Διαβάζοντας τα 73; σχόλια και τις απόψεις των συμμετεχόντων, ίσως τα παρακάτω βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσουμε κάποιες πτυχές του ζητήματος αποτελεσματικός προπονητής.
Ο αποτελεσματικός προπονητής πρέπει:
1. Να γνωρίζει το άθλημα.
Να είναι σε θέση να διδάξει αποτελεσματικά τους αθλητές. Να έχει καταλάβει σε βάθος το άθλημα (από τις θεμελιώδεις δεξιότητες μέχρι την προηγμένη τακτική και στρατηγική). Η εμπειρία ακόμη και ενός πρωταθλητή δεν φτάνει για να γίνει κάποιος προπονητής. Ο κόουτς πρέπει να γνωρίζει προγραμματισμό προπόνησης, αρχές προσαρμογής, κανονισμούς, και να παρέχει απλό και δομημένο περιβάλλον στους αθλητές του προκειμένου να πετύχουν.
2. Nα αναζητά τις νέες πληροφορίες
Ένας καλός κόουτς πρέπει να συνεχίζει να μαθαίνει και να αναπτύσσει τις νέες τεχνικές για την κατάρτισή του. Το να ενημερώνεται για τις νέες έρευνες, τις μεθόδους προπόνησης και να παρακολουθεί μεθόδους και τακτικές μεγάλων προπονητών και αθλητών είναι θετικά στοιχεία. Η παρακολούθηση βίντεο καθώς και η μελέτη βιβλίων και περιοδικών μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα. Η συνεργασία με ειδικούς πανεπιστημιακού επιπέδου στην βιοκινητική, την αθλητική ψυχολογία, τη διατροφή, τη φυσιολογία της άσκησης είναι πολύ καλή ιδέα και εύκολα προσιτή για οποιονδήποτε κόουτς που θέλει να βελτιωθεί.
Συνεχίζεται……
O αποτελεσματικός προπονητής θα πρέπει στις 6 Δεκέμβρη να βρίσκεται στον Μαραθώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως θα είμαι στην Θεσσαλονίκη να ρωτήσω το Τσιρόπουλο για την γνώμη του και για άλλους λόγους φυσικά.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι όταν είναι να κάνουν ένα ταξίδι εκπαιδευτικό ο προγραμματισμός του είναι σίγουρα πάνω από δύό εβδομάδες.
Αν και θα ήθελα πολύ , αλλα με τέτοιο προγραμματισμό της ομοσπονδίας αιφνιδιάστηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι δεν θα χάσεις και πολλά αφου το πως θα καθαρίσεις το εργόμετρο μπορείς να πάρεις τον Κυριάκο να στο πει, και για ασκησεις τεχνικής υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία, κοινός θέλω να καταλήξω για τους νέους αλλά και τους παλιότερους υπάρχουν περισσότερο ουσιώδη θέματα και δείχνει ότι το κάνουν απλώς για να το κάνουν
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ανώνυμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις πολύ μεγάλο λάθος.
Ο αθλητισμός είναι κοινωνική εκδήλωση και όχι πόλεμος χαρακωμάτων, ιδιαίτερα σε εμάς που ασχολούμαστε κυρίως με μικρά παιδιά .
Πρέπει άσχετα με το περιεχόμενο να δίνεται αυτή ευκαιρία στους προπονητές να βρίσκονται, να ανταλλάσσουν απόψεις πάντα κάτι θετικό μένει.
Ακόμη και τα συνέδρια της Fisa σε παρόμοιο πνεύμα κινούνται.
Εγώ έχω την εντύπωση ότι αυτά πρέπει να είναι ουσιαστηκά και όχι για να κάνουν απλώς οι προπονητές δημόσιες σχέσεις. Και ο Εθνικός προπονητής πρέπει να δίνει στους υπόλοιπους προπονητές λίγες από τις γνώσεις του, αυτά που θα πει για μένα είναι ψίχουλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήπάρτε παράδειγμα τον Φώτου δεν πάει σε κανένα συνέδριο προπονιτικης έχει το δικό του πρόγραμμα Δευτέρα απόγευμα ρεπό τρίτη πρωί ρεπό Τετάρτη πρωί ρεπό Παρασκευή πρωί ρεπό και αν τον αφήνει η γυναίκα του το σαββατοκύριακο κάθετε λίγο παραπάνω από της 10
ΑπάντησηΔιαγραφή