Αφιέρωμα: Λεμβαρχεία

Τα λεμβαρχεία ή "νεώσοικοι" (η ναυς, της νηός ή νεώς + οίκος) είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κωπηλασίας. Είναι οι χώροι που κυρίως προστατεύουν τα ευαίσθητα κωπηλατικά σκάφη, ενώ ανάλογα με το τόπο και την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού μπορεί να είναι από εξαιρετικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, έως μια απλή καλύβα στην όχθη κάποιας λίμνης. Στη χώρα μας, δυστυχώς, τα περισσότερα λεμβαρχεία είναι απλές (και άσχημες) κατασκευές με στέγες από ελλενίτ και πλαϊνά από λαμαρίνα.
Στην προβολή παρουσίασης που ακολουθεί παρουσιάζονται διάφορα λεμβαρχεία από το εξωτερικό, κάποια από τα οποία δεν είναι απλώς υπέροχα αλλά έχουν και να διηγηθούν αμέτρητες κωπηλατικές ιστορίες!
Η παρουσίαση καταλήγει με τα λεμβαρχεία του Κωπηλατοδρόμιου του Σχοινιά γεμάτα από τα σκάφη των ξένων αποστολών κατά τη διάρκεια των ΟΑ του 2004.



Μεγάλες Κούρσες #1#

Ρυθμίσεις

…a rigging survey was conducted as a FISA
project during the last World Championship in
Eton? Here we will give some analysis of the
oar/scull gearing. The table below shows the average,
minimum and maximum values of the inboard
and oar length, measured in 620 oars and sculls in
the 14 Olympic boat classes.

You will notice an unusually heavy rigging for the women's LW2x. The article does mention this aberration but doesn't really explain why. I'm also still not clear on the roll span plays in this equation. I've read some things that say that a 1 cm. change in span can affect the load similarly to 3 cm. change in outboard. Dr. Kleshneve seems to vehemently deny that fact ( Unfortunately, I haven't been able to find any such charts (as above) that mention boat span. If anyone has any more questions, or better yet, answers, please let me know.

Κολπάκια

Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park

Πριν ολοκληρώσω τη φράση μου, βρέθηκαν φωτό από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και τις παραθέτω παρακάτω. Φαντάζομαι ότι κατά την περίοδο των αγώνων θα έχουν προστεθούν πινελιές επισημότητας και πολυτέλειας που θα εξωραϊζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς έγινε και στο αντίστοιχο του Σχοινιά.




Πεκίνο 2008: Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Κωπηλασίας





Ο απίστευτος λαός των Κινέζων είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσουν το επερχόμενο καλοκαίρι. Κάτι η εργατικότητά τους (τα εργοτάξια είναι επί 24ώρου βάσεως ανοιχτά και μάλιστα χωρίς Αλβανούς!), κάτι το χρήμα που ρέει άφθονο (αν δεν κάνω λάθος έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως με περίπου 13,5%), θα τρίβουν τα μάτια τους οι λοιποί διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων. Το κωπηλατοδρόμιο έχει λογικά παραδοθεί (ημ/νία παράδοσης Ιούλιος του 2007) αλλά δεν κυκλοφορούν φωτογραφίες που να απεικονίζουν "αξιοπρεπώς" την εγκατάσταση, πέρα από τις παραπάνω μακέτες. Η ονομασία της εγκατάστασης είναι "Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park" και βρίσκεται στο Mapo Village, Shunyi District, Beijing. Η έκτασή του είναι 31.850 τ.μ. και έχει 27000 θέσεις (1.200 μόνιμες, 25.800 προσωρινές, εκ των οποίων 10.000 ορθίων). Ίδωμεν.....

Πρόταση Χορηγίας

Η πρόταση που κάνουμε μέσω του ιστολογίου μας είναι, μία από τις προβολές του χορηγού του Βαγγέλη και της Ντίνας να γίνει μέσω της παρακάτω προβολής παρουσίασης που δημιουργήσαμε και την οποία θα μπορούν όλοι οι bloggers που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν να τη δημοσιεύσουν, αντιγράφοντας τον κώδικα από τη διεύθυνση που θα αναρτήσουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

Αναζήτηση Χορηγού


Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
"Στη φωτογραφία το πλήρωμα που αναζητά χορηγό, Βαγγέλης Καρέλης και Κωνσταντίνα Γκαράτσα πανηγυρίζουν στους αγώνες στο Μόναχο. Τη φωτογραφία από τους αγώνες που έγιναν τον Αύγουστο έλαβα μόλις πριν λίγο από την Κωνσταντίνα στο email μου και την ευχαριστώ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ !
Παρακαλώ όσοι θέλουν να βοηθήσουν ας αναδημοσιεύσουν αυτό το κείμενο μήπως βρεθεί χορηγός να στηρίξει τους δύο αθλητές να καλύψουν τα έξοδα τους. Αυτά αφορούν είτε τη συντήρηση τους τις ημέρες των προπονήσεων, οι οποίες γίνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και τα παιδιά ανεβαίνουν η μεν Κωνσταντίνα από Λάρισα, ο δε Βαγγέλης από Αθήνα, είτε θέματα εξοπλισμού. Ο χορηγός θα προβληθεί σε μπλουζάκια που θα φοράνε, στη βάρκα και όπου αλλού είναι εφικτό. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον προπονητή των παιδιών Λάμπρο Ρίζο στο τηλέφωνο 6974888865.Είχα γράψει αναλυτικά σχετικά με αυτό το θέμα παλαιότερα (κάνετε κλικ εδώ να ενημερωθείτε) και είχα κάνει ταξίδι στα Γιάννενα τον Ιούνιο του 2007, να δω το φίλο Λάμπρο Ρίζο, αλλά και ειδικά γι’ αυτό το γεγονός. Νομίζω αξίζει τον κόπο να βοηθάμε τέτοιες προσπάθειες. Είναι αφενός προβολή της χώρας μας, αφετέρου ανταμοιβή των ανθρώπων αυτών που δεν μεμψιμοιρούν με τη δυσκολία που έτυχε στη ζωή τους, αλλά είναι περισσότερο ενεργοί και από τους αρτιμελείς. "
Σχόλιο δικό μας: Πρόκειται για δύο Κωπηλάτες ειδικών ικανοτήτων και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται το άθλημα της Κωπηλασίας στο πρόγραμμα. Προπονητής τους είναι ο "παγουράς" Λάμπρος Ρίζος, ο πηδαλιούχος με τον περισσότερο χρυσό στον λαιμό του! Επί σειρά ετών μέλος της εθνικής ομάδας Κωπηλασίας, αμέτρητες φορές Πανελληνιονίκης με το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και οικογενειάρχης. Για τα παιδιά αυτά, τη Ντίνα και το Βαγγέλη δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, αλλά σύντομα θα μάθουμε και είμαι σίγουρος ότι μετά το Πεκίνο θα μάθουν όλοι!
Οι υποψήφιοι χορηγοί πρέπει να αδιαφορήσουν για το Νόμο "απόδοσης-ανταπόδοσης" που καθορίζει την επιλογή του χορηγούμενου αθλητή και να επιλέξουν το Βαγγέλη και τη Ντίνα με τα κριτήρια της "αρχαιοελληνικής χορηγίας", δηλαδή ενίσχυση μιας προσπάθειας που έχει ψυχή, πείσμα, θέληση για ζωή και δημιουργία και που εκφράζεται μέσα από ένα άθλημα την Κωπηλασία, που παρότι -δυστυχώς- δεν είναι και το δημοφιλέστερο, προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις σε όλους που βρέθηκαν κοντά του, είτε σαν αθλητές, είτε σαν απλοί φίλαθλοι.

Το 24πλό "Staempfli-Express"!





Το απίστευτο 24πλό της εταιρείας Staempfli, το οποίο ενοικιάζει για να χρησιμοποιηθεί ως attraction σε μεγάλες διοργανώσεις και του οποίου το κέλυφος από-συναρμολογείται πριν από κάθε μεταφορά! Η εταιρεία το είχε φέρει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά η πολυαναμενόμενη επίδειξη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μάλλον λόγω αδυναμίας εξεύρεσης 24 κωπηλατών ταυτόχρονα! Δείτε τις λεπτομέρειες κατασκευής εδώ: www.staempfli-boats.ch/news/24er/index_en.html

Rowing Art

As promised, ακολουθεί μια παρουσίαση έργων ζωγραφικής εμπνευσμένα από την Κωπηλασία και έπεται συνέχεια......



Retro Slide Show

Για τους εραστές του παρελθόντος, μια σειρά από ρετρό φωτογραφίες βρετανικών και αμερικανικών κωπηλατικών στιγμιοτύπων, καθώς επίσης και φωτό από τις πρώτες προσπάθειες για γυμναστήρια, εργόμετρα, κωπηλατήρια και άλλα. Ακολουθεί και επόμενο με περισσότερες φωτό από λεμβαρχεία και τέχνη εμνευσμένη από την Κωπηλασία


Ocean Thunder Europe

Πριν προλάβω να ολοκληρώσω το προηγούμενο σχόλιο, να'σου και το ευρωπαϊκό Ocean Thunder! Όχι ότι δε θα'ρχότανε! Στο Biarritz της Νοτιοδυτικής Γαλλίας θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο του 2008 η πρώτη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Άντε με το καλό και στη Μύκονο (ή στο Πρασονήσι)! Τρέμετε surfers και λοιποί ιστιοπλόοι, θα σας εκτοπίσουν τα "μπλόκια"! Η εκδίκηση έρχεται!

Ocean Thunder !

Μία ακόμη ακραία μορφή κωπηλασίας, που αλλού στην Αμερική, όπου και η τρέλλα (αν θέλετε να το πείτε βλακεία, πείτε το) τους περισσεύει, αλλά κυρίως αντιλήφθηκαν εδώ χρόνια τώρα, ότι το θέαμα μετράει και πουλάει. Δε έννοώ βέβαια να ξεχυθούμε στις "αφρώδεις" παραλίες (που έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε) και να σπάμε βάρκες, αλλά κάποιες, έστω ανεπίσημες, διοργανώσεις με πολύ θέαμα και φαντασία, θα έφερναν κόσμο ΚΑΙ στις "παραδοσιακές" μορφές Κωπηλασίας. Και υπάρχουν διοργανώσεις τέτοιες στο εξωτερικό, σε κοντινές στην Ελλάδα χώρες. Στο επόμενο η συνέχεια.......

Ocean Rowing: Η πιο ακραία μορφή Κωπηλασίας


Οι αθλητές διασχίζουν τους ωκεανούς κωπηλατώντας και πρέπει να αντέξουν χωρίς βοήθεια για μέρες, ίσως και εβδομάδες. Η πρόκληση είναι ακόμη πιο απαιτητική για τους μοναχικούς κωπηλάτες, οι οποίοι χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον κόσμο του αθλήματος (ή περιπέτειας, ο ορισμός είναι δικός σας). Η ιστορία του αθλήματος συνήθως χωρίζεται σε δύο περιόδους: Τα πρώτα 12 περάσματα των ωκεανών αναφέρονται ως "ιστορικα", καθώς ολοκληρώθηκαν με ελάχιστα ή καθόλου βοηθήματα από την μοντέρνα τεχνολογία. Τα επόμενα αναφέρονται ως περάσματα της "σύγχρονης εποχής". Μέχρι το έτος 2006 λιγότερα άτομα είχαν διασχίσει κωπηλατώντας έναν ωκεανό, από αυτά που σκαρφάλωσαν στο Έβερεστ ή ταξίδευσαν στο διάστημα.

Πηγή: Wikipedia




Η γιορτή της Κωπηλασίας


Στο σχεδόν κατάμεστο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την Κωπηλατική Ομοσπονδία η τελετή βράβευσης των κορυφαίων του 2007 καθώς και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί επίσημοι με προεξέχοντες, τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, τον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Μίνωα Κυριακού, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Σταύρο Δουβή ο οποίος βραβεύτηκε από την Ομοσπονδία για την προσφορά του στο άθλημα καθώς και ο αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας στο Πεκίνο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ κ. Ισίδωρος Κούβελος.
Η τελετή άνοιξε με τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της ΕΚΟΦΝΣ κ. Γιάννη Καρρά ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Μια ακόμα αγωνιστική χρονιά ολοκληρώθηκε και κάνοντας τον απολογισμό μας για αυτή, βρίσκουμε την Ελληνική Κωπηλασία να έχει συνεχίσει την ανοδική της πορεία, από πλευράς αποτελεσμάτων στο διεθνές στερέωμα και να έχει διανύσει τη καλύτερη χρονιά της στη μακρόχρονη ιστορία του αθλήματος, του αρχαιότερου στη νεότερη Ελλάδα»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης στον χαιρετισμό του δήλωσε θαυμαστής της κωπηλασίας από τα παιδικά του χρόνια ενώ επαίνεσε το έργο που διατελείται τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία.
Θερμός υποστηρικτής της ελληνικής κωπηλασίας δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Μίνως Κυριακού δηλώνοντας έτοιμος να βοηθήσει για την ανάπτυξη του αθλήματος στο μέλλον.
Τυχερός της βραδιάς το Πολεμικό Ναυτικό, στο κομμάτι του οποίου βρέθηκε το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης πίττας. Τυχερός και ο ΟΝΑΤ που κέρδισε το ένα ζευγάρι κουπιά κατά την κλήρωση που παραδοσιακά έκλεισε την βραδιά.

Πηγή: www.kopilasia.gr

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών

Oνειρεμένο φινάλε έκαναν τα ελληνικά κουπιά στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα ανδρών γυναικών που πραγματοποιήθηκε από 21-23 Σεπτεμβρίου στο Πόζναν της Πολωνίας. Οι Έλληνες κωπηλάτες στην τελευταία διοργάνωση της σεζόν κατέκτησαν δυο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο στους τέσσερις τελικούς που πήραν μέρος φέρνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Χρύσα Μπισκιτζή και η Αλεξάνδρα Τσιάβου που τερμάτισαν πρώτες στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών των γυναικών με χρόνο 7.21.03. Τα δυο κορίτσια που έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο και για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου πήραν από τα πρώτα μέτρα την πρωτοπορία και την κράτησαν ως το τέλος.
Την πρώτη τους μεγάλη διάκριση είχαν και οι δυο Γιάννηδες της ελληνικής αποστολής ο Γιάννης Τσάμης και ο Γιάννης Χρήστου στο διπλό σκίφ των ανδρών. Οι δυο κωπηλάτες αν και ξεκίνησαν στην τελευταία θέση μέτρο με το μέτρο κέρδιζαν συνεχώς έδαφος για να πέσουν πρώτοι στον τερματισμό στη λίμνη Μάλτα με χρόνο 6.28.78. Οι ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος κατέκτησαν ακόμη ένα αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκίφ ελ. βαρών τερματίζοντας πίσω από το ουγγρικό πλήρωμα σε χρόνο 6.39.26 κι ενώ οι Μαγυάροι σημείωσαν χρόνο 6.36.99.Τέλος η τετράκωπος των ανδρών με τους Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Γιώργος Τζιομπανίδη και Παύλο Γαβριηλίδη ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με σημειώνοντας επίδοση 6.13.50, έχοντας διαφορά λιγότερη από ένα δευτερόλεπτο από τους δεύτερους Γερμανούς που τερμάτισαν σε 6.12.48. Πρώτη ήταν η Τσεχία με 6.10.38.
Πηγή: Κωπηλατικά Νέα

Κινητοί σκαλμοί

Μια από τις λίγες λεμβοδρομίες με σκάφη με κινητούς σκαλμούς. Για όσους δεν γνωρίζουν οι κινητοί σκαλμοί εμφανίστηκαν περίπου στη δεκαετία του '80 και έδιναν μεγάλο πλεονέκτημα στους αθλητές που κωπηλατούσαν σε τέτοια σκάφη, καθώς η μη μετακίνηση του κορμού του αθλητή από πλώρη σε πρύμνη και αντιστρόφως απέτρεπε τα βυθίσματα των άκρων του σκάφους και του εξασφάλιζε ομαλότερη κίνηση με λιγότερες τριβές, άρα μεγαλύτερη ταχύτητα. Απαγορεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία η χρήση τους με το σκεπτικό ότι η μετατροπή των υπαρχόντων σκαφών θα ήταν πολυέξοδη και θα έφερνε σε μειονεκτικότερη θέση τις φτωχότερες χώρες σε σχέση με τις πλουσιότερες. Ακολουθεί το βίντεο.

Λίγα ιστορικά, έτσι για αρχή...




Η Κωπηλασία πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα το 1885 με την ίδρυση του Ομίλου Ερετών (ερέτης = κωπηλάτης). Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου στην αρχή ήταν στο Παλαιό Φάληρο, στο σημείο που αρχίζει η Καστέλα και το 1906, γίνονται οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες. Το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ενωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία της Κωπηλασίας και Ιστιοπλοΐας, των οποίων τον έλεγχο μέχρι τότε είχε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.. Απο την ευθύνη της Ιστιοπλοΐας διαχώρισε την θέση της η Ε.Ε.Φ.Ν.Σ., στην περίοδο της κατοχής, όπου πλέον εμφανίζεται η σημερινή Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, ενώ την Ιστιοπλοΐα αναλαμβάνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.). Με την ευκαιρία της τέλεσης του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1970 η Ελλάδα «πλημμυρίζει» εξωσκάλμια σκάφη και το 1972 γίνεται Πανελλήνιο εφηβικό πρωτάθλημα με εξωσκάλμιες βάρκες, ενώ το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων πραγματοποιείται το 1976.

Πηγή: Βικιπαίδεια