Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή βράβευσης ΄Αριστων Κωπηλατών

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή βράβευσης ΄Αριστων Κωπηλατών
05/02/2011


Να μη μεταδοθεί πριν τις 5 μ.μ.

Eυχαριστώ πολύ για την ευγενική πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την τελετή βράβευσης των άριστων αθλητών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, για το έτος 2010. Η ωραία αυτή εκδήλωση δεν έχει μόνο αθλητική σημασία αλλά και ευρύτερη, καθώς η ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην κοινωνία.

Η σημερινή εκδήλωση προάγει το άθλημα της κωπηλασίας και τον αθλητισμό στην ευρύτερή του διάσωση. Η βράβευση των άριστων αθλητών κωπηλασίας αποτελεί οφειλόμενη αναγνώριση αλλά και κίνητρο για την ανάπτυξη της κωπηλασίας προάγοντας την ευγενική άμιλλα μεταξύ των συναθλητών. Το άθλημα είναι ομαδικό αλλά προσφέρει και στον κάθε αθλητή ξεχωριστά δύναμη, ευεξία, υγεία. Την ίδια στιγμή συμβάλλει στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, στη συνεργασία και την κοινωνικότητα του ατόμου.

Η εξέλιξη της κωπηλασίας στην Κύπρο συμβαδίζει σχεδόν με τη σύσταση και την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει τις ρίζες της στο 1961, αφότου η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας δώρισε τέσσερα σκάφη στον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου που στη συνέχεια και μέχρι το 1971 μετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Παράλληλα, το άθλημα εξαπλώθηκε και στους ναυτικούς ομίλους Λεμεσού και Λάρνακας.

Οι καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής ήταν φυσικό να επηρεάσουν και την εξέλιξη του αθλήματος, αλλά η θέληση και η δική σας αποφασιστικότητα οδήγησαν στην επανίδρυση της καινούργιας Κυπριακής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, το 1992. Χάρη στο ζήλο και τη δημιουργικότητα που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας, αυτή γνωρίζει μια ανοδική και αξιοθαύμαστη πορεία. Υπό την αιγίδα της λειτουργούν επτά λέσχες-μέλη και στο πλαίσιό της ασχολούνται γύρω στους 100 αθλητές, κάποιοι από τους οποίους κάνουν πρωταθλητισμό. Αλλά, ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι αθλητές που ασχολούνται είναι κάτω των 18 ετών. Είναι αυτονόητο πόσο σημαντικό είναι, σ’ αυτή την ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία, οι νέοι μας να επιδίδονται σε δημιουργικές αθλητικές ασχολίες, που προάγουν τη σωματική και πνευματική τους υγεία.

Το άθλημα της κωπηλασίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στη λειτουργία και την ανάπτυξή του, με πρώτο την έλλειψη κατάλληλων χώρων για τη διεξαγωγή του αθλήματος.

Γι’ αυτούς τους λόγους αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας προσφέρουμε, εκτός από την ηθική μας στήριξη, και κάθε έμπρακτη βοήθεια, στο μέτρο του δυνατού, που θα ενισχύσει την κωπηλασία. Είναι ένα νέο, σχετικά, άθλημα και ίσως όχι από τα περισσότερο γνωστά στον τόπο μας. Όμως έχει μια ιδιαίτερη γοητεία γιατί συνδέεται με την κυπριακή φύση και τα όμορφα τοπία της πατρίδας μας, αφού διεξάγεται, ως επί το πλείστον, στους υδατοφράκτες μας.

Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στην ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας που με τις άοκνες προσπάθειές της διατηρεί και ενδυναμώνει το ωραίο αυτό άθλημα. Συγχαίρω, επίσης, τους αθλητές που συμμετέχουν και τους γονείς τους που τους ενθαρρύνουν. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους εκείνους που συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο στην οργάνωση και επιτυχία αυτής της όμορφης εκδήλωσης.

Εκφράζω θερμές ευχές για συνεχή πρόοδο και διαβιβάζω τη θέληση της Κυβέρνησης ότι, στο μέτρο των υφιστάμενων δυνατοτήτων, θα στηρίζει την αξιέπαινη προσπάθειά σας, επειδή ακριβώς αναγνωρίζει την πολύπλευρη προσφορά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου