Συντονίζουν την αντίδρασή τους ο δήμος
Θεσσαλονίκης με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης για
να διεκδικήσουν την περιοχή. Για απαράδεκτη κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο
ο αντιδήμαρχος Κουράκης, τι λέει το Ταμείο
Κοινό μέτωπο επιχειρεί να συγκροτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης, την έκταση των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριέλαβε στον κατάλογο των ακινήτων (ΑΒΚ 2562) προς αξιοποίηση.
Πρόκειται για τα 19 στρέμματα κάτω από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου: Το ένα τμήμα είναι αυτό στο οποίο βρίσκονται οι δυο όμιλοι και ο όρμος και το δεύτερο βρίσκεται πάνω από την παραλία. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο ακίνητο «κόβει» στα δύο το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, εάν προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, να μπει εμβόλιμα ένας ιδιώτης επενδυτής μέσα στο δημόσιο χώρο.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση, όταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είχε παραχωρήσει στον δήμο την παραλία, είχε εξαιρεθεί. Οι δυο όμιλοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο πάνω από 80 χρόνια, καθώς ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος εγκαταστάθηκε εκεί το 1933 και ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης το 1957. Για τη χρήση του χώρου, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος καταβάλλει ενοίκιο στο ΤΑΙΠΕΔ ύψους 2.500 ευρώ, ενώ ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης 1.000 ευρώ και το 26% των εσόδων του.
Για τις εξελίξεις με το ΤΑΙΠΕΔ οι διοικήσεις των δύο ομίλων δεν είχαν ενημέρωση από το Ταμείο, παρά μόνο μέσα από δημοσιεύματα.
«Είμαστε σχεδόν 82 χρόνια σε αυτό το σημείο. Αν με την πώληση του Ιστιοπλοϊκού, σωθεί η Ελλάδα, τότε ας πουληθεί, για να μείνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος στην ιστορία ότι έσωσε την χώρα» δηλώνει στη Voria.gr, σε σκωπτικούς τόνους, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σίσκος. «Εμείς είμαστε ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, δεν νομιμοποιούμαστε να αντιδράσουμε στη βούληση της πολιτείας. Εάν η κοινωνία εκτιμά το έργο που επιτελούμε, θα μας προστατεύσει εκείνη, πρέπει να πάρει θέση», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Νίκος Καιρίδης. Για το θέμα πάντως το προηγούμενο διάστημα οι διοικήσεις των Ομίλων είχαν συνάντηση με τον πρώην υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης, επιχείρησε να τους καθησυχάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, διαμηνύει ότι «το εν λόγω ακίνητο μπήκε στη λίστα καθαρά για λόγους διαφάνειας και για να γνωρίζει το κοινό ποια είναι τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Ταμείου, «όποια κίνηση γίνεται, θα γίνεται μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».
Μπροστάρης ο δήμος για τη διεκδίκηση του οικοπέδου
Ο δήμος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για απαράδεκτη κίνηση από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να διεκδικήσει την κυριότητά στο συγκεκριμένο τμήμα. «Είναι αδιανόητο, ένας χώρος που αναπλάστηκε με την μέριμνα του δήμου, να έχει μια τρύπα στην οποία κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται που αφορά τη Θεσσαλονίκη, νερό, λιμάνι, την παραλία, πρέπει να περνάει μέσα από τον δήμο Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος θα επιχειρήσει να έρθει σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δυο ομίλων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό, αραγές μέτωπο διεκδίκησης. «Ως δήμος θα επεξεργαστούμε αρχικά ένα σχέδιο και έως τέλος του μήνα θα το παρουσιάσουμε στους δυο ομίλους. Εάν συμφωνήσουμε με τους ομίλους, θα προτείνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους, ώστε υπό την ομπρέλα του δήμου, από κοινού, να διεκδικήσουμε την περιοχή» τόνισε ο κ. Κουράκης. Οι πρόεδροι των δυο Ομίλων δηλώνουν ήξδη θετικοί στην προοπτική της συνεργασίας με τη δημοτική αρχή.
Σκοπός του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, είναι να υποβληθεί, παράλληλα με τη διεκδίκηση, ένα σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων για τον Θερμαϊκό κόλπο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κάνει λόγο για μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον Θερμαϊκό, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδια για μαρίνες αλλά και την παράκτια συγκοινωνία. «Θέλουμε έναν κόλπο ζωντανό. Θα υποβάλλουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων του Θερμαϊκού με χρηματοδότηση από τη δεύτερη προγραμματική περίοδο, ώστε έως το 2020 να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συζητηθεί το θέμα στην Εκτελετική Επιτροπή του δήμου, για να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει συνολικά με τον Θερμαϊκό κόλπο. Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ομίλους για το πώς ακριβώς θα κινηθούν. Επίσης, εκπρόσωποι του δήμου, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει ήδη προαναγγείλει και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο συνολικά για τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου