Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010
"Το δίδαγμα της Αϊτή"
Ο Φιντέλ Κάστρο γράφει για τον σεισμό στην Αϊτή (ολόκληρο το κείμενο του στα ελληνικα)
Εδώ και δυο μέρες, σχεδόν στις 6 το απόγευμα, ώρα Κούβας, νύχτα πια στην Αϊτή λόγω της γεωγραφικής της θέσης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με έναν μεγάλο σεισμό, μεγέθους 7,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε...
πολύ σοβαρά το Πουέρτο Πρίνσιπε. Το σεισμικό φαινόμενο εκδηλώθηκε σε τεκτονικό ρήγμα που βρίσκεται στην θάλασσα, μόνο 15 χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα της Αϊτή, μία πόλη όπου το 80% του πληθυσμού ζεί σε φτωχόσπιτα.
Οι ειδήσεις συνέχισαν να έρχονται χωρίς σταματημό για ώρες. Δεν υπήρχαν εικόνες αλλά γινόταν γνωστό ότι δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία και “αδύναμα” κτίρια είχαν καταρεύσει. Διάβασα ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοδυναμεί με την ενέργεια που εκλύεται από μια έκρηξη 400 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ.
Τραγικές περιγραφές άρχισαν να μεταδίδονται. Οι τραυματίες στους δρόμους εκλιπαρούσαν με κραυγές για ιατρική βοήθεια. Κυκλωμένοι από ερείπια με οικογένειες που είχαν καταπλακωθεί. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορούσε να μεταδώσει καμία εικόνα για πολλές ώρες.
Η είδηση μας ξάφνιασε όλους. Πολλοί ακούγαμε συχνά ειδήσεις για τυφώνες και μεγάλες πλημμύρες στην Αϊτή αλλά αγνοούσαμε ότι η γειτονική χώρα διέτρεχε τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού. Μάθαμε αυτη τη φορά ότι πριν από 200 χρόνια είχε σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός σε αυτήν την πόλη, η οποία σίγουρα θα είχε λίγες χιλιάδες κατοίκους.
Στις 12 τη νύχτα δεν είχε αναφερθεί ακόμη κανένας απολογισμός σχετικά με τα θύματα. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ και αρκετά μέλη της κυβέρνησης μιλούσαν για συγκινητικά γεγονότα και ανακοίνωναν την αποστολή ομάδων διάσωσης. Καθώς εκεί βρίσκονται δυνάμεις της MINUSTAH, δυνάμεις του ΟΗΕ από διάφορες χώρες, κάποιοι υπουργοί Άμυνας μιλούσαν για πιθανές απώλειες ανάμεσα στο προσωπικό του.
Χθες το πρωί της Τετάρτης ήταν πραγματικά που άρχισαν να φθάνουν στενόχωρες ειδήσεις για τεράστιες ανθρώπινες απώλειες από τον πληθυσμό και επιπλέον Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ ανέφεραν ότι ορισμένα από τα κτίρια τους σε αυτή την χώρα είχαν καταρρεύσει, μια λέξη που δεν λέει τίποτα από μόνη της, ή μπορεί να σημαίνει πολλά.
Για ώρες αδιάκοπες συνέχισαν να φθάνουν ειδήσεις κάθε φορά πιο τραυματικές για την κατάσταση αυτης της αδερφής χώρας. Αναφέρθηκαν απολογισμοί για ανθρώπινες απώλειες που κυμαίνονταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάμεσα στις 30 χιλιάδες και στις 100 χιλιάδες. Οι εικόνες ήταν οδυνηρές, είναι φανερό ότι το καταστροφικό γεγονός έχει λάβει μεγάλη έκταση παγκοσμίως, και πολλές κυβερνήσεις, που κινητοποιήθηκαν με ειλικρινά κίνητρα, καταβάλλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους.
Η τραγωδία κινητοποιεί την καλή πίστη ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, κυρίως εκείνων που έχουν φυσικό χαρακτήρα. Αλλά ίσως λίγοι καταφέρνουν να σκεφτούν για ποιο λόγο η Αϊτή είναι μια χώρα τόσο φτωχή. Γιατί ο πληθυσμός της εξαρτάται σχεδόν κατά ένα 50 τοις εκατό από τα εμβάσματα που λαμβάνουν από τους συγγενείς τους από το εξωτερικό; Γιατί δεν αναλύουν επίσης τα γεγονότα που οδηγούν στην σημερινή κατάσταση της Αϊτή και στα τεράστια βάσανα της;
Το πιο παράξενο σε αυτή την ιστορία είναι ότι κανένας δεν λέει μια λέξη για να θυμίσει ότι η Αϊτή είναι η πρώτη χώρα στην οποία 400 χιλιάδες Αφρικανοί σκλάβοι τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι, εξεγέρθηκαν εναντίον 30 χιλιάδων λευκών που ήταν οι “κύριοι” τους στις φυτείες ζάχαρης και καφέ, οδηγώντας στην πρώτη μεγάλη κοινωνική επανάσταση στην ήπειρο μας. Σελίδες ανυπέρβλητης δόξας γράφτηκαν εκεί. Ο πιο σημαντικό στρατηγός του Ναπολέοντα νικήθηκε. Η Αϊτή είναι καθαρό προϊόν της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, για περισσότερο από έναν αιώνα εκμετάλλευσης των κατοίκων της στις πιο σκληρές εργασίες, των στρατιωτικών παρεμβάσεων και της αφαίρεσης του πλούτου της.
Αυτή η ιστορική παράλειψη δεν θα ήταν τόσο σοβαρή όπως το γεγονός ότι η Αϊτή συνιστά μια ντροπή για την σημερινή εποχή σε έναν κόσμο όπου θριαμβεύει η εκμετάλλευση και η λεηλασία στο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του πλανήτη.
Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία υποφέρουν από παρόμοιες ελλείψεις αν και ίσως όχι όλες στο μέγεθος που ισχύει για την Αϊτή.
Καταστάσεις σαν αυτής της χώρας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε κανένα μέρος της γης, όπου αφθονούν δεκάδες χιλιάδες από πόλεις και πληθυσμοί σε παρόμοιες συνθήκες και ορισμένες φορές και χειρότερες, συνεπεία μιας άδικης πολιτικής και οικονομικής τάξης που υπάρχει διεθνώς. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν απειλείται μόνο από φυσικές καταστροφές σαν αυτην της Αϊτή, που είναι μια σκιά για αυτό που μπορεί να συμβεί στον πλανήτη με την κλιματική αλλαγή, που πραγματικά αποτέλεσε αντικείμενο κοροϊδίας και εξαπάτησης στην Κοπεγχάγη.
Είναι δίκαιο να ειπωθεί σε όλες τις χώρες και Οργανισμούς που έχασαν ανθρώπους τους ή μέλη τους εξαιτίας αυτής της φυσικής καταστροφής στην Αϊτή, δεν διστάζουμε να καταβάλλουμε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να απαλύνουμε τον πόνο αυτού του βασανισμένου λαού. Δεν μπορούμε να έχουμε ευθύνες για το φυσικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε εκεί, αν και είμαστε σε πλήρη διαφωνία με την πολιτική που ακολουθεί η Αϊτή.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω την άποψη ότι είναι ώρα πια για να αναζητήσουμε πραγματικές και αληθινές λύσεις για αυτόν τον αδελφό λαό.
Στον τομέα της υγείας αλλά και σε άλλους τομείς, η Κούβα αν και είναι μια χώρα φτωχή και υπό εμπάργκο, εδώ και χρόνια βοηθάει τον λαό της Αϊτή. Περίπου 400 γιατροί και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας της χώρας βοηθάνε τον λαό της Αϊτή δωρεάν. Σε 227 από τις 337 κοινότητες της χώρας εργάζονται κάθε μέρα οι γιατροί μας. Από την άλλη πλευρά περισσότεροι από 400 νέοι της Αϊτή εργάζονται ως γιατροί στην δική μας πατρίδα. Θα δουλέψουν τώρα με τις δυνάμεις που ταξίδεψαν χθες για να σώσουν ζωές σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση.
Μπορούν, ωστόσο, να κινητοποιηθούν χωρίς μεγάλη δυσκολία μέχρι 100 γιατροί και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, που ήδη σχεδόν όλοι βρίσκονται εκεί και έτοιμοι να συμβάλλουν με οποιοδήποτε άλλο Κράτος που ζητήσει να σώσει ζωές Αϊτιανών και να περιθάλψει τραυματίες .
Ένας άλλος μεγάλος αριθμός νέων από την Αϊτή σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα.
Επίσης συνεργαζόμαστε με τον λαό της Αϊτή σε άλλα ζητήματα που βρίσκονται στις δυνατότητες μας. Δεν θα υπάρχει ωστόσο, κανένας άλλος τρόπος συνεργασίας άξιας να χαρακτηριστεί έτσι, όπως το να αγωνιστείς στον τομέα των ιδεών και της πολιτικής δράσης για να τεθεί ένα τέλος στην τραγωδία χωρίς όρια που ζεί ένας μεγάλος αριθμός εθνών, όπως είναι η Αϊτή.
Η επικεφαλής της δικής μας ιατρικής ομάδας ενημέρωσε πως: “η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά έχουμε αρχίσει ήδη να σώζουμε ζωές”. Το έκανε μέσω ενός απλού μηνύματος που έστειλε λίγες ώρες μετά από την άφιξη της χθες στο Πουέρτο Πρίνσιπε με πρόσθετες ιατρικές δυνάμεις.
Αργά το βράδυ επικοινώνησε με τους Κουβανούς γιατρούς και τους Αϊτιανούς της ELAM που είχαν αναπτυχθεί στην χώρα. Είχαν ήδη περιθάλψει στο Πουέρτο Πρίνσιπε περισσότερους από χίλιους ασθενείς θέτοντας σε λειτουργία με μεγάλη βιασύνη ένα νοσοκομείο που δεν είχε καταρρεύσει και χρησιμοποιώντας κατοικίες όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο. Ετοιμάζονταν για να εγκαταστήσουν γρήγορα και άλλα κέντρα άμεσης βοήθειας.
Νιώθουμε μια υγιή υπερηφάνεια για την συνεργασία που, αυτές τις τραγικές στιγμές, οι Κουβανοί γιατροί και οι νέοι γιατροί της Αϊτή που σπούδασαν στην Κούβα βοηθάνε τα αδέρφια τους στην Αϊτή!
Φιντέλ Κάστρο
14 Ιανουαρίου 2010
8 και 25 μ.μ.
από το troktiko
. And here is the rest of it.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου