστηριότητες αναψυχής.
από  http://www.everygame.gr/index.php/olympic-athletes/115-marathonios-akadimia.html